Reklama

Reklama

Fargo

(seriál)
  • USA Fargo
Trailer 2
USA, (2014–2024), 44 h 20 min (Minutáž: 39–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Allison Tolman, Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Russell Harvard, Ewan McGregor, Patrick Wilson, Juno Temple, Kirsten Dunst, Colin Hanks, Carrie Coon (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(51)

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika... (HBO Europe)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (5)

Season 1 (2014) (S01) 

Když v roce 2014 vlétla na televizní obrazovky první řada Farga, bylo od počátku jasné, že je v nich patrný rukopis bratří Coenů, kteří režírovali film, u kterého se seriál inspiruje, částečně ho kopíruje, částečně restartuje, částečně na něj navazuje...Svojský styl bratrů se podařilo přenést i do seriálové podoby, a z mého pohledu je i seriál lepší než film. Fargu dominují výborně napsané postavy, do kterých se podařilo obsadit herce takovým způsobem, že to působí, že byi napsány snad přímo na míru. Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Bob Odenkirk...Všichni jsou tu naprosto skvělý. Co je ale také velmi důležité, že Fargo se v mnoha ohledech nebere tak vážně, jako jiné krimi, a takovým typickým Coenovským stylem přináší absurdní podívanou, která přináší jednu méně pravděpodobnou situaci za druhou. ()

Season 2 (2015) (S02) 

Druhá série mapuje události zmíněné už v 1. řadě, a skrze jednu postavu se tak vracíme o několik desítek let zpět do minulosti. Propojenost s první řadou je větší, než by se mohlo na první pohled zdát, a pro plné pochopení všech pojítek je v tomto případě i nutné zapátrat na internetu, v koho se transformoval Hanzee atp. Vyjma přepálené linky s UFO, která stejně vyzní tak nějak do ztracena a chválabohu není řešena na velkém prostoru, si i druhá řada Farga drží onen absurdní nádech, kdy postavy odjíždějí se sestřeleným vrahem na kapotě, boty zůstávají na stromě...Podobně jako v první řadě, se i do druhé řady podařilo získat výborné obsazení, které zkušeně ztvárňuje více či méně ulítlé typy postav. ()

Season 3 (2017) (S03) 

Třetí řada už má trochu jinou atmosféru, než první dvě. Opustila čistě pohádkově zimní prostředí a přešla do takového více špinavého módu. Napojení na první dvě řady se hledá poměrně těžko a určitá spojitost se vlastně objeví až v skoro v závěru celé řady. Je fakt, že určité aspekty se ve vztahu k prvním dvěma řadám už začínají opakovat, ale i tak stále dokáží tvůrci nabídnout dostatek kvalitního a bizarního materiálu. K tomu se přidává nebezpečně sexy M.E.Winstead, která je potěchou pro oči každého muže. ()

Season 4 (2020) (S04) 

Obecně mě moc nebaví tohle gangsterské období, ale říkal jsem si, že Fargo by mohlo do téhle tématiky přinést něco nového a osvěžujícího. Bohužel, čtvrtá řada Farga je zatím jednoznačně nejslabším řadou tohoto seriálu. Oproti prvním třem řadám tu vesměs chybí bizarní postavičky, které byli pro Fargo tak typické. Celou sérii tak táhne převážně policajt-ženista-nervák, a jeho neustále klepání, které tak dává svým absurdnem vzpomenout na klasickou práci Coenů. A ještě jedna další věc, co tu chybí...sníh. První tři řady měli jako pojítko krásnou, až pohádkovou zimní atmosféru, která se ale ve čtvrté mění na takové klasické městské bahno. Občas se stále objeví moment, který dokáže pobavit, ale jakoby tady tak nějak došli ve větší míře originální nápady, a jelo se dost na setrvačnost. ()

Season 5 (2023) (S05) 

Kdepak, to kouzlo prvních řad už je prostě asi nenávratně pryč. Fargo bylo v první řadě vždy absurdní krimi-komedií, těžící z bizarních postav, které se shodou náhod dostanou do nepředvídatelných situací, a (ne)podařilo se jim z nich dostat pomocí šokujících a extrémně nepravděpodobných dějových zvratů. Ano, pátá řada je o něco lepší než čtvrtá, má opět tu kouzelnou zimní atmosféru, a občas se objeví nějaká ta postava, která by se ani v prvních třech řadách neztratila, ale už to prostě není ono. Za celou dobu jsem se třeba nezasmál, a tak z Farga zůstává hlavně ta kriminálka. Plus se definitivně odděluje od prvních čtyř řad, a tvoří tak spíše určitý restart seriálu. Bohužel tu ale absentují různé tvůrčí vychytávky, kterými byli opředeny první řady, ať už práce s kamerou (přestřelka ve Fargu v první řadě), či vypravěčským způsobem (zvuky zvířat v třetí řadě), a dalším problémem pro mě byla i samotná Juno Temple, která mi byla jak charakterem postavy, tak i vizuálem celou dobu značně nesympatická. ()

Související novinky

Seriálový Vetřelec nabírá posily

Seriálový Vetřelec nabírá posily

28.11.2023

Již nějakou dobu víme, že nadcházející celovečerní film ze světa Vetřelce s názvem Alien: Romulus je dotočen a čeká nás příští léto, přičemž jeho režisér a scenárista Fede Alvarez se chlubí tím, že… (více)

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

Sigourney Weaver s Vetřelci skončila

27.04.2023

Ačkoliv doba přeje rebootům a návratům ikonických hrdinů – ostatně už to nepotrvá moc dlouho, a do kin se vrátí legendární Indiana Jones s tváří Harrisona Forda – jednu konkrétní postavu s tváří jiné… (více)

Blade Runner jako seriál?

Blade Runner jako seriál?

23.11.2021

Legendární režisér Ridley Scott (Černý jestřáb sestřelen, Gladiátor) má poslední měsíce pěkně na pilno. Krátce po sobě mu totiž vyšly hned dva filmy, nejprve chválený Poslední souboj, který v kinech… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Reklama

Reklama