Reklama

Reklama

Blair Witch: 20 let poté

  • USA Blair Witch (více)
Trailer 1

20 let po záhadném zmizení Heather Donahue a jejího filmového štábu v burkittsvillských lesích se její bratr vydává na místo činu. Spolu se skupinou přátel je odhodlaný zjistit, co se tenkrát skutečně stalo. Jenže jejich výprava od začátku nejde podle plánů. Atmosféra houstne, ve tmě někdo čeká a z lesa není podle všeho úniku... (Magic Box)

(více)

Diskuze

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

No já dal tři, protože to prostě neni hloupý film, má tam dost dobrých nápadů, ale prostě tomu chyběla výraznější atmosféra, moc ječení tam bylo a taky cukání kamerou, navíc se autoři ve výsledku spoléhali na digitálního bubáka, což byla asi největší chyba. V tomhle ohledu jednička měla dvacet šutrů, deset poslepovaných klacíků, něco zabalého v oblečení a pak starý ošklivý barák, podle mně tady autoři chtěli přinést hodně novátorských věcí, což se jim vymstilo, měli na to jít jednodušeji a pak by možná film měl šanci. 

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Já jsem tu doprovodnou kampaň tenkrát i vnímal, na internetu ve škole (doma jsem ho ještě neměl) jsem si o tom pročítal co nejvíc informací, pamatuju se, že když jste šli na ofiko stránky, tak ta úvodní vypadala takhle :-)

Výtečný je i doprovodný dokument, který jsem teda viděl až po letech, skvěle to tu m(h)ysterii o tomto fenoménu doplňuje. Ale věřím, že i bez téhle "omáčky" okolo by BWP zanechalo takhle hlubokou stopu. Protože ten film prostě JE děsivý. Už jen ta závěrečná hudba... no spíš zvuky :-)

 

Tohle nemá s Blair Witch nic společnýho.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Už jsem to tu myslím jednou psal, ale když jsem onehdy viděl původní Blair Witch poprvé, tak jsem byl v podstatě úplně nezasažen jakoukoli reklamní kampaní, ať již více či méně masivní, každopádně i bez všeho toho mediálního humbuku jsem se při projekci fest bál, a to jsme se na to s bráchou dívali spolu a dodnes si pamatuji, jak jsem se schovávali pod peřinu, když to už už vypadalo, že tam bude vidět hlavní zlo. Zkrátka a dobře nevěřím, že by na kvalitu Blair Witch měla ta reklamní kampaň až takový vliv. Jen si vzpomenu na takové Kanibaly, kde se v rámci reklamní kampaně zašlo ještě o moc dál, než tomu bylo u Blair Witch a ten film si zdaleka tak dobře nestojí, jako právě Blair Witch. A je fakt, že o těch Kanibalech a o tom, že tam ten natáčecí štáb fakt pozabíjeli a sežrali, slyšel od svých vrstevníků poměrně často, zatímco o Blair Witch jsem neslyšel nic...

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Nivenx

Přesně tak. Atmosféra se dá místy doslova krájet jako, jenomže to asi někdo jako hororový expert nedocení že...

Nivenx

Nivenx (hodnocení, recenze)

Pokud sleduješ, tak ti je jasné, že občas se filmy vykrádají vzájemně. V tom množství mi řekni naco by jsi originálního přišel. JInak BW i když je smyšlený, tak atmosféru má dodnes luxusní.

na příspěvěk reagoval TheWhiteWolf

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Pítrs85

teoreticky na třetí, nezapomínej na dvojku, která sice byla špatná asi jako Psychorovi prášky na hlavu, ale musíš ji počítat :) 

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Psychor

"marketingové kampaně"  v roce 1999 žádná mediální masáž nebyla a pokuď byla, tak bych ji neoznačil za masivní, v té době člověk přišel do videopůjčovny a film si půjčil, v té době si nemohl na internetu dohledat recenze a podobné věci, takže "marketingovou kampaň" ti nežeru a laskavě ty mentální kriple, takhle vypadá jako dvojitý retard :) 

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

(...)"Blair Witch z roku 1999 je sprostou vykrádačkou snímku Last Broadcast"(...)

