Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze uživatele J.F.B. k tomuto seriálu (3)

Season 1 (2014) (S01) 

"I figured it out." "Good for you." Po první sérii Breaking Bad další seriál, který se zde drží na vrcholu žebříčku, má slušný předpoklad mne zaujmout (film se mi líbil), solidní herce (minimálně Freemana a Thorntona), ale ve výsledku to zas až takový zázrak není a já si odnáším jisté zklamání. Skvěle to tu už shrnul třeba Dan9K. Fargu rozhodně nelze upřít originálnost a ze začátku i příjemně mrazivou atmosféru, která ale bohužel postupně ztrácí na vážnosti a na síle a je čím dál tím odlehčenější, aniž by se stala zábavnější. Také čím dál tím idiotštější vedlejší postavy občas činí sledování opravdovým utrpením (ač jsou možná vcelku realistické) – zvláště obsazení Keye a Peela byl naprosto tragický nápad. Ani finále mi zrovna náladu nespravilo, zvláště poté, jakmile jsem se dověděl, že jistá postava, u níž jsem si říkal. "Milá postavo, sice jsi udělala přesně to, co bych udělal i já na tvém místě, ale teď budeš mít fakt velký problém.", nejenže problém neměla, ale ještě ke všemu se dočkala ocenění. Což je vskutku šokující zvrat, za který však Hawleyho ocenit nemohu. (70%) (♪♫) ()

Season 2 (2015) (S02) 

"Son, there's not a challenge on God's Earth that can't be overcome by an American. I truly believe that." "Yeah... But how?" Nevím, zda mohu s jistotou říci, že druhá řada je lepší než ta první... rozhodně je však jiná. A právě díky této jinakosti mi sedla mnohem víc. Nebudu vypisovat všechny důvody, místo toho to udělám jako v komentáři k událostem roku 2006 a odkáži na uživatele Dan9K, kterému se opět skvěle podařilo vystihnout i mé pocity (a ke všemu teď byl jeho komentář úplně tím prvním, který na mne vyskočil, když jsem otevřel přehled série). Co k tomu dodat? Snad jen ještě mohu pořádně vychválit zasazení do sedmdesátých let, které k výtečné Russově hudbě přidává fantastický dobový soundtrack a k už tak krásné kameře a výbornému střihu ještě zajímavou a zábavnou vizuální stylizaci (zvláště perfektně použité dělení obrazovky), kterou já prostě zbožňuji. O autech, kostýmech a produkčním designu celkově ani nemluvě. Sice mi tu občas chyběly ty skutečně nepříjemné a mrazivé scény, které se daly najít v první řadě (“Oh… put your hood up, huh? I wouldn't want your pretty face to freeze.”), ovšem to bylo plně vyváženo tím ostatním, ať už se jednalo o kvalitativní vyrovnanost všech epizod (možná až na příliš "dojezdovou" desátou) nebo o jednotlivé charaktery a herecké výkony (+ vše výše). Ná závěr asi také neuškodí vypsat pár oblíbených postav, mezi něž určitě patří Betsy Solverson, Lou Solverson, Karl Weathers, Hanzee Dent... a samozřejmě Noreen. Zvláštní cena za nejnesympatičtější postavu potom připadá Constance Heck (Elizabeth Marvel). "You know what depresses me? I missed the '60s-- free love, drop acid, Woodstock. Wake up one day, decide you want to call yourself Flower Rainblossom, you just call yourself Flower Rainblossom." "Yeah, but the '70s were always coming, like a-- What do you... A hangover. And you know what happened to Flower Rainblossom? She's on methadone in Bismarck, turning tricks for breakfast meat." (♪♫) (♪♫) (x) (x) (x) (fanouškovská upoutávka) ()

Season 3 (2017) (S03) 

"Okay then." Třetí řada je už opravdu o něco slabší než ty dvě předcházející, ale zklamáním bych ji v žádném případě nenazval. Pořád je to prostě Fargo. Stále je to dobré, stále tam jdou najít ony charakteristické momenty, scény a figurky, které dělají celý seriál (i původní film) tím, čím je. Bohužel prvních pět epizod bylo na můj vkus až příliš rozehřívacích (zvláště v kontrastu se skvěle vystavěnou druhou sérií), což nezměnila ani menší odbočka do L.A. a sedmdesátých let, ba ani krásný Pann's Coffee Shop (x) (x). Zbytek série už odsýpá lépe, závěrečná scéna je zvláště povedená, herecky je to také velmi/někdy relativně slušné (Winstead, Coon, Stuhlbarg, Bogdan, Whigham i McGregor a opravdu odporný – ovšem nic moc více – Thewlis), ale stejně mne příběh nezaujal tak, jako u první nebo druhé řady... Silnější tři hvězdy. "The problem is not that there is evil in the world. The problem is that there is good. Because otherwise, who would care?" ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama