Reklama

Reklama

Tudorovci

(seriál)
  • Irsko The Tudors (více)
Trailer
Irsko / Kanada / USA / Velká Británie, (2007–2010), 33 h 19 min (Minutáž: 47–57 min)

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

Ousama Rawi

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Anthony Brophy, James Frain, Sarah Bolger, Natalie Dormer, Max Brown, Nick Dunning, Sam Neill, Jeremy Northam (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Od okamžiku, kdy se jako 40letý chopil moci, byl anglický král Jindřich VIII. panovníkem s nenasytným apetitem a minimálním zájmem o státní záležitosti. Stal se tak ideálním terčem pro zneužívání svým intrikánským kancléřem, kardinálem Thomasem Wolseyem, jehož ambice usednout na papežský stolec vévodily jeho osobním cílům. Touha krále Jindřicha po mužském potomkovi a neschopnost jeho ženy Kateřiny Aragonské mu syna porodit, nasměrovaly jeho království na historickou cestu, která ohrožovala královy pravomoci, podpořila nástup Anne Boleynové, milenky odhodlané stát se novou královnou, a podnítila krvavou protestantskou reformaci, jež oslabila přední postavení katolické církve v Evropě. Navzdory překážkám ze strany mocného papeže v Římě, ambiciózním a zkorumpovaným vladařům z celé Evropy a dokonce i vlastním poddaným se Jindřich nezastaví naprosto před ničím, včetně exilu a zavraždění svých nejbližších, aby svých cílů dosáhl. (Viasat)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (5)

Tudorovci (2007) 

38/38 Velmi dlouho jsem si Tudorovce šetřila a trpělivost se vyplatila. Hirstovy seriály stojí za pozornost. ()

Série 1 (2007) (S01) 

První série Hirstových Tudorovců na Showtime zahájila novou éru oblíbenosti historických seriálů pro diváky uvyklé přemýšlet, užívat si tabuizovaná témata a směle si vybírat mezi tím nejlepším z nabídky z těch nejlepších televizních dramat (kromě Sho takový program zastupuje dlouhodobě HBO, v poslední době také Starz). Ten příběh je dostatečně známý, pletky rodiny Boleynových s Jindřichem VIII. inspirují již od počátku kinematografie, počínaje Mélièsem a Lubitschem a nekonče Chadwickem v posledních letech. Legendárním nicméně zůstává převyprávění Kordy Šest žen Jindřicha VIII. (1933). A jaký je tedy královský dvůr s Jonathanem Rhysem Meyersem v hlavní roli? Na počátku jen poměrně přímočarý, uhlazený a poklidný (stejně jako Kateřina Aragornská) a proto ideální pro vpád Boleynových děvčat. Ve vedlejších rolích jsou skvělí Sam Neill a Henry Cavill. Česká Wiki křičí cosi o historických nepřesnostech, ale o ty nikdy nešlo v první řadě, důležité je obecné povědomí o kultuře Tudorovců, o zlidštění jmen z učebnic dějepisu a rozhýření divácké fantazie. A nadšení pro intriky a reformaci. A toho je tu přehršel. Divák inspirovaný pak už sám dostuduje literaturu po vlastní ose. ()

Série 2 (2008) (S02) 

Druhá série má výraznější spád, korunovace Anny Boleynové je skutečně atraktivní téma, stejně jako její poprava. Nutno sledovat velmi rychle, pak adrenalin samozřejmě stoupá nebo klesá - dle uvadajícího postavení druhé královny Jindřicha VIII. Narození Alžběty je vpravdě prorocké, jak by také ne, když se Hirst věnoval oběma filmům o jejím zlatém věku. Skvělé jsou i scény z Vatikánu, Meyers hraje jako o život a krásně se stává zhýralejším a zhýralejším. A to ho ještě tolik čeká! Křehká Jana Seymourová, například. ()

Série 3 (2009) (S03) 

Ani bych si bývala nevšimla, že Janu Seymourovou hrají dvě různé herečky, tak moc nevýrazná postava to byla. Ale svou roli splnila dokonale. Něžná, křehká matička Eduarda VI., která usmířila Jindřicha VIII. s jeho dcerami Marií a Alžbětou. S jejím porodem vyvrcholila předčasně kvalita celé série a na čas Tudorovci ztratili své kouzlo. Společně s truchlením nad Janou, přišla nicméně nutnost se překlenou k manželce č. 4 - k německé princezně Anně Klevské. Asi byla dobrá volba ji obsadit zpěvačkou Joss Stone, už pro tu nutnost vyvolat dojem, že opravdu není na svém místě. Nač hledat skutečné důvody, proč nebyla vítaná, když už ve vedlejší místnosti čekala Kateřina Howardová (nebezpečně vyhlížející teenka Tamzin Merchant ze Salemu), že? A kdo byl ještě skvělý a s kým už do další série nepokračujeme? Samozřejmě James Frain (True Blood) jako Thomas Cromwell. ()

Série 4 (2010) (S04) 

Láme mi srdce ta závěrečná rošáda mezi královnami Jindřicha VIII. Kateřina Howardová je jen křehké kuřátko, Anna Klévská po získání nezávislosti začíná být poprvé oblíbená... Dcery z předchozích manželství zrají pro své vladařské povinnosti až nakonec celý ten chaos musí rozseknout zralá Kateřina Parrová v podání mé oblíbené Joely Richardson (Nip / Tuck). Pokud člověk k tomu dvoru Tudorovců nepřilnul ani ve 4. sérii, má srdce z kamene. A samozřejmě bych si stejné téma dokázala představit v šesti a více sériích, konečně je tu otec Jindřicha VIII. a skutečnost, že jeho zájem o Boleynovic děvčata započal už u jejich matky... a na druhém konci to trvalo, než se prostřídal Eduard VI., Bloody Mary a Alžběta I. Zkrátka, je to inspirativní část dějin. ()

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Superman postaví Velkou čínskou zeď

Superman postaví Velkou čínskou zeď

11.02.2012

Uvidíme, co na to Čínská lidová republika :). Tak nebo tak, Edward Zwick pokračuje v přípravách svého nového historického eposu The Great Wall pro studio Warner Bros. a novou produkční společnost… (více)

Henry Cavill je nový Superman

Henry Cavill je nový Superman

01.02.2011

Upozornil na sebe jednou z hlavních rolí v seriálu Tudorovci a fantasy Hvězdný prach, teď ho čeká velká hollywoodská budoucnost. Ještě letos ho uvidíme jako Thésea v starořecké fantasy Tarsema Singha… (více)

Reklama

Reklama