Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František Vedral byl vekslákem, podvodníkem i mafiánem a nakonec se stal i vrahem, kterého se bálo mnoho lidí. Původně začínal jako malý podvodníček a vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Skupina prodávala na Západ výměnou za elektroniku kradené umělecké předměty. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci začal Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se zúčastnili s Tiplem kupónové privatizace. Krytí jim poskytoval jejich kamarád Strnad, který v té době pracoval pro tajnou službu. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml, který získal dostatek důkazů na zatčení. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (708)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vetchý za do úlohy záporáka vždy hodí znamenite. Príbeh v podstate pravdivo zobrazuje osudy porevolučných "podnikateľov", tie roky sú už chvalabohu preč, len škoda že mnoho z týchto biznismenov doteraz okupujú relácie typu Smotánka a stále sa tvária ako slušní a bohabojní občania. Chýbala mi tu tak trochu dynamika, dejové vyhrotenie, inak to ale nebolo zlé. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, Petr Nikolaev, poutavý příběh a kvalitní provedení tohle vše bere vítr plachet všem těm, kteří si myslí že není možné natočit v Česku porevoluční kvalitní film. Za sebe musím konstatovat že jsem si to nikdy nemyslel, přestože mě asi navždy bude chybět tvorba dvojice Svěrák/Smoljak. V Příběhu kmotra ovšem vše šlape přesně tak jak má. Nejen přesvědčivé duo Vetchý/Vaculík odvádí cenné služby celku. Obsazení menších rolí je přímo ukázkové a koukat na likvidátora Andreje Hryce je přímo láhůdka. Chválit je tedy co a v porovnání s Kmotrem vychází Kajínek jako totální hloupost. Ona to tedy hloupost částečně byla i ve své době. Kdo chce vidět poctivou kriminálku z důvěrného známého prostředí neměl by si tohle nechat ujít. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem si vědom svého pokrytectví, protože tématem podobné filmy zahraniční produkce hejtuju z důvodu nepochopení záměru vyprávět příběhy lidského odpadu, ale když to vztáhnu na českou produkci, tak je pořád zábavnější se dívat na lidskej odpad tohoto rázu než na lidskej odpad v podobě vesnických ožralů, smažek a retardů, jak je u nás zvykem venkov vyobrazovat. Jedna věta stačí, ne? 65% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

nejvíc tomuto filmu uškodila obrovská zkratka, daná stopáží. Téma naší nedávné historie, zlodějin, špinavých kšeftů a sviňáren, chamtivých politiků, zlodějských sviní v kožených křeslech, hajzlů ve vedení státu i firem, šmejdů na všech stranách a hlavně stále rostoucí antipatie a zhnusení by totiž potřebovalo rozměr nekonečného seriálu. Doporučuji přečíst si Kmentovy knihy o Mrázkovi a Krejčířovi, hned pochopíte mnohem víc ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

První díl Devadesátek mě nasměroval k projekci Příběhu kmotra s odstupem let, který mě původně neoslovil. Asi to chtělo čas. Čili reparát. Dnešním okem uznávám, že s ohledem na téma, na obsáhlost Mrázkových aktivit, které nešlo zmapovat úplně, jen čert ví, kde všude vekslácké paprče měl, je film natočen skvěle. Necelých sto minut a člověku jde hlava kolem. S tímhle gaunerem se zašpinil kde kdo. A mě osobně velmi baví, že takováto ulpělá špína, nutí ještě dnes kravatové grázly, zavrtat se maximálně v komunální politice a nevystrkovat nos příliš vysoko, jelikož by jejich mladické podržtažkování kolem Mrázka okamžitě investigativec vyhodil na světlo a z porcování medvěda by nebylo nic. Natolik je spolupráce s Mrázkem kontroverzní ještě dnes. Takže hezky v rohu, na severu a tam si šmudlej svoje kšefty a hraj si na kápo, hlavně ať tu tvoji držku nikdo moc nikde nevidí. Jo a na vzdělání a kravatě nesejde. Toto je nemlich stejná buranská verbež, jako Fanda. No a abychom zůstali in i co se týče politické scény slovenské, hm, hm, hm... Stupidita voličů se pozná i podle toho, že si podobné vekslácké čuně dobrovolně zvolí do parlamentu. A tady toho smrada se, miláčci drazí, nezbavíte dlouho. To nejsou jen nafukovací panny ve vládní limuzíně... Toto byla veliká chyba! ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Poslední záběr svou kompozicí i komentářem nápadně připomíná závěrečnou scénu z počítačové hry „Mafia: The City of Lost Heaven“ z roku 2002. (ČSFD)
  • Počáteční impuls k realizaci Příběhu kmotra byl před pěti lety, kdy si režisér a scénárista Petr Nikolaev přečetl článek o Františku Mrázkovi, který prodal židovské náhrobní kameny jako dlažební kámen. Scéna se ve filmu skutečně objeví. (tejna)
  • Panství Františka Mrázka se nachází u Českého Brodu, kde žil v době uvedení filmu syn a dcera skutečného Františka Mrázka. (Pjootr)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama