Reklama

Reklama

Slaměný klobouk

  • angličtina Straw Hat
TV spot

VOD (1)

Pařížský bonviván Maurice Fadinard je ve svých čtyřiceti letech finančně na dně. Jediným možným řešením je pro něj sňatek s nezkušenou, avšak zazobanou Helenkou, dcerou zelináře Nonancourta. Ve svatební den se Fadinard naposledy v lesíku sejde se svou milenkou. Jeho kůň nedopatřením sežere slaměný klobouk jiné dámy, Anais Beauperthuisové, která je tu se svým milencem, poručíkem Emilem. Protože Anais se ke svému žárlivému manželovi nemůže vrátit bez klobouku, požaduje Emil na Fadinardovi okamžitou nápravu. Dokonce kvůli tomu i s Anais dorazí do Fadinardova bytu. A tady začne kolotoč zmatků a nedorozumění. Fadinard neví, zda se nejdřív věnovat nevěstě a jejímu početnému příbuzenstvu, nebo rozzuřenému Emilovi. Ani jedni nechtějí čekat, a hlavně je zde kardinální otázka: kde v celém městě sehnat přesně stejný slaměný klobouk? (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie natočená podle stejnojmenné divadelní hry Eugena Labiche. Pan Fadinard (M. Kopecký) se svou neutěšenou finanční situaci rozhodl řešit sňatkem s Helenkou Nanoncourtovou (I. Janžurová), prostomyslnou dcerou zámožného venkovského zelináře. Těsně před svatebním obřadem však Fadinardův kůň sežere klobouk dámy, která byla v zrovna v milostném objetí se svým milým, prchlivým a agresivním důstojníkem Emilem (P. Landovský). Rozlícený poručík vnikne do Fadinardova domu a vyhrožuje, že prozradí okolnosti svatby zrovna v okamžiku, kdy je dům plný svatebních hostů z nevěstiny strany. O bláznivé situace a komické postavy není nouze, svým pojetím lze film zařadit do kategorie grotesek. Herecké obsazení je exkluzivní a snímek se mi jeví mnohem vtipnější než při prvním zhlédnutí před mnoha lety. Velmi zábavná je mimo jiné trojice dekoratérů F. Filipovský, J. Libíček a J. Hlinomaz. Mezi hereckými osobnostmi je potřeba zmínit alespoň otce nevěsty V. Menšíka, zákeřného střelce milujícího Helenku J. Hrzána, senilního a hluchého strýčka L. Lipského, sluhu Felixe v podání J. Kemra či podváděného I. Prachaře. O úspěch a vizuální stylizaci této veselohry se ve velké míře zasloužila i známá výtvarnice a návrhářka filmových kostýmů E. Krumbachová. Podobně laděných crazy komedií zasahujích až do grotesky v československé kinematografii mnoho nenajdeme a tento projekt se režiséru legendárních filmů O. Lipskému vskutku povedl. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Obvyklý Lipského ansámbl tentokrát v trochu ukřičenější komedii, na níž je divadelní předloha až moc znát. To často není na škodu, ale tohle je přesně ten případ, kdy se převedení na filmové plátno zas až tak nepovedlo. Poněkud křečovitě působí i některé zbytečné vtipy - Kopeckého zasekávání krku, nedoslýchavý dědeček v podání Lipského (výtka je mířena směrem k postavě, nikoliv k hereckému ztvárnění) a nebo ta již zmíněná ukřičenost (především v podání Landovského, což možná také nebude ani tak chyba herecká jako spíš scénáristická a režisérská). Slaměnému klobouku se nedá upřít pár podařených zápichů, ale i tak film ničím nevystupuje z šedého průměru. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Musím to napsat i když nenapíšu nic nového, ale tento film si mé sympatie zaslouží. Je to naše nejpovedenější ztřeštěná filmová taškařice, co znám. Prvotřídní herecké obsazení od hlavní až po tu poslední roličku. Byla tady snad největší kumulace hereckých hvězd a největší počet vtipných hlášek na metr filmu. Všichni si to viditelně užívali a bylo to na jejich výkonech znát. Viděla jsem tuto komedii několikrát, mám ji na DVD, ale když jsem šla dnes kolem televize, kde ji dávali, neodolala jsem. Dobře jsem udělala, špatné počasí i smutná nálada - vše je zapomenuto. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jeden skoro sežraný klobouk dokonale zkomlikoval život několika lidem. V podstatě nevinná situace je svedla dohromady. Ve svatební den se může přihodit opravdu cokoliv, o tom natočil svou komedii Oldřich Lipský. Objevuje se zde plno českých hereckých hvězd. Všem ale vévodí Miloš Kopecký v roli budoucího ženicha a samozřejmě záletníka. Byl skvělý a Iva Janžurová taky, hrála velmi naivní Helenku, která si myslela, že děti se nacházejí v zelí. Byla kouzelná. Role jim byly ušité na míru. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

V dobe postupujucej normalizacie sa uz evidentne nedali tocit kulty typu Kladivo Na carodejnice, ze jo. Vladnuca elita si davala extremny pozor, aby sa do filmov nedostali nepriaznive vplyvy /obraz 50. rokov, monsterprocesy, kolektivizacia...../a preto autori Slameneho Klobouku siahli po francuzskom vzore, aby si ho prispobosili na domace pomery a aby tak mohla vzniknut tato crazy komedia. Scenar sice nie je nic moc, ale do nadpriemeru film tahaju hlavne herecke vykony : Kopecky, Mensik, Janzurova, Zazvorkova ..... Vo filme je vsak kopa nezmyselnosti a nelogicnosti. 83 % ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film byl natočen na motivy hry Eugèna Labiche „Un chapeau de paille d'Italie“ (v překladu „Klobouk z italské slámy“) z roku 1851. (Komiks)
  • Dům rodiny Nonaucourtových a přilehlé skleníky se nacházejí v zámeckém parku v obci Hořín nedaleko Mělníka. Dnes je však celý objekt zarostlý stromy a jedná se o zříceninu. (ondradvori)

Reklama

Reklama