Reklama

Reklama

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států

(seriál)
  • Česko Americké století očima Olivera Stonea (více)
Ukázka z filmu 6
USA, (2012–2013), 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jako režisér a producent zůstal Oliver Stone věrný své pověsti kontroverzního tvůrce i ve střihovém dokumentu, který se v deseti hodinových dílech věnuje některým aspektům moderní historie USA. Spolu s britským scenáristou Mattem Grahamem a americkým historikem Peterem J. Kuznickem nabízí publiku kritický pohled na USA jako velmoc sledující napříč nejrůznějšími dějinnými situacemi – od 2. světové války po současnost – vlastní dobyvačné a ziskuchtivé cíle. Ze seriálu uvádíme třetí díl, věnovaný atomové bombě, a desátý díl, zabývající se přístupem prezidentů Bushe a Obamy k válce proti terorismu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (8)

Ukázka z filmu 6

Recenze (138)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než plným počtem, přestože jsem se snažila být při hodnocení seriálu kritická. Všechny, které zajímá politika, zvláště mezinárodní, Stoneovo Desatero pravděpodobně nadchne jako mně. Shlédla jsem všech 10 dílů a nenašla demagogii ani manipulaci, tak časté v převážné většině dnešních médií. Pouze fakta a souvislosti. Kompletní historie americké politiky za posledních 80 let, její vliv na samotné Američany i na zbytek světa. Závěrem bych ráda připomněla Voltairův citát z 18. století, který se objevuje v posledním díle o éře teroru - "Ti, kteří vás nutí věřit nesmyslům, vás jednou budou nutit páchat zvěrstva." - Pamatujte na to vždy, když budete pročítat noviny či sledovat televizi. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud toto jsou nesdělené, nevyslovené, nevýslovné dějiny USA, kterým se děti na amerických školách neučí, pak nevím (i když tuším), co tam mají v osnovách pro výuku americké historie. Olivera Stonea nepodezírám z žádné úchylky (samozřejmě by se mohlo jednat jen o tu levou) a věřím v upřímnost jeho pohledu, i když slabou přitom stránkou je, že se poměrně shoduje s mým pohledem na funkci USA v rámci světového dění. Z tohoto pohledu mi seriál nic podstatně nového nepřinesl, i když mi na druhé straně ozřejmil mnohé vnitroamerické problémy a provázanosti. Teď bych se měl podívat pro srovnání na tu "Told" nebo spíš "Tale-told" History of the USA, ale asi se do toho hned tak nepoženu. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne dobré dielo. Oliver Stone je jeden z Američanov na tom správnom mieste. Svoju vlasť nevidí len skrze falošné a nadradené vlastenectvo a uctievanie 50 hviezdičkovej vlajky, ktorá visí aj na verejnom záchode. Už prvá časť z druhej svetovej vojny ukazuje trefne americké záujmy, ich predstieraná nestrannosť a styky s Hitlerom. Nasledujúci vývoj Stone odhaľuje tak, že sa o tom našinec a asi ani Američan veľa na hodinách dejepisu nedozvie. Osobnosť Trumana, ktorý v podstate nikdy nemal vyhrať voľby, zodpovednosť za hodenie atómových bômb, prechádzame do éry studenej vojny až k výbornej časti, kde môžeme cítiť to napätie a ako málo chýbalo do vypuknutia tretej svetovej vojny, od ktorej sme aktuálne neďaleko aj my, ľudia žijúci v roku 2016. Vidíme americkú angažovanosť v každej lokálnej vojne, Stone neodkrýva ale len zbytočnosť týchto vojen, ukazuje aj zištné dôvody, ktoré niekde viedli k boju proti diktátorovi, no inde k podpore možno ešte horšieho diktátora. Podľa toho, ako sa to aktuálne Američanom hodilo. Záverečná časť je veľkým klincom a hlavne posledné filozoficky ladené slová zamrazia na chrbáte nejedného diváka. Klobúk dolu pán Stone. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tak nejak sa to dalo očakávať. Oliver Stone napokon pristúpil k tomu, kam už dlhšie smeroval zmnožením svojej dokumentárnej tvorby, a čo bolo na hraných filmoch iba čiastkové a nárazové - k vylíčeniu svojho pohľadu na moderné dejiny Spojených štátov priamo, naostro a bez servítky (brutálne bez metafor a umeleckého zahmlievania boli pritom ostatne už aj jeho hrané filmy). Nemusí to byť všetko úplne objektívne, príklon k démonizovaniu vlastných a idealizovaniu tých druhých je niekedy až príliš výrazný, ale je to potrebná, vítaná a svieža protiváha oficiálnej americkej propagande. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Jako dokumentarista je pro mne Stone mnohem přijatelnější než jako autor hraných filmů. Především díky tomu, že kromě svých naivních a zjednodušujících názorů Stone tentokrát předkládá také fakta, se kterými lze polemizovat a na základě kterých jsem často dospěl k méně jednoznačným nebo i odlišným závěrům než autor. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (13)

Související novinky

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

Oliver Stone hvězdou 48. MFF Karlovy Vary

24.04.2013

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým globem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra a producenta, trojnásobného držitele Oscara… (více)

Reklama

Reklama