Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (2 201)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V časopisu Pevnost o Stmívání mluvili jako o fantasy růžové knihovně, která se snaží konkurovat slávě Harryho Pottera. A i když toto psali o knížce, knížka samotná i přes to všechno má nenápadný a nevídaný úspěch, a to se cení. Natočit podle toho film, od kterého se moc nečeká, a nakonec je velice úspěšný, už je jaksepatří na pováženou zajímavé. Každopádně rozhodně stojí za to, se trošičku zamířit na trilogii Stmívání samotnou, protože tu s náma nejspíš nějakou dobu ještě bude. S názorem, který napsala Pevnost docela i souhlasím, film není v ničem jiný, proč taky, ale má tak zajímavou atmosféru, že se na to nechá příjemně koukat. Sice nedosáhne kvalit Harryho Pottera, ale jistou cílovou skupinu určitě chytne a nepustí. Líbí se mi, že se do toho pustili, že je stále se na co těšit a stále je co nového objevovat. Nejdříve jak to půjde se pustím i do samotné knížky, protože ačkoliv možná má v sobě to o čem Pevnost tvrdí, má také to, co řada knížek hledá, ale najít nemůže: atmosféru a výborně popsaný svět, ve kterým se tento příběh odehrává. Docela se i těším na pokračování, které nejspíš díky celosvětovým výdělkům, které film získal, bude. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se člověk před nějakými osmdesáti lety dozvěděl, že chce Bellu ojet upír, spráskl by ruce se slovy: „Chudák Lugosi!“, ale v 21.století plném přezrálých patizonů už jsou karty rozdány zcela jinak… Vampýrská verze pilotu k Beverly Hills 90210 názorně předvedla, že každé zboží má svého kupce. Nechtěná směšnost, útrpné dialogy a spousta momentů (třeba baseball) u kterých mě napadlo, že některé pasáže musel psát za paní Majerovou jezevčík Pajda, ale jakožto jedinec na hony vzdálený cílové skupině ať už pohlavním orgánem či naturelem (nepochopená, vnitřně rozervaná mládež, pijící krev tak maximálně rodičům) jsem se rozhodl nezacházet do dalších podrobností a držíc se striktně rčení: „Kam nechodí slunce, tam chodí Edward. Kam chodí Edward, tam nebudu chodit já.“ volám omotán česnekem z bazénu svěcené vody: „Sbohem, Twilighte!“ To bude žalob ze stran solárií, když teď metrosexuální norma nutně nevyžaduje bronzové opálení.. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Stmívání celkem slině doplácí na přestřelenou stopáž a na to, že jak předlohy, tak režie se chopila žena, takže místo aby byl příběh vyváženej, tak je to jedna velká romantika, u který je na konci učiněn takovej slabší pokus o něco akčního a o malou zápletku, ale to mi přišlo spíš jako aby se neřeklo, že tam vlastně vůbec nic nebylo, ale je celkem škoda, že Catherine Hardwicke se nepustila do nějaký větší akční sekvence, protože ukázala i v těch pár záběrech, co se tam vyskytly, že rozhodně má na cool scény fakt oko a že kdyby se k něčemu odhodlala, tak to mohla být absolutní vizuální řežba, navíc upíři tady maj fakt ultimátní schopnosti a dokonce můžou i na sluníčko, což sem teda ještě neviděl a stejnětak mě zarazilo, že nemaj upírský zuby, ale tak to už se dá překousnout a tim pádem je dvojnásobná škoda, že jejich schopnosti nejsou moc využitý. Jinak co se týká herců, tak Kirsten Stewart je výborná a hrozně charismatická a zajímavá a Robert Pattinson je sice takovej volízanej blbeček, ale dá se, i když to původně moc nevypadalo ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Buffy bez kvalitnej dramatickej línie, hlášok, vypointovaných dialógov a schopných nahrávačov sympaticky neobyčajnej hlavnej hrdinky. Napriek tomu ani zďaleka nie taký zlý výsledok, akoby sa dalo čakať a zásluhou Kristen Stewart či neošúchanej hudby niekedy aj celkom príjemný, hoci fakt len niekedy. Hoci som však ochotný uveriť minimálne v čítavosť literárnej predlohy, jej kultovosť pre mňa asi vzhľadom ku zvyšným kvalitám ostane menšou záhadou a sám netuším čo mám od ďaľších dielov v tak pomerne vyčerpanej téme čakať. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čakala si pavučiny, truhly a pleseň?“ – „Pleseň nie.“ Knižku som nečítal, pred film som si sadal s chuťou a bez predsudkov a bavil som sa. Rušivo na mňa pôsobila len minúta a pol trápnych trikov (keď upír zrýchlene uteká). Iste, dve hodiny sú na taký riedky dej dosť, paradoxne ma ale film prestal baviť až keď sa začalo niečo diať (agresívny vpád konkurenčnej skupiny). Ale hoci som vedel, že ide o upírov a tak som mal som pred hrdinkou (presvedčivá Kristen Stewart z ÚKRYTU a PREKLIATIA DOMU SLNEČNÍC, kde som jej predpovedal veľkú kariéru) náskok, nenudil som sa. Snímka má tempo, mladí hrdinovia (iní tu takmer ani nie sú, ak nepočítame otca v správňackom podaní Billyho Burkea) sú sympatickí a hoci (ale práve preto?) vampírov nemusím, potešilo ma, že sa tvorcovia vykašľali na nudné „základné pravidlá“ (slnko, odraz v zrkadle). Plus milujem filmy, odohrávajúce sa v krásnych lesoch Severnej Ameriky (dokonca i emócie boli zvládnuté dôstojne, až decentne). ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Jen během posledních dvou říjnových týdnů v roce 2008 probíhalo na internetu 14 314 online diskuzí ve 123 komunitách věnujících se tomuto filmu. (Sufferer)
  • Panovník Vlad III. Dracula bol známy svojou údajnou krutosťou a brutalitou, vďaka ktorej sa stal tiež predobrazom upíra Draculu v románe Brama Stokera. Vzdialeným príbuzným tohto panovníka je herec Robert Pattinson, ktorý si upíra zahral v tomto filme. (YoZo8)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama