Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovní název) (více)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pod námětem a scénářem komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 najdeme poprvé jména oblíbené autorské dvojice Ladislav SmoljakZdeněk Svěrák. V té době už byli oba známí jako autoři zábavných rozhlasových pořadů, právě se připravovali na osmou sezónu stále populárnějšího Divadla Járy Cimrmana, v menších rolích se objevili i na filmovém plátně, ale svoje skutečné úspěchy měli tehdy ještě před sebou. Hlavním hrdinou jejich prvního filmového příběhu je nesmělý mládenec František Koudelka (L. Sobota), který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, „vědecky“ sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Až po mnoha letech se dozví, že kondiciogram, podle kterého žil, byl určen jeho jmenovci. Mezitím však zažije hodně perné chvíle a neskutečná dobrodružství… Dnes již legendární komedie je jednou z nejlepších, které byly u nás v neveselých časech normalizace natočeny. Dala velkou příležitost komikům nové generace – skutečně úspěšný filmový start zde zahájili Josef Dvořák a Luděk Sobota – ten se na dlouhá léta etabloval do rolí nesmělých až přihlouplých mládenců. Úspěchu napomohl samozřejmě i vynikající scénář, který rozvíjí kaskádu komických situací, a rovněž skvělá režie, která nevynechala jedinou příležitost rozesmát diváka. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (755)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš. Kdyby tato hláška platila doopravdy, tak by skoro celá republika byla v blázinci :-). Vzdyt je bere skoro kazdej a kdo rika, ze ne, tak je bere nejdele. Nezapomenutelna ceska klasika. Kazda treti veta se stala hlaskou. Je to jedna z nejlepších českých komedií o skromném hochovi, který jede z vesnice do mesta pracovat a ridi se kondiciogramem. Taky bych takovy kondiciogram bral, treba by mi pomohl, protoze jsem vecne pesimisticky a porad se mi to plni :-(. Jednoznacne nejlepsi film Ludka Soboty. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Máte tiež filmy, ktoré môžete vidieť znovu a znovu a znovu a ani po tisícikrát vás nebudú nudiť a neprídu vám mimo? Takto by sa dalo hovoriť skoro o všetkých filmoch, ktoré dali dokopy duo Svěrák a Smoljak. Humor? Absolútne perfektný. Nikdy nejde mimo, scénky nie sú trápne, majú chuť a človek ich môže vidieť miliónkrát a vždy sa na nich zasmeje znovu. Moje osobne najobľúbenejšie sú asi tieto: Fiat, v ktorom nikto nesedí, vejce, všetky scénky s Gregorom a najmä s Václavom Lohniským v role doktora Chocholouška. Ladislav Smoljak ako vedúci závodu je perfektný, Luděk Sobota je perfektný vo svojej role a jeho romanca s Martou Vančurovou má chémiu a príjemne funguje a plus tu máme ešte aj protiúplatkársky kurz. Záver je absolútne dokonalý... obe scénky. Tak ako utopenie auta Tatra, rovnako aj doktor Chocholoušek strieľajúci s tarasnicou po svojich zamestnancoch. Je to proste fantastický klenot ... dokonalé. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce, co chce říká, František Koudelka je jednou z nejvíce zapamatovatelných postav českého filmu a obrovskou zásluhu má na tom neumětel Luděk Sobota. Oldřich Lipský maximálně využil veškerý potenciál, co v Luďkovi byl, až natolik, že do dalších budoucích rolí už Luďkovi nic nezbylo. Škoda. Měl na to. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Náš ústav se mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně… Kolikrát sestro? …třikrát za deset let. Chocholoušek, Donald, čepující prďola, nebohý uklízeč, minimalista Uko Yeshita, STS Chvojkovice – Brod, úplatky, vysušení, vylovení, odbahnění, rozklepaný nýtek… Co k tomu dodat? Idiot Luděk Sobota, zvaný též Jakožeherec, prostě musí podat vynikající výkon, když mu někdo napíše roli na tělo. On vlastně nehrál, on se choval tak jako normálně. Kolik třešní, tolik višní. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Desítky známých hlášek, které se s námi ponesou ještě asi mnoho let. "Maminka Vám posílá vejce." "Koudelko, já tě sleduji už dlouho. Já se kolikrát dívám jinam, ale pořád tě vidím. Ty jsi na nejlepší cestě k Chocholouškovi!" "Tak kde je ten prďola, co tady čepuje to pivo?" Luděk Sobota ve své životní roli, která mu neuvěřitelně sedí. Gregorka bych doma nechtěla.. Československá legenda. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (96)

  • Když se doktor Chocholoušek (Václav Lohniský) rozhodne, že pojede se zřízenci najít Koudelku (Luděk Sobota), sedne si do sanitky k nim, jenže vepředu jsou obě místa již obsazena, a tak jen předstírá, že sedí, zatímco ve skutečnosti klečí. To celé by nebylo potřeba, protože v prostoru pro pacienty bylo místa dost. (sator)
  • Při scéně, kdy se snaží prodejce propagovat koupi počítače, jde vidět, jak se rameno s jeřábem zvedá do velké výšky. V druhém záběru je však vidět, jak je rameno jeřábu lehce nad zemí. (Jimmy15)
  • Dva hlavní protagonisté z fiktivního filmu „Šerif nemá odpoledne čas“ jsou René Přibil (šerif) a Jaroslav Tomsa. Věta „Slezte z toho lustru, Donalde“ je nepochybně jednou z kultovních hlášek české kinematografie. (Robbi)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama