Reklama

Reklama

Mezi zdmi

  • Francie Entre les murs (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Žáci střední školy v jedné z problematických pařížských čtvrtí vedou dialogy s učitelem prosazujícím neobvyklé výchovné metody. Film byl natočen dle autobiografického románu Francoise Bégaudeaua, který si také společně se skutečnými učiteli a žáky ve filmu zahrál. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

popravdě jsem čekal něco co by se mě víc dotklo ale on je to opravdu"jen"takový ultrareálný pohled do jedné třídy....Nějákou dějovou kostru to vlastně nemá-místo ní máme jen školní rok se všemi těmi pocity flustrace, přetahováním se o respekt a pozornost, prohrami, světlými chvilkami pokroku a naděje.....Konec je vlastně jen takovým zvonkem na konci hodiny s tím,že za chvíli celý ten kolotoč začne nanovo=Zajímavé a hodně dobře natočené-ale znovu už se na to asi nepodívám... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle třída rozjívených imigrantů, se kterými se dennodenně musí utkávat nesmírně klidný a sebeovládající se francouzštinář Marin, každého rychle zbaví iluzí o učitelském poslání. Na francouzském předměstí se mísí snad všechna etnika světa, která tepou životem a nepomáhají si tezovitými nebo emocionálními výjevy (jako třeba nedávné drama rovněž ze školních lavic Mezi řádky), jen se kouskují na malé výhry, prohry, ponaučení, posuny někam.. a mezi tyhle křehké a hravé útržky se vetřela vnímavá kamera. Ta velmi obratně snímá nepředvídatelnou skupinu školáků, která bojuje o své názory, a i když chybuje, stejně jako kantor, režisér Laurent Cantet, který získal Zlatou palmu v Cannes i nominaci na Oscara, nechává na každém, aby si udělal svůj vlastní úsudek. Snímek nemá žádné zásadní vyvrcholení nebo šokující pointu, nedisponuje nějakými novátorskými hrátky s formou, prostě je vybaven silnou autenticitou (kantora hraje autor literární předlohy) a neustále nejen studenty, ale i diváka provokuje nejrůznějšími otázkami (obdivuhodný režisér Cantet nastřádal na sto padesát hodin hrubého materiálu). Inteligentní a citlivý francouzský příspěvek, který donutí k zamyšlení.. a hlavně vychází z prosté reality.. díky za něj!! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Takmer dokumentárnym spôsobom podaný film z prostredia školských lavíc kdesi vo Francúzku. Je to strašne provokatívny obraz, tak pre samotných Francúzov, ako aj pre budúcich učiteľov. Je viac než isté, že o zmene povolania po zhliadnutí tohto filmu začnú minimálne uvažovať. Súčasné deti a hlavne puberťáci sú čoraz drzejšie, rešpekt k učiteľom sa úplne vytratil. Dialógy sú pilierom filmu, takže kto nemá rád konverzačné a ukecané filmy, nech sa mu radšej vyhne. Najviac do očí bijú jemné rasistické narážky hoci aj letmým pohľadom kamery po triede. Vidíte tam vôbec nejakého Francúza? Možno..., no hlavne sú tam černosi, arabi, Číňania, Mexičania a pár európanov. Voľnou imigračnou politikou si Francúzko narobilo kopu problémov a že sa niečo začína diať, svedčí aj súčasná kritizovaná deportácia Rumunských rómov. Darmožráčov sú tam milióny a určite nestoja o ďalších. Nikto nemá záujem o nevzdelaných a lenivých ľudí, ktorí budú iba celý život vyciciavať sociálny systém. Vzdelanie je cesta ako z toho von, ale myslím, že o to nestoja. Blbca nepresvedčíš. Na záver odkaz pre budúcich učiteľov od klasika Hrušinského: "Jdi, obhlídni si to tam, ať víš do čeho jdeš"...80%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem si říkal, jestli může zaujmout film, který se prakticky celý odehrává v jedné třídě a je založený na dialozích mezi učitelem a neposlušnými žáky a .... zaujal. Ba co víc, zapůsobil a strhl. Překvapivě až neuvěřitelně působivý konverzační snímek plný výborných (ne)herců a s takřka dokonalým scénářem plným trefných a reálně působících dialogů. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Když zase někde uslyším, že Francie je vyspělá země, od níž by se Česká republika měla učit, vzpomenu si na tento film a řeknu si, že by to mělo být naopak. Osobně si totiž nedokáži představit, že by to na nějaké škole mohlo vypadat takto, a proto mě šokuje číst si ve zdejších komentářích, že se film dá aplikovat na české školství nebo že v něm někteří poznávají svá školní léta. Mezi zdmi mě zaujalo, ale pokud skutečně zobrazuje realitu, tak je to smutné. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Studenti, kteří ve filmu hrají, jsou skutečně žáci střední školy ve 20. pařížském obvodu. Neproběhl casting v pravém slova smyslu, do filmu se studenti, kteří měli zájem, obsadili sami. (Mononoke.)
  • Hlavní postavu učitele francouzštiny ztvárnil autor knižní předlohy François Bégaudeau, který zároveň sám pracoval 10 let jako učitel. (Mononoke.)
  • Všetci žiaci triedy používajú vo filme svoje skutočné krstné mená. (baruss)

Související novinky

Po Adele přijde léto v Tunisku

Po Adele přijde léto v Tunisku

21.07.2014

Abdellatif Kechiche minulý rok dobýval svět se svým filmem Život Adele, který si odnesl hlavní cenu z festivalu Cannes. Film, který nakonec Francie nemohla vyslat jako svého zástupce na Oscary kvůli… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama