Reklama

Reklama

Macbeth

(divadelní záznam)
  • Velká Británie National Theatre Live: Macbeth

Obsahy(1)

Inscenace National Theater London, v níž se Kenneth Branagh, známý díky masovému dopadu kinematografie především svou filmografií, vrací coby režisér a současně i představitel hlavní role opět k Shakespearovi i na divadelních prknech. I přes bohatou zkušenost s divadelní prací si přizval jako druhého režiséra Roba Ashforda, působícího jak na britských scénách, např. v Old Vic Theater či Donmar Warehouse v Londýně, tak na Broadwayi. Krom náročnosti spojení „dvojrole" režisér – představitel hlavní role, si přítomnost druhého režiséra zřejmě vyžádaly i produkční podmínky při procesu zkoušení. Inscenace nejkratší Shakespearovy tragédie byla uvedena během mezinárodního divadelního festivalu v Manchesteru na začátku července 2013. Výtvarník Christopher Oram využil pro scénografii reálný prostor lodi odsvěceného kostela St. Peter Hallé, který dnes slouží zejména ke koncertním a nahrávacím účelům. Představení bylo natočeno v rámci projektu National Theater Live, který ideově navazuje na přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku. V české distribuci jej měli diváci možnost vidět v kinech v podobě záznamu. Hudbu složil Patrick Doyle, autorem světelného designu je Neil Austin. V dalších rolích – Alex Kingston (Lady Macbeth), John Shrapnel (Duncan, Seyton a Stařec), Jimmy Yuill (Banquo), Ray Fearon (Macduff), Alexander Vlahos (Malcolm), Patrick Neil Doyle (Fleance) ad. (dvopet)

(více)

Recenze (8)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Skvělý ústřední pár - kombinace Branagh a Kingston ve společných scénách fungovala výborně, jen šílenství Lady Macbeth nesedlo. Působivě a jednoduše udělaná scéna a pořádně zpackaná kamera. Příliš rychlé střídání záběrů a úhlů, detaily na postavy ve chvíli kdy by bylo lepší vidět celé jeviště. Nelíbilo se mi ani pojetí čarodějnic. Přesto bych si přála tam v přítmí sedět. Mám dojem, že zrovna u tohoto představení záznam naprosto nezvládl zachytit atmosféru, jaká musela panovat v St. Peter Hallé. ()

Jocker94 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale čekal jsem daleko více... Utahané, rychle na sebe navazující scény, plné příšerně dlouhých monologů. Doufal jsem, že závěr bude perfektní a strhne mě, ale naopak z toho bylo téměř třicetiminutové sledování hodinek a přál jsem si, ať už je konec. České titulky příšerné. Navíc podle reakcí okolních diváků (kino bylo PLNÉ a hlasy se ozývaly již v průběhu - často vtipné připomínky, díky kterým jsem se alespoň tolik nenudil) soudím, že můj názor sdílí mnohem více lidí. Samozřejmě obdivuji herce, že takto těžké role zvládli odehrát ve velkém stylu, ale to je tak vše. ()

Reklama

minima 

všechny recenze uživatele

Můj osobní odhad u této inscenace je, že to na místě muselo působit naprosto senzačně. Přece jenom sedět v kostele a koukat na okoloběhající herce má něco do sebe. To něco mi jistojistě promítání v kině vzalo. Nepovažuju se za nijak zdatného angličtináře, normální běžné moderní angličtině rozumím s občasnými výhradami, Macbeth na mě byl ale očividně velké sousto. Pro mě to ani české titulky nezachránily, neboť jsem pak neměla nic moc z obrazu. Tohle je ale pouze a jenom moje chyba, na niž řešení není. Možná by pomohlo, jak zmiňuje DaVID'82, pomalejší tempo. Člověk pak víc vstřebá, takhle mi pár důležitých pasáží uniklo. Ale herecké výkony dobré. Jaké taky jiné, při takovém obsazení a vedení. 7/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Uspěchané. Uspěchané. A ano, v neposlední řadě také uspěchané. Shakespearovy deklamace je třeba nechat působit, vyznít i doznít, aby měly náležitý efekt. Je třeba jim dát potřebný prostor. Ne je chrlit tak, že celé představení působí jako "jednavětarozvitábezinterpunkcečinádechůkdyjednapostavadomluvídruháštafetověnamilisekundupřesněmluvitzačne". Jediné momenty, kdy dojde ke zklidnění frenetického tempa jsou paradoxně soubojové scény. Celkovému dojmu nepřidá ani pojetí tria čarodějnic, které vzdává hold Troškovým čertům; mají dokonce i stejně nesnesitelně infantilní intonaci jako "jsem malej ale šikovnej". A aby toho nebylo málo, tak Alex Kingstonová svůj solidně rozahraný part Lady Macbeth pohřbí ochotnickým představením během náměsíčnosti. Výše uvedené zamrzí dvojnásob s ohledem na to, že jinak tu vše má parametry (od scény až po obsazení; samozřejmě v čele s Branaghem, jemu všechna čest, málokdo tak složitou postavu uhraje tak úsporně a bez přehrávání) i potenciál na adaptaci, se kterou se ostatní scéničtí Macbethové budou poměřovat. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Pro mě úžasně atmosférické představení (i když mi plátno nejspíš poskytlo méně než bych z toho měla naživo). Macbetha jsem nečetla, takže nevím jak moc je rozpracováno Macbethovo postupné odtrhávání od reality, protože mi to přišlo velmi rychlé. Také Lady Macbeth je v jedné scéně zděšená z vidin svého manžela (kdy při slavnosti vidí přítele Banqua) a pak už se v náměsíčnosti nedokáže zbavit skvrn. Ale jinak jsem si nepovšimla nikterak kulometného tempa. Musím však přiznat, že srovnání s Troškovými čerty mě u čarodějnic napadlo taky (zvlášť intonací byly takřka nerozlišitelné). Smekám klobouk před výkonem Kennetha a Raye Fearona, jehož Macduff byl pro mě velmi příjemným překvapením. Scéna působivá, hudba nádherná. Teď už jen do kina nepouštět blbečky, kteří si uprostřed jednoho z Macbethových monologů začnou pojídat svačinu. P.S. České titulky by pro mne byly zklamáním, kdybych celou dobu nečetla ty anglické. Místy úplně chyběly (svaluji to na technické problémy), a hlavně jsou osekané pro "blaho" čtenářů. //Viděno v kině Scala. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Záznam byl poprvé uveden v rámci Manhester International Festival 2013. (Babu06ster)

Reklama

Reklama