Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 2
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 2

Recenze (184)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Rodina Corleonů v 15. století. A funguje to výborně. Hry o moc jsou rozehrány, jedna intrika stíhá druhou, mrtvol přibývá a nad tím vším mocný Španěl a Svatý otec Rodrigo Alexander VI. Borgia drží svou ochrannou ruku. A Irons ho vystihl neskutečně, jeho výkon je neskutečný. Ostatní členové rodiny, at už jsou to další manipulátoři (Arnaud v roli nebezpečného Caesara) nebo manipulovaní (mladičká Lucrezia je opravdu líbezná, skoro je mi ji líto, a chápu, proč se z ní stalo to, co se stalo) jsou taktéž zobrazeni velmi věrohodně a musím říct, že i přes všechnu svoji zášt a zločinnost k nim divák musí mít nějaké sympatie. Ale tak to už v médiích bývá. Ten, z jehož pohledu se všechno děje, zákonitě získává víc pozornosti a větší pochopení než ostatní, kteří můžou být i menší zlo, ale divák k ním nemá vztah. Úvodní intro je velmi povedené a hned na úvod navádí tu správnou atmosféru a tak si seriál jde velmi pěkně užít. Za zmínku ještě stojí výborný assassín borgiů v roli Michelleta. Ten chlap má talent.. Závěr je pak jak z renesančního obrazu a dělá důstojnou tečku za 8 hodinama zkaženého Říma. Těším se na další sérii, kde se to snad rozjede ještě víc. Po vizuální stránce na seriál slušné, davové scény a jedna dvě bitvy taky ujdou, i když to samozřejmě není nic moc. Ale tenhle seriál o otevřeném boji nikdy neměl být. Tady se ze zásady bodá do zad a to ještě rukou někoho jiného. Obraz Církve v praxi ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

29/29 Nikdy jsem neměla v úmyslu sledovat všechny módní historické seriály, ale čas od času není od věci změnit dobu děje toho či jiného formátu a seriály ze Showtime vedu v patrnosti vždy jako lepší volbu. Co je ale skutečným překvapením, je tvorba Neila Jordana, který pro mě i nadále zůstává nevyzpytatelným tvůrcem. Dodnes miluju jeho Interview s upírem, ale většina jeho ostatní tvorby má úplně jiné přednosti, oslovuje jiné diváky. A do přehlídky takových titulů jako Dům veselých duchů, Hra na pláč, Snídaně na Plutu nebo Byzantium nyní patří i Borgiové? Pokud bychom toto analyzovali, zřejmě bychom došli k poznání, že neviditelnou nití těch prvních bouřlivých let papežství za Alexandra VI. je téma panchartů. A to už je téma pro Neila přímo tradiční, zpracovávat látky o těch na okraji společnosti, o jejich ambicích a pocitech. Skrze tuto optiku je to pak trefa do černého. A mohu tedy doporučit všechny 3 řady plné renesanční morálky, módy a touhy. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál se zařadil k mým oblíbeným "historickým" počinům od HBO podobně jako Řím a Tudorovci. Ani v tomto případě se tvůrci nenechali příliš svazovat skutečnými událostmi a ohýbali si historii tak, jak zrovna potřebovali, ale já s tím u těchto HBO záležitostí počítám, takže mi to nekazí výsledný dojem. Navíc mám pak důvod pátrat po tom, v čem se od skutečných událostí odchýlili, takže je možné, že budu o něco vzdělanější:-) Jako bonus jsem dostal naservírovány různé pokrytecké církevní praktiky, takže jsem měl další důvod k blahé spokojenosti. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava, kostýmy a troufám si říct, že i herecké výkony byly poměrně dobré. Na druhé straně pak ale ležely scénář a povrchní psychologie postav - málokdy člověk zažije tolik zjednodušování a momentů, které mu hlava nebere. Nejčastější situace: v nějaké scéně se TAJNĚ setkají dvě strany, nikdo je nevidí, ani oni pomalu nevěděli, že se mají setkat... v další scéně se pak o tom všichni ostatní okolo baví jako o jasné věci... nebo se něco opět beze svědků přihodí, další den o tom mluví celý Řím! Kdyby to byl seriál pro děti, mohu takové zkratky brát, tady je to ale vážně k smíchu (nebo pláči, vyberte si sami). Nedělám si srandu, není díl, kde by nebyl alespoň jeden moment, kdy bych nad tím nekroutil hlavou. Vraždy lidí se očividně taky neřeší (je to jak v nějaké old-school hře, zabiješ, schováš se za roh a vše je v pohodě). Beru, že to bylo jednodušší a pro ústřední děj by to vysvětlování nehrálo sebemenší roli, pro mne to ale vyznívalo jako lenost tvůrců dát si práci se zdůvodněním - jen chtěli aby se to stalo. První dvě série jsou i přesto dobře sledovatelné - vždy první díl a druhá polovina série, protože mezitím je spousta zbytečné a nudné vaty. Třetí série je pak už jen smutné divadlo, kde se herci snaží, ale dialogy, děj a psychologie jejich postav jsou natolik otřesné, že mi herců bylo až líto.1. série - 4*, 2. série - 4*, 3. série - 2* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby som to mal porovnať, tak z tria podobne ladených seriálov a z podobného obdobia (Mediciovci, Tudorovci a Borgiovci), sa mi tento seriál zdá najslabší. No i tak si zachoval vysokú úroveň, nielen čo sa týka pútavosti, ale aj čo do vyobrazenia dobových reálií. Výborná výprava a výborní herci, ktorí sem zapasovali. História síce občas dostávala na frak, vecne i časovo, no pre dramatické účely sa to dá prepáčiť. Spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Po príchode do Talianska si Rodrigo Borgia zmenil meno. V Španielsku sa volal Borja, ale kvôli tomu, že vo vtedajšom Vatikáne bola obrovská prevaha Talianov, nechal sa premenovať na Borgia. (vander19)
  • Při scéně společné večeře papeže s kardinály se všichni nápadně posadí do podoby obrazu „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinciho. (Red_Fox)
  • Některé prameny poukazují na Lucreziu Borgiu jako na travičku. Dnešní historici se však vesměs shodují na tom, že důkazy, které by toto dokazovaly, neexistují. Zároveň poukazují na skutečnost, že přídomek travička jí byl přidán těmi, kteří rodinu Borgiů nenáviděli. (Nach)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama