Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Recenze (140)

david666 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že před posledním dílem 1. série už jsem byl celkem unaven s těch "skvělých" herců a hlavně některých přiblblých dialogů. Jediné, co mě drželo u sledování byly příšerky z minulosti. Ale poslední díl zmíněné série mě nadchl - to, co přišlo z budoucna má hodně do sebe a proto se budu dívat i na 2. řadu. Snad se to zlepší. 2. a 3. řada sice nic moc nového nepřinesla, ale jinak se na to dá dívat. Pouze však kvůli zvířeně z minulost/budoucnosti. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

(po první sérii) Otevřou se anomálie do různých časových pásem. Dohromady se dá tým paelontologů, kteří znají vše od astrnomie po fyziku, ale dinosaury googlujou. Pětimetrovýho ještěra jdou stopovat s báglem a baterkou, ale už si nedělaj hlavu s tim, jak ho chytí. Seriál s celkem velkým potenciálem a pěknými monstry, který bohužel zabíjí jednoduchý scénář a herci. Dialogy mezi postavami jsou někdy opravdu úsměvné, že člověk kroutí hlavou. Kvalita má ale docela stoupavou tendenci a finále první série stojí za to (supr potvora). Druhá je prý lepší, tak jsem zvědav. (po druhé sérii) Tak bohužel. Kvalita se nezvedla a pomalu bych řek, že první byla o trošku lepší, originálnější. Vypadá to, že druhá série dostala ještě menší rozpočet a je to znát. Herci stejně prkení a dialogy trapné. Navíc to celé zabíjí hloupé finále. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál má dva základní vážné problémy: první je děsná namachrovanost hlavních postav. Tzn. všichni okamžitě znají všechna řešení, ničeho se nebojí, bleskově vědí co dělat, všechno mají k dispozici, je to jak počítačová hra a stejný problém měla např. nedávná třídílná Zahada Bermudského trojúhelníku. Je to chyba jak scénáristická, tak herecká. A druhý problém jsou televizní triky. Což je u seriálu, který na tricích stojí, opravdu podstatná chyba. Bohužel je to průšvih do očí bijící - počítačové potvory naprosto nekorespondují s natočeným prostředím. Jsou špatně nasvětlené, špatně zaostřené, dokonce se hýbou jinak než kamera a prostředí. Takhle špatně to bylo naposledy vidět snad jen v Putování s dinosaury. Navíc třeba stonožka, která řve jako Vetřelec, je fakt blbá. Celkově mě to vůbec nezaujalo. I když námět má velký potenciál, zpracování to bohužel sráží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po obsahové i rozpočtové stránce jde o béčko, nicméně slušně natočené, s náležitým tempem, bez vyložených kiksů a celkově lehce stravitelné. Naivní sci-fi doplněná určitými prvky ve stylu Akt X. Celkový dojem: 50 %. Triky, které se v seriálu objevují v hojné míře, sice vzhledem k omezenému rozpočtu jsou ucházející, nicméně namlsaného diváka určitě nenadchnou. ()

Hapretor odpad!

všechny recenze uživatele

Poslední dobou je stále míň dobrých filmů, na které bych měl chuť se podívat, takže nezbývalo než sem tam shlédnout nějaký seriál. "Pravěk útočí" mě zaujal podle názvu. Jako malý kluk jsem dinosaury zbožňoval. Tento seriál jsem si představoval tak, že nějakou náhodou se skupina lidí přenese do doby dávno minulé a budou společně bojovat o přežití. A uvidím obstojnou přehlídku (odpovídající době) tehdejších tvorů. Ne, že nějakou debilní bránou v čase budou pravidelně vylézat všelijaké stupidní potvory a hlavní postavy, které mi přišly dost jeté, se s tím vždy nějak vypořádají. Hrůza. Tohle má společné s pravěkem asi jako Ďábel s Bohem. ()

Galerie (368)

Zajímavosti (9)

  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Čtvrté sérii předcházelo pět miniepizod, které byly zveřejněny na internetu. (jh666)
  • Ve 4. epizodě 3. řady se objevuje v hostující roli světoznámí zoolog a dobrodruh Nigel Marven, který uvádí i řadu dokumentů o pravěku a cestování časem, jako například Putování s dinosaury (od r. 2003), Chased by Sea Monsters a Prehistorický park (od r. 2006), za kterými stojí stejná televizní stanice i stejný producent a režisér Tim Haines. V prvních třech řadách lze pak zpozorovat podobnost zvířat se zvířaty ve zmíněných dokumentech. (Pod)

Reklama

Reklama