 

To by mě potom zajímalo, co je tohle. Vykrádačka na druhou?

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

Kladné přijetí a hodnocení je důsledkem oné marketingové kampaně, kdy bylo laické publikum přesvědčeno o skutečnosti, že má co dočinění s autentickými záběry. Jestliže bys však pustil Blair Witch nezaujatému divákovi, jenž se touto navýsost průhlednou mystifikací nenechal obalamutit, tak snímek na 99% ohodnotí odpadem, či s přimhouřením obou očí jednou hvězdou.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Yoshitsune, Yoshitsune

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Psychor

Vidím, že s tebou to asi nikam nevede. Tvoje názory ti neberu nech si je, ale nesouhlasím s nimi. To s tím hodnocením a přijetím jak píše Yoshitsune, by mě ale zajímalo. Nemohl by jsi na to prosím zareagovat svými odbornými schopnostmi. Děkuji.

na příspěvěk reagoval Psychor

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

Psychor

tak hlavně že Záhada Blair Witch, je lépe hodnocena než Last Broadcast a diváci, BW i lépe přijali čím to je ? ty jeden mentální matadore 

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

Blair Witch z roku 1999 je sprostou vykrádačkou snímku Last Broadcast z roku 1998, z hlediska obsahu i formy. Jenže tento snímek neinvestoval 95% svého rozpočtu do marketingové kampaně, a tak se o jeho existenci popkornový divák vůbec nedozvěděl. Tolik k originalitě. V opačném případě bys tady nyní básnil o tom, jak je Last Broadcast úžasný a o Blair Witch neměl ani potuchy. Objektivně vzato se v obou případech jedná o naprostý brak, což musí uznat každý, kdo se v hororovém žánru alespoň trochu pohybuje.   

na příspěvěk reagoval Yoshitsune, Yoshitsune, TheWhiteWolf

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Psychor

Pokud nemá originál fanouškovi žánru jak ty říkáš co nabídnout, tak jak je možné, že podle tolika lidí je The Blair Witch Project z roku 1999 originální a skvělý film. "Originál nevystraší ani malé dítě" Promiň ale nedíval jsi se náhodou na jiný film. Chápu že 100 lidí 100 chutí, ale stejně originál z 1999 má prostě něco do sebe to mu nejde zapřít a to musí podle mého prostě každý uznat.

na příspěvěk reagoval Psychor

Dr.Halir

Dr.Halir (hodnocení, recenze)

Psychor

Nazdar Jardo, proč mi neodepisuješ na soukromé zprávy ? Pro ty z Vás kdo to ještě neví.. Psychor alias Jaroslav Lančík je můj pacient a nemocný člověk, který se snažil v minulosti prosadit jako fotbalový expert. Samozřejmě, že mu to nevyšlo, tak to teď poslední roky zkouší jako expert zde na csfd. Jak mu to jde můžete posoudit sami zde a tady se zase můžete podívat na jeho foto.

na příspěvěk reagoval TomX2

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

No asi tohle, bodáš pomyslnými meči, do hororových filmů které dráždíš červeným hadrem, a horory na tebe útočí a ty s nimi tak nějak jako bojuješ. A když je přemůžeš tak si nevyděšený a nebo oni přemůžou tebe, v tu chvílí si asi jako vyděšený, nic jiného mně nenapadá. Pak ale nechápu na co máš ten červený hadr, meče a ten kostým co matadoři nosí, nedává to smysl :) 

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

co je to hororový matador ? já vim že matador, je chlapík co má meče a červený hard a bojuje s býkem, před lidmi a je to dost surová zábava, ale hororový matador, to mi nějak nedává logiku 

na příspěvěk reagoval TheWhiteWolf, Castrator

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

TheWhiteWolf

Jsem největším hororovým expertem na csfd.cz, takže mohu autoritativně konstatovat, že originál nemá opravdovému fanouškovi žánru co nabídnout. Z kvalitativního hlediska se jedná o amatérský brak, který vešel ve známost pouze díky své marketingové kampani. Podívej se na oba snímky bezprostředně po sobě a jistě mi dáš za pravdu. Originál nevystraší ani malé dítě, zatímco Wingardův znamenitný sequel nažene hrůzu i ostříleným hororovým matadorům.

