Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 2

Recenze (2 202)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Emo to není, je to nefunkční teenagerská romance pro (výhradně asi) americký teenagerky. Tady mají holku, se kterou se není problém ztotožnit (mimochodem celkem sympaťačka), jak se zabouchne do výstředního modela outsidera, upíra vegetariána. On a celá jeho rodina se na světle třpití a za bouřky hrajou baseball (?). Má to svoje vtipný místa, ale celkově - moc splácanina, s dvouhodinovou stopáží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stmívání představuje zvláštní fenomén, když se k dnešnímu dni blíží počet hodnotících na CSFD číslu 32 tis. uživatelů. Film tedy zjevně patří k nejprofláknutějším symbolům současné filmové popkultury. Film, který polarizuje a vzbuzuje vášně od absolutního ztotožnění u dívek pubertálního věku po nemilosrdně odmítavé reakce opačného pohlaví vedené případně i z intelektuálních a estetických pozic. Pravdou je, že u Stmívání najdete materiál k jízlivému ostřelování tuze snadno. Argument, že nejsem cílové publikum je sice pravdivý, ale irelevantní. Misfits byli primárně určení pro teenagery, a přece se u nich skvěle bavím. V tomhle případě ale krčím rameny a tvrdím, že mi Stmívání nemá absolutně co nabídnout. Další díly romantické upíří ságy se budou muset obejít bez mé divácké účasti. Celkový dojem: 25 %. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kdokoli si může myslet cokoli o mnohých klišé, která nás filmem provázejí..., ovšem jsou tu i jistá ALE, díky kterým nelze "Stmívání" přehlédnout a pro která jsem mu ráda podlehla. Na prvním místě je to zejména vizuální stránka filmu (vizuál je ostatně jedna z věcí, díky níž mám pro pohyblivé obrázky takovou slabost) - a obzvlášť v tomto bodě mi docházejí superlativy... ať už se jedná o dechberoucí lokace, nebo vynikající nápad s dočista jiným zobrazením upírů, než na jaká jsme doposud byli zvyklí. Hlavní herecká dvojice je velmi příjemná a má dostatek charismatu, aby diváka vtáhla do příběhu. Žen-režisérek je v Holywoodu jako šafránu, nadto je Catherine Hardwicke natolik osobitá (Třináctka, zvláště ale Legendy z Dogtownu), že jí nelze nefandit. Stmívání je sice klišé a popcorn, má však dost nečekaně zajímavých prvků, pro které ten lákavý obal naprosto (a ráda!) beru. ()

Marius odpad!

všechny recenze uživatele

Moje milé Bravíčko. Volám sa Bella. Mám 16 a viem dve veci. Po prvé Edward je upír....a po druhé som do neho šialene zamilovaná. Čo však neviem je, prečo Edward na mňa pozerá akoby šiel každú chvíľu hodiť tyčku. Ani to, čím to je, že vždy keď sa chceme nežne milovať ho odhadzuje na tri metre do steny. Ja snáď ostanem pannou do konca života. Poraď mi bravíčko, ako to mám urobiť, aby som konečne pocítila čaro telesnej rozkoše a naplnila tak náš dokonalý romantický vzťah. Za Bravo dnes odpovedá : MUDr. René Lamia : Milá Bella, nie je ti snáď potrebné pripomínať, že na milovanie so sedemnásťročným upírom, čo je mimochodom samo osebe úchylkou v odborných kruhoch zvanou “nekrofília“, si psychosexuálne nezrelá. Ale neplač, nie je to tvoja chyba. Časom pochopíš, že hlavným defektom tvojho života je to, že americká ústava nemá dodatok, ktorý by zakazoval pod trestom smrti sexuálne frustrovaným gazdinkám v domácnosti písať a publikovať romány o šťastnom živote a súdržnosti upírskych rodín a romantických láskach medzi plytkými postavami. Aj tvoj slovník milá Bella je len dôkazom neschopnosti stvoriteliek dať ti do úst niečo zmysluplnejšie než klišoidné nič nehovoriace frázy. Nehovoriac o tom, že múza scenáristky tvojho príbehu bola na dovolenke niekde v Patagónii, ani o tom, že režisérka tvojho života hoc vie vybrať slušnú hudbu, nedokáže tvoju lovestory podať tak aby sa nerozpadala. I keď vzhľadom na scenár by to bol zázrak. A ako všetci dobre vieme milá Bella, zázraky sa nedejú a keď robia film tri ženské, nemôže to skrátka dopadnúť dobre. 1/10 ...lebo na Ashley Greene sa mi veľmi dobre pozeralo. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Po cca 5 letech jsem šel sám do kina na celovečerňák. Přítelkyně je mimo ČR, a jelikož mi zbyl ještě jeden volný lístek s platností do konce listopadu, bylo potřeba jej náležitě zneužít. Výběr byl celkem snadný a to dle následující rovnice: Co právě běží v kinech - to, co jsem již viděl - filmy, na které ještě půjdeme s přítelkyní společně + snímek, za který mi nebude líto vstupenku obrečet. Popravdě, co si budeme povídat, toto není zrovna jeden z trháků, na který se člověk předem těší, jak ratlík na kost, ale moderní upírská romance zase tolik nezklamala. Herecké obsazení v podobě Roberta Pattinsona jako upíra Edwarda i zbytku jeho "rodiny" bylo zvoleno spíše s ohledem na jejich vizáž, nežli na základě hereckých dovedností, ale nic se neděje. Při pohledu na jeho "cool look" jistě ukápne slina chtíče nejedné puberťačce a tak je alespoň nějaký úspěch předem zaručen. Takový kluk samozřejmě potřebuje pořádnou holku a tak na druhé straně se nám tu objevuje Kristen Stewart v roli nové přistěhovalkyně Belly (zde jsme již na něčem jiném, svou roli zahrála velice vkusně a nejlépe ze všech přítomných), která ač mimochodem upírem očividně není, její make-up tvrdí opak. Závěr filmu je očekávaný a přiletí najednou s upíří rychlostí. Za zmínku stojí ještě pár vtípků, nad kterými se dá lehce pousmát, a samozřejmě nesmím zapomenout na upíří baseball. Pochválit musím především hudební doprovod Cartera Burwella, který je na úrovni a některým pasážím tak dodává značnou dynamiku. A abych nezapomněl, zde upíry uvidíte v úplně jiném světle, než jste je znali doposud a to doslova. Twilight na mě zkrátka působí jako dospělejší "Smallville" s upíří tématikou, ale nějak si nedokážu představit, co se z tohoto projektu vyklube v dalších dílech. (5/10) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Píseň ''Flightless Bird, American Mouth'' od Iron & Wine, která hraje při tanci Belly (Kristen Stewart) a Edwarda (Robert Pattinson) na konci filmu, navrhla Kristen Stewart, protože se jí nelíbil původní výběr. (Martinibaby)
  • Jen během posledních dvou říjnových týdnů v roce 2008 probíhalo na internetu 14 314 online diskuzí ve 123 komunitách věnujících se tomuto filmu. (Sufferer)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama