Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jaderná válka je otázkou pěti minut. Stačí jeden chybný krok... Politický thriller režiséra Rogera Donaldsona je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů, nejdelších v americké historii. V říjnu 1962 pořídilo americké špionážní letadlo U-2 záběry z kubánského území, na kterých bylo vidět několik sovětských balistických raket středního doletu typu země-země, schopných zasáhnout s jadernými náložemi obrovskou část amerického území. Událost odstartovala nejhlubší krizi studené války: během následujících dvou týdnů se lidstvo ocitlo na samém pokraji jaderného konfliktu. Děsivá vize, na obou stranách železné opony dosud známá jen z propagačních filmů, se najednou stala reálnou hrozbou. V Bílém domě, kde tehdy jako prezident úřadoval J. F. Kennedy, vypukla válka nervů. Pro prezidenta existovalo několik možností, jak zareagovat, avšak u žádné nebylo možné předpokládat příští tah protivníka. Letecký úder na kubánské území, následovaný případně vojenskou invazí, by mohl nepřítele povzbudit k útoku na Berlín a následně i k jaderné odvetě. Další možností byla námořní blokáda Kuby – ta by ale nezamezila případnému odpálení již připravených sovětských náloží. Kennedy v této bezvýchodné situaci neměl proti sobě jen nevyzpytatelné sovětské vedení v čele s Nikitou Chruščovem, ale také vlastní vojenské poradce, v jejichž zájmu bylo řešit situaci silou... Příběh o nesmírně náročném a vyčerpávajícím politickém vyjednávání zde vypráví prezidentův poradce Kenny O’Donnell (v podání Kevina Costnera). Takřka celý film se odehrává „na dvoře“ J. F. Kennedyho (Bruce Greenwood) a podává zasvěcenou informaci o tom, jak probíhala třináctidenní jaderná krize na nejvyšší politické úrovni. I tam totiž měli řešení v rukou obyčejní smrtelníci. A ti dělají chyby… (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Costner je podobná figúrka ako Cage, keď má jeho kariéra podobnú divokú sínusoidu kvality filmov. V jeho prípade nie je situácia tak shizofrenická, pretože to jednoducho verejnosť tak nerieši. Ale k veci, 13 dní je politický triler s odraďujúcou dĺžkou, ktorú si nakoniec ani nevšimnete, za čo môže scenár, režisér a herci. Costnerovi obšmietanie sa okolo Kennedyho sedí, ako sme už boli svedkami v JFK. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zdramatizování událostí, které málem poslaly svět do smrtícího jaderného víru, je na americké poměry nečekaně uměřené, bez patosu a melodramatu. Přesto však osudové momenty viděné očima Kennedyho poradce dodnes mrazí hrůzou, která byla na dosah. Bylo to fakt o chlup. Sledujeme vysokou hru lidí s různými záměry a motivy, kdy se tančí na hraně katastrofy. Snímek se skládá převážně z dialogů popisující krizi den po dni. Tenhle příběh by neměl být nikdy zapomenut, i když drásá představou, že stačilo jen málo a všechno by bylo jinak. A že to „málo“ platí i dnes, protože jaderné zbraně tu jsou stále, a když je dostane na povel někdo, kdo nemá žádné zábrany, můžeme tohle zažít znovu a s mnohem horším koncem. SHRNUTÍ: Poučení: lhali, lžou a vždycky lhát budou, i když už nejsou SSSR. ()

Reklama

ethos 

všechny recenze uživatele

No na mna to bolo trosku moc dlhe, aj ked ma tieto politicke thrilleri bavia 100 min by bolo tak akurat. O krem toho dej sa vyvijal len velmi pomaly dlho sa vkuse krutil okolo toho isteho potom sa o nejaky maly kusok pohol a znovu zastal jak pokazene auto. Ale inac to bolo celkom obstojne aj co sa tyka hercov ale najme cele zobrazenie studenej vojny a ako zssr a usa pouzivali silu a to aj vojensku na dialog. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Snaha zachytit takřka všechny detaily Karibské krize vyšla takřka na jedničku. Jen si říkám, jestli to nebylo pro film trochu kontraproduktivní. Nebo jinak. Ačkoliv na začátku 60tých let hrozila celosvětová katastrofa v podobě jaderné války, těch necelých čtrnáct dní roku 1962 obecně vnímáme spíše jako úsek amerických resp. sovětských či kubánských dějin, takže zběžná fakta sice známe, ale rozhodně tento konflikt nevnímáme tak, jako Američané. A to platí i pro jména jednotlivých aktérů, kdy jsou většině neameričanů známí snad jen bratři Kennedyové a Robert McNamara. Podobně by se Američané dívali třeba na naší sérii České století, kde by z těch mluvících hlav byli nejspíš úplně mimo. Rekonstrukce je to určitě dobrá, ale divákovi, který se o dané téma nezajímá, bude připadat místy nudná a nezáživná. 55% ()

cross 

všechny recenze uživatele

Svět nebyl nikdy tak blízko atomové válce... Film pravděpodobně celkem pravdivě a velmi sugestivně zachycuje, co se vlastně tenkrát stalo a jak těžká musela být hromada nesmírně vážných rozhodnutí v nepříliš otevřené mezinárodní hře na vládce světa. V první řadě šlo však o diplomacii a proto ve filmu nelze očekávat přespříliš akčních scén, stejně jako nejrůznějších technických vychytávek. V podstatě s klidným tónem vyprávění působí i herci trochu nevýrazně a místy máte spíš pocit, že jde o tv film. Hodně zajímavý pohled do historie, řekl bych i hodně reálný, ze kterého místy běhá hodně chladný mráz po zádech. Ale jinak ničím uchvacující, zvláštní a zábavný. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Herec Bruce Greenwood, ktorý stvárnil Johna F. Kennedyho, je v skutočnosti o rok mladší než Steven Culp, ktorý si zahral rolu jeho mladšieho brata Roberta. (MikaelSVK)
  • Lietadlá typu Vought F-8 Crusader, ktoré boli použité vo filme, sú skutočnými strojmi, ktoré používali vzdušné sily na Filipínach. (MikaelSVK)
  • Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu. (curfew77)

Reklama

Reklama