na příspěvěk reagoval Dr.Halir, TheWhiteWolf

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Psychor

Nechci nic říkat, ale podle hodnocení to tak nevypadá. Film jsem zatím neviděl a možná se na něj ani nakonec nepodívám. Ale i tak si nemyslím, že by tohle bylo podle toho co jsem slyšel a četl něco lepšího než první originální film.

na příspěvěk reagoval Psychor

Havaj8

Havaj8 (hodnocení, recenze)

Nivenx

Opravdu te to atmosfericky dostalo stejne jako originalni prvni film? Tomu se mi vubec nechce verit. V ty dobe ano, ale dneska uz atmosferu potrebujes hutnou a ne na chlup to samy a ohrany.

na příspěvěk reagoval Psychor

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

shanila

V tomhle ohledu ale zdaleka nebyl Blair Witch Project první, mám dojem že u Kanibalů (rok 1980) šli autoři ještě dál, když bylo s herci, kteří ve filmu hráli dohodnutí, že po myslím rok dlouhou dobu se nebudou ukazovat na veřejnosti, aby tím více přispěli k dojmu, že šlo o autentické záběry a oni výpravu nepřežili... A mimo to celý marketing, nejen ten filmový, je mj o tom, že z lidí dělá všemožně hlupáky a blbce, aby prodali ten či onen produkt.

shanila

shanila (hodnocení, recenze)

m.abrams

hele třeba takový REC který je natočený podobným style je tisíckrát kvalitnější filmem než než nějaká posraná záhada Blair Witch .Osobně nic proti takovým filmům nic nemá spíš mě sere to že to prezentovali jako real a dělali z lidí tupce myšleno hlavně u vzniku celé záhady .

na příspěvěk reagoval Jakkob

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Byl to skutečný záznam nějakých dětí, co se ztratily v lese, proto měl záznam titulky a u filmu bylo uvedeno, že v něm hrají lidé, kteří se jmenovali jinak než postavy ve filmu. Dává to smysl, třiďte odpad.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

m.abrams

Spíše než kvalitou bych napsal že stylem, jakým to bylo zpracované. Ten byl na svoji dobu zcela unikátní, neokoukaný a dovedl velice silně vtáhnout do děje, že měl divák jako by pocit, že je toho všeho součástí. A co se mediální kampaně týče... Ano, ta mě zcela minula, protože jsem v té době neměl internet a jestli něco letělo i u nás mimo internet, třeba v TV, nebo tak, tak mě to zcela minulo...

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Jakkob

Nízké hodnocení Wingardova Blair Witch souvisí s aktivací vzpomínek na emoce, které uživatelé v dětském věku u původního Blair Witch prožívali. Mají zafixované, že se jako děti u Blair Witch velmi báli a nyní zřejmě očekávali stejně intenzivní prožitek. A ten se v takové míře logicky nedostavil, přestože je Wingárdův sequel objektivně mnohonásobně atmosferičtější.

m.abrams

m.abrams (hodnocení, recenze)

Jakkob

Každopádně hlavní věc je ta, že nás původní BW dokázal zaujmout svojí kvalitou a ne nějakou marketingovou masáží, která nás absolutně minula. Což ovšem někteří nedokážou zřejmě pochopit.

na příspěvěk reagoval Jakkob, shanila

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

m.abrams

Tak u mě to bylo umocněné tím, že trpím tou silnou klaustrofobií a tím, jak se snadno umím u FF filmů vcítit do postav. Tak vznikla opravdu silná kombinace na moje vnímání, že mi skutečně běhal jó hodně silný mráz po zádech. Ale jinak si nemyslím, že by film byl až tak špatný, jak zde ukazuje hodnocení, aspoň podle mě ne. A i když mě to spíše zklamalo, tak bych v tom několik málo kladů a pozitiv vypíchnout uměl ;)

