Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 16
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele ZeroCZ1233 k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2014) (S01) 

O tomto seriálu se pěje chvála od doby jeho premiéry, ale já jsem kolem něho dlouhou dobu pořád chodil velmi opatrně a čekal na čas, kdy se do něho také zakousnu. Jen to nedopadlo na těch osudných 100%, jež tu každý druhý bez skrupulí hází. Nedá se tomu upřít mnoho kvalit. Nejvýrazněší rozhodně figuruje výběr hlavní dvojice s jejich hereckým talentem a zkušenostmi, jež jsou zde rozjety na maximální otáčky. Woody a Matthew zde předvedli vyšperkovaný výkon, své postavy ztvárnili perfektně a s pořekadlem "co se škádlívá, rádo se mívá" se jejich vztah po celou dobu krásně vyvijí, kde chvíle u dna střídají chvíle vrcholného přátelství. Další hodně chválená část je určitě scénář. Ten je z většiny velmi kvalitní, hlavně v monolozích, jež pronáší Matthew, nebo v dialozích obou parťáků, či v dobře napsaných osobních linkách, jež mají dost prostoru a díky nim jsou postavy ještě lépe vykresleny. Ale, ale, ale. Samotný hlavní případ, jež je po celou dobu bez odskoků řešen, v určitých částech pokulhává a v tomto nedostatku se projevuje i tempo, jež je hlavně v prvních epizodách nepříjemně pomalé, což sice dopomáhá atmosféře, ale škodí poutavosti, jež dnešní divák vyžaduje a nedodává místo toho něco jiného, co by pozornost mohlo upoutat. Na druhou stranu je tu krásně pracováno s narací, díky čemuž je tento fakt méně viditelný. Atmosféru samotnou vyjadřuje perfektní český překlad, tento seriál je hodně temný a s temnotou je zde pracováno nadmíru dobře, čemuž hodně napomáhá bažinaté zasazení v Luisianě, jež je díky krásným exteriérovým záběrům ždímáno na maximum, plus okultní přesah samotného případu. Všehovšudy se jedná o velmi kvalitní kriminálku, jež mě za 8 epizod dokázala strhnout a odstupem času k ní mám stále větší sympatie k nimž přispívá i fakt, že mě série druhá zatím tristně nebaví. Střed mezi 9 a 9,5/10. ()

Série 2 (2015) (S02) 

Z první série jsem byl nadšený, konečně pořádně napsaná a temná kriminálka s famózním hereckým obsazením a uchopením celého příběhu. Proto jsem do druhé série šel s podobným očekávním, přičemž jsem si říkal, že místní hodnocení je přehnané a tak špané to nebude. Jenže... ono to fakt tak špatné nebylo, dobré však také ne. Kamenů úrazu, již se této série týká, je několik. Mezi hlavní počítám scénář. Víc jak půlkou série jsem se prokousával až z donucení, nezajímavý případ, mnoho hlavních postav, na něž se díky jejich počtu nemůžete pořádně zaměřit, rádoby chytré dialogy, jež spíše nudu ještě podepíraly. Kdybych měl hodnotit kolem půlky sére, tak by to bylo za 6/10, ale pak přišlo k vykoupení. Postavy jste konečně poznali, díky čemuž se vám začínaly dostávat pod kůži, atmosféra zhoustla, tempo se rozjelo a celková prezentace byla o poznání lepší. Herecké výkony nebyly špatné, jen dvojice Colin Farrell a Vince Vaughn občas až moc přehrávali, protože hráli až moc stereotypní chlapíky bez většího charakterového uchopení, což se později zlepšílo, hlavně u prvního zmiňovaného, Vincův charakter byl suveréně nejhorší, bohužel, protože se vážně snažil. Velký potenciál, ale slabší provedení. 7/10 ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama