Reklama

Reklama

Ocitáme se na zdánlivě opuštěné palubě vesmírné lodi. Dva členové posádky se právě probouzejí z hlubokého umělého spánku a s hrůzou zjišťují, že trpí podivnou ztrátou paměti. Nemají nejmenší ponětí, kdo jsou a co na palubě vesmírné lodi vůbec dělají. Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. Jediný způsob, jak se dostat ven z této cely, je úzký a tmavý světlík. desátník Bower (Ben Foster), mladší z dvojice astronautů, vleze dovnitř, zatímco druhý, poručík Payton (Dennis Quaid), zůstává a snaží se navázat rádiové spojení. Bower proniká hlouběji a hlouběji do centra lodi a odhaluje děsivou realitu. Astronauti si brzy uvědomí, že oproti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (922)

POMO 

všechny recenze uživatele

Našlapaný sci-fi survival, obratně kombinující atmosferické prostředí vesmírné lodi jako od Gigera, psychedelické odstíny Event Horizon a dobře dávkovanou space monster hrůzu s realistickým (a o to děsivějším) základem. Plus dobře napsané i zahrané postavy, kterých vstupy na scénu jsou nečekané a děj posouvají kupředu. Lepší než většina dražších, hvězdněji obsazených kino “trháků” (Sphere, Life). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý sci-fi horor. Má výborný príbeh odohrávajúci sa vo vzdialenej budúcnosti, keď je už svet preľudnený a je nutné osídliť novú planétu. Muž sa preberie z dlhého spánku na vesmírnej lodi, pričom si takmer na nič nespomína a prebudí aj dôstojníka, lenže si uvedomujú, že sa niečo pokazilo. A tak sa muž vydáva na cestu naprieč loďou, aby sa mu podarilo zachrániť celú situáciu, ale postupne nielen odhaľuje skutočnú pravdu, ale musí aj čeliť útokom neznámych vražedných tvorov. So spracovaním som veľmi spokojný. Mám veľmi rád tento štýl, keď hlavný hrdina vie na začiatku prakticky to isté, čo aj divák, kvôli čomu sa postupne obe strany dozvedajú nové skutočnosti a tentoraz to vyšlo výborne. A tak dej už od začiatku pôsobí viac než dobre, pričom keď sa už hlavný hrdina vydá na cestu naprieč loďou, úroveň filmu ide ešte vyššie. Určite musím pochváliť dávkovanie informácií a postupný príchod nových postáv, pričom hlavne všetky tie dôležité zvraty, ktoré zmenia pohľad na situáciu sa skutočne vydarili, po celý čas sa ideálne striedajú pokojnejšie časti s dynamickými, pár scén je perfektných a tak sa je skutočne na čo pozerať takmer po celý čas, pričom poteší aj zaujímavý záver, ktorý som vôbec nečakal. Jediným záporom sú scény, v ktorých sa prejavuje samotný psychologický symptóm, teda až na tú skvelú spomienkovú, čo ma vôbec nebavilo, ale našťastie ten zvyšok to ľahko zatieni. Nadmieru spokojný som aj po hororovej stránke, tu vôbec nejde o nejaké postupné budovanie atmosféry, ale o dynamickú hororovú jazdu, pričom všetky tie survivalové sekvencie sú výborné. Určite musím pochváliť samotné netvory, ktoré rozhodne vedia vyvolať rešpekt a poteší aj pár drsných momentov, toto mi prišlo úplne ideálne. S hereckým obsadením som dosť spokojný, film si vystačí s pár hercami, pričom Ben Foster sa tu výborne hodí a jeho postava ma bavila, k tomu Dennis Quaid, ktorý ale pôsobí trochu nadbytočne a pár veľmi dobrých postáv z priebehu filmu. Réžia a technická stránka sú skvelé, jedine pár trikov pôsobí trochu umelo, ale inak si nemôžem sťažovať, výborná vizuálna stránka, kulisy, atmosféra, špinavé prevedenie, úplne ideálne. Takže som veľmi spokojný, jeden z najlepších filmov svojej kategórie za dlhú dobu, ktorý sa oplatí pozrieť aj viackrát. 80% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Boh neprežil. Tak ako ľudstvo.“ Údajne šokujúci koniec ma zasa až tak neprekvapil, niečo podobné som čakal, boli tam dorbné, šikovné, zábavné indície. Páčili sa mi Pád do tmy, borgovský Star Trek: Prvý kontakt, Votrelec, Resident Evil a Horizont udalosti (ktorého režisér Pandorum produkoval), takže musím dať 4*. V neposlednom rade to zo začiatku pripomína kultový český komiks „Galaxie“, ako tu niektorí spomínajú. Mám rád hardcore sci-fi horory a od detstva ma fascinujú gigantické vesmírne lode, v ktorých hŕstka preživších bojuje o holý život. Takže za mňa palec hore. Mínusy? Ben Foster a Dennis Quaid sú fajn, ale tak oni, ako ani nikto ďalší nepodáva žiadne strhujúce výkony (Norman Reedus tu má ledva minútu). Výprava je skvelá, na strane druhej loď Elysium vidíme len na začiatku a na konci a medzi tým občas bije do očí nízkorozpočtovosť. Všetko sa kazí, nič nefunguje, ponuré chodby, staré tunely, smradľavé šachty. Je to pôsobivé, ale na druhej strane vidno, že týmto spôsobom tvorcovia vcelku šikovne ušetrili. Príšery sú fajn hardcore, ale občas aj na nich vidno poslabší rozpočet, možno radšej častejšie mali zostať skryté v tme. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavej sci-fi horor, hlavne teda tim, ze v posledni dobe jich moc neni. Pribeh pusobi dojmem, ze uz to clovek videl nekolikrat a parkrat i v lepsim podani, nicmene hlavni hrdinove jsou porad v pohybu, ubejva cas a nahani je zmutovany kanibalisticky potvory, takze o napeti neni nouze. Navic je vsechno takovy temny, hnusny a spinavy. Ale ze by film mel zase nejak extra strasidelnou atmosferu, to se rict neda, ale par momentu je skvelejch. Prisery jsou docela fajnovy, i kdyz obcas nejaka pusobi lehce smesne a herecka sestava je taky perfektni, hlavne me potesil Quaid v ne zrovna kladny roli. Co se tyce jakoze sokujici pointy, ta ma tu smulu v tom, ze jsem nad nejakou pointou vubec nepremejslel, abych si pak rek, oo boze, no to mi ho teda vyndej, vsechno je jinak, spis to proste pusobi dojmem hm aha tak takle to je, ok no a co jako. No a jinak triky jsou na docela slusny urovni, takze celkove solidni sci-fi horor, ale zadnej extra naklad necekejte. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, to praví staré přísloví. Já jsem ale hrozný blbec a tak se do horrorových kaskád chodím koupat týden co týden, i přesto že si většinou nehorázně namelu tlamu o scénáristickou a režijní debilitu. Pandorum mne pouze utvrzuje v přesvědčení, že tyhle "slasher" filmy s (ne)šokující pointou zkrátka nejsou můj šálek kávy. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (15)