na příspěvěk reagoval m.abrams, Psychor

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Jakkob

Blair Witch nezestárl, je to pořád stejný brak. Ale ty seš starší, takže teprve nyní vidíš jeho skutečnou "kvalitu". Děti jsou vyděšené téměř u všech hororů a je jedno, jestli se jedná o odpadový Blair Witch či geniální Shining. Blair Witch byl v době vzniku velmi exponovaným hororem. Všude se o něm mluvilo, a tak upoutal pozornost i dětského publika, které na jiné horory třeba vůbec nekoukalo. Většina zdejších uživatelů si tak z dětství přináší vzpomínku, na základě které mylně považují Blair Witch za vynikající horor. Kdyby se však na tu blbinu podívali poprvé až nyní, tak by ji zcela zaslouženě odsoudili do černých čísel.

m.abrams

m.abrams (hodnocení, recenze)

Jakkob

Tak já se na další díl taky hodně těšil, ale po zdejším hodnocení mě to očekávání celkem přešlo, takže jsem se k tomu zatím nedostal. Ovšem když jsem loni viděl první trailer, tak zrovna scéna v tunelu působila hodně dobře.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

m.abrams

Tak ty další filmy co jmenuješ jsou sice horrory, ale přeci jen tu tématiku strachu zpracovávají poněkud odlišně, takže třeba já bych neměl zase tak velké tendence to přímo srovnávat a řadit do žebříčku, ale je fakt, že všechny filmy - Blair Witch, The Shining a The Thing jsou skvělé horrory a dnes již kultovní záležitosti. Každopádně, v mém případě už po těch x letech Blair Witch Project dost zastaral a upřímně mi dnes nenažene strach ani v nejmenším, ale to je zkrátka tím, že to mám tak moc nakoukané, že to v podstatě znám nazpaměť a v takovém případě pak není čeho se bát... Třeba tohle mě dosti zklamalo tady u sequelu, u kterého jsem předpokládal, že když ho neznám, tak mi to aspoň částečně navodí ty pocity, které jsem měl při první projekci původního Blair Witch Projectu, ale bohužel. Autoři se asi snažili, ale ta snaha vyšla poměrně vniveč. Ale coby velkému klaustrofobikovi mě opravdu mrazilo při scéně, kdy jedna z hrdinek prolézá těmi tunely pod zemí. To byla pro mě asi nejsilnější scéna z celého filmu, jinak bych tam nedokázal jmenovat ani jednu další, která by se blížila té z podzemí, nebo kterékoli jiné z původního filmu... 

na příspěvěk reagoval m.abrams, Psychor

m.abrams

m.abrams (hodnocení, recenze)

Jakkob

Také naprosto souhlasím. Když jsem to viděl prvně, tak jsem vůbec netušil o co jde a o nějakém marketingu okolo filmu jsem neměl vůbec ponětí. Už to bude možná 14 let, co jsem to poprvé viděl. Tehdy jsem si to nahrál v noci ještě na VHSku a další den jsem si to pustil. Dokonce i ve dne jsem měl nahnáno a ta atmosféra je pořád vtahující i po těch letech. Do dneška Blair Witch považuji za jeden z nejlepších hororů a jediné co ho dokáže překonat je Osvícení od Kubricka a Věc od Carpentera.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

shanila

Jakožto zdejší hlavní odborník na žánr horor ti dávám za pravdu. Blair Witch z roku 1999 není hororem, nýbrž průkopníkem virálního marketingu. Kdyby se 99% diváků nenechalo zblbnout těmi mystifikačními nesmysly o autenticitě, tak se dnes nachází v černých číslech. Kdo hororovému žánru opravdu rozumí, tak snímku nemohl udělit více než jednu hvězdu, jelikož z hororového hlediska se jedná o naprostý brak, který bez té omáčky kolem nezaujme vůbec ničím.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

