Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých seriálov, ktoré som kedy začal sledovať a to len vďaka jednému DVD, ktoré som našiel u bratrancov. Praveký tiger ktorý sa po spustení DVD objavil ma natoľko zaujal, že sme stiahli prvé 3 série. To som bol v tom veku kedy som absolútne miloval pravek a dinosaurov takže som si zamiloval aj seriál. Po niekoľkých rokoch opakovaného pozerania prvých 3. sérii som zistil, že existuje aj 4. a 5. séria. Ale tie už mi až také dobré neprišli. Začínalo to byť postupne väčšie a epickejšie. Keď to bolo komornejšie a prízemnejšie, tak to bolo lepšie. Seriál mal niekoľko dobrých nápadov ako postapokalyptická budúcnosť v ktorej sa objavujú vyvinuté tvory z terajších súčasných zvierat, prehistorické choroby, inštitúcia na kontrolu časových anomálii alebo vysvetlenie mýtických zvierat z legiend. Do toho zaujímavé tvory z rôznych časov a mysteriózne vedľajšie zápletky. Keby som si ten seriál pozrel teraz prvýkrát tak by som sa na to díval úplne inak. Efekty by mi prišli omnoho horšie a herci taktiež. No hodnotenie 3* by sa asi nezmenilo. ()

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Jako malé dítě(řečeno Lachtanem:Malý svišť :) jsem byl trochu jinde než ostatní človíčkové.Ostatní ve školce si hráli na motokárách,s levnými plastovými vojáčky,s autíčky a kuličkovými pistolkami.Mým parketem byli dinosauři,co jedli,kdy žili a tak.Ve školce nebyla jediná hračka dinosaura,musel jsem si plastové dinosaury nosit z domu a nejednoho pravěkého tvora jsem ve školce ztratil.Když se ve školce kreslilo na papír,člobrďové kolem mně kreslili tanky,koně,auta nebo vojáky.Já dinosaury.Pravda,připomínali spíš Jabba Hutta se čtyřma nohama,ale já jsem byl se svým výplodem spokojen.Postupem času ve mně však zájem o dinosaury začal opadávat,a jednoho dne opadl docela.Dinosaury však nahradilo fantasy,a já jsem za to rád.A dnes,když si chci připomenout staré časy,pustím si právě něco takového jako je Primeval. ()

Reklama

Vitasek123 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se vrhnul na rewatch tohoto seriálu, který jsem jako malý zbožňoval. Pokusím se shrnout jak se můj názor s odstupem času změnil. Vezmeme to po sériích, 1 a 2 série: jsou pořád bezkonkurenčně nejlepší ze všech. Je tam vše: tajemno, výborná atmosféra, prouzkoumávání anomálií, nečekané zvraty a hlavně skvělé postavy. Opravdu, ta hlavní pětice postav má mezi sebou skvělou chemii, motivace/dialogy jsou taktéž perfektní. Jediné, co je s odstupem času horší je CGI, zvláště v prvních dílech, ve kterých se občas nějaké záběry opakují. 3 série: Tady se začíná můj pohled lehounce lišit, v této sérii začíná, alespoň pro mě, úpadek seriálu. Prvně kvůli tomu, že se „pětice“ hlavních postav v průběhu série postupem rozpadne. Pouze 2 postavy se objeví i v následujích sériích. Představí se nám nové charaktery, které se bohužel nevyrovnají těm starým. Dějová linka u jedné postavy, která si mimochodem zasloužila mnohem víc, končí otevřeně. Nová záporná postava se tu vyskytne úplně od nikud, neví se proč, jak a kdy se začala o anomálie zajímat, nemá background a to je škoda. CGI je lepší, příběh není nijak převratný, ale stále se to dá skousnout. 4 a 5 série: Poslední 2 série jsou bohužel zklamáním, jako malej jsem je měl rád, ale míň jak předchozí. Teď je pro mě ten rozdíl ještě větší. Je tu opět nové složení týmu, pár členů se v této sérii už neobjeví, vyjma jedné epizody. Je vidět, že tu tvůrci chtěli víc a víc všeho, větší hrozby, zvířata... Některé věci ani nedávali smysl, v podstatě se neshodovali s tím co bylo zmíněno v předchozích řadách. Je tu opravdu málo povedených epizod, většina je těžký průměr. Zakončení se nezdařilo, možná tvůrci počítali i s další sezónou, která bohužel není. Takže konec taky podle toho vypadá, je otevřený, nic není pořádně uzavřeno, škoda. Celkově, ale stále patří seriál k mým oblíbeným, hlavně první dvě série, třetí se ještě dá, zbytek už bych si znovu nepustil. 7/10 ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Něco do sebe to má, ale mě to z reality vytrhnout nedokáže. Vykrádačka kam se člověk podívá (paraziti co mění chování hostitele a potřebují tmu jako v SG-1, okno do minulosti už tu také párkrát bylo, atd.), herci jak z časopisu "Poznej charakter dřív, než promluví podle image" a mnoho dalších pro mě nestravitelných věcí. K tomu kupa nelogičností a polopravd, no a mohl bych pokračovat až třeba k hudbě. I na béčko je toho málo. Po 1. sérii (13 dílů) dávám 15% = 1/5 a dál na to nekoukám. ()

ShirleyS. 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý seriál o pravekých (a iných) potvorách. Zo začiatku môžu vadiť slabšie efekty a trochu zvláštni herci (Hlavný hrdina Douglas Henshall má najmä v prvej sérii zvláštny prízvuk, ktorý vo mne vzbudzuje spomienky na Nemecko, pritom je to škót), ale po čase preváži zaujímavý dej, krásne prehistorické svety a typický britský humor. Postavy nie sú otravné - veľmi sympatický je napr. "nerd" Connor, ktorý neustále prichádza s popkultúrnymi narážkami. Postupom času sa seriál stále viac presúva do sci-fi roviny, a dej je "drsnejší", takže divák, ktorému sa Primeval zapáči, bude v napätí čakať na daľší diel. Pre fanúškov dinosaurov je to povinnosť, ale na svoje si prídu aj ostatní. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Čtvrté sérii předcházelo pět miniepizod, které byly zveřejněny na internetu. (jh666)
  • Produkce seriálu bylo po třetí sezoně zrušena, aby pak byla na dvě další dvě série opět obnovena a poté opět zrušena. Jeho dějová linie však pokračuje v kanadském spin-off seriálu Primeval: New World (od r. 2012). (Pod)
  • Oblíbený šedozelený vlněný kabát profesora Nicka Cuttera (Douglas Henshall) je švédský vojenský kabát z poloviny 20. století. (Ampi)

Reklama

Reklama