  • Pandorum byl název nemoce, kterou vyvolávala dlouhodobá hibernace a následný psychický stres. Nemocí trpěla postava Galla (Cam Gigandet). (MrBaker)
  • O bojovou choreografii se postaral představitel Manha Cung Le. (ČSFD)
  • Na začátku filmu v originálním znění zazní kromě jiných jazyků i čeština a to konkrétně věta: "Vy jste poslední z nás, hodně štěstí. Bůh s vámi." Tato věta je zároveň první vyslovenou ve filmu. (horacko)

Související novinky

Space opera vrací úder

Space opera vrací úder

22.03.2010

A to hned ve dvou zajímavých filmech. Mezigalaktický Interstellar je jedním z mnoha projektů, jejichž režii zvažuje Steven Spielberg. Někteří tvrdí, že se nakonec rozhodne právě pro vesmírné… (více)

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

Zamilovaný kosmonaut Keanu Reeves

28.01.2010

Není snadné se v těchto dnech vyhnout narážkám na Avatara či přímému srovnávání s ním, ale dnes se ho pokusím nezmiňovat ;-). Budu dělat, že „lovestory ve vesmíru“ nazvanou Passengers považuji za… (více)

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

Vesmírnou Pandořinu skříňku...

14.05.2008

...otevřou dva muži, kteří se probudí v útrobách kosmické lodi a nemají nejmenší ponětí, odkud se tam vzali, ani co jsou vlastně zač. V temném, klaustrofobickém sci-fi thrilleru Pandorum je ztvární… (více)

Reklama

Reklama