shanila

Tak já když původní Blair Witch Project viděl prvně, tak jsem byl malej kluk někdy na prvním stupni základní školy a vůbec jsem nevěděl, zda se jedná či nejedná o skutečné záběry a skrze atmosféru filmu jsem o tom ani neměl moc čas přemýšlet, protože jsem se u toho fakt bál a doteď si vzpomínám, jak jsem se u vyhrocených situacích schovával pod deku, abych případně neviděl "to něco", které ale nakonec stejně vidět ani nebylo. Myslím že spousta takových, co se k tomu dostali podobně jako já, čili když byli malí a horrory zase tak moc nepolíbení, se u toho fest báli a neměli moc času a prostoru k přemýšlení, zda to je či není reálné, a zda by je to děsilo stejně, kdyby věděli, že je to "nahrané"...
Každopádně já jinak FF snímky mám docela rád a svým způsobem je i vyhledávám a nemám tvůrcům za zlé, že daný styl stále používají, byť je jeho zlatá éra již dávno pryč. Já se skoro vždycky dovedu do postav v těchto filmech velice dobře vcítit a jakkoli je daná situace nesmyslná, tak to celé dost prožívám, což se mi u běžně natáčených horrorů zase tak moc často nestává...

na příspěvěk reagoval mrx.friend, m.abrams

shanila

shanila (hodnocení, recenze)

Navíc tyhle píčoviny vyjdou filmová studia 50 krát levněji než kdyby to točili normálně tak chápu že plno těchhle sraček vzniká čím dál tím víc .Na víc tuhle pičovinu si fakt může natočit každý chuj co umí aspon toršku hrát zajde z kamerou do lesa k nějaké opuštěné chatě a máš Blair Witch 4 

shanila

shanila (hodnocení, recenze)

Problém u těchhle sraček z amatérskou kamerou je ten že u jedničky si každý myslel že je to real záběry studentů co se skutečně ztratily zbyl po nich odkaz ,jak to tvůrci prezentovaly a taky díky tomu to mělo úspěch .Kdyby každý věděl že to je nahraný podvod tak by žádná záhada Blair Witch ani nebyla protože by nikoho nezajímala nějaká posraná roztřepaná  amatérská kamera nějakých šulinů .Měli to dobře z marketingované protože před prvním filmem vyšel nejdřív dokument o záhadě jak se ti studenti ztratili a dokonce to měli tak zmáknuté aby lidi tomu uvěřili že to je real že to bylo dokonce vysílané i v hlavních televizních zprávách že se ztratili studenti tohle všechno tomu filmu dalo obrovský úspěch jedničky protože lidi šli do kina z pocitem že to jsou real poslední  záběry ztracených studentů .Tak že si snad nemohli tvůrci trojky myslet že tohle bude mít nějaký úspěch pro lidi ,kdyby tu jedničku prezentovaly bez promo a uváděli to jako nový styl horroru a ne jako real záběry co našli zakopané v lese nebo jako to prezentovaly tak by tahle sračka zapadla v propadlišti dějin a nikdy by to nevydělalo 200 milionu dolarů .

na příspěvěk reagoval Jakkob, Psychor

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Slabší 3*. Vyloženě špatné to není, ale ani na druhou stranu barikády to zdaleka nedosahuje. Potěšilo dovysvětlení příběhu s tím člověkem, co stavěl děti do rohu, vylíčený v prvním filmu a naopak mi vadila skutečnost, že nám autoři chtěli "něco ukázat". Nejsilnější scéna v tunelech pod domem.

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Esgalnor

Jakožto zdejší hororový expert jsem již před pár dny poslal do Magic Boxu obsáhlý email a tuto nemístnou kreativitu v něm řádně zkritizoval. Hluboce se omlouvají, ale již nemohou na věci nic změnit. Musím se prý spokojit s potrestáním kompetentní osoby.

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

Jéžiš, takhle se to česky vážně jmenuje? :D Proč ne prostě jen Blair Witch?

na příspěvěk reagoval Psychor

Extrakritik

Extrakritik (hodnocení, recenze)

Film byl do první poloviny překvapivě dobrej.Pak započala přeplácáná kravina,jak už naznačoval trailer.Nechápu,proč musej všechno zkurvit.

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Podle trailerů je to velmi laciné a zbytečně uřvané to na mě fakt nefunguje a třepavá kamera to už vůbec ne. Viděla jsem original který taky mě moc nenadchnul. Takže tohle jde mimo mě. 

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Reklama

Reklama