Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně obyčejný film ze soudního prostředí. Vezměte si kvalitní režii (i když nijak zázračnou), průměrný příběh ze amerického soudního systému (zkažený looser-právník se zastane slabších v boji proti "ošklivé" nemocnici a peníze a porota z toho udělají drama), který je až nepříjemně předvídatelný a nezajímavý, a známé herecké osobnosti (Paul Newman je prostě dokonalý) - dostanete mix, který má lepší i horší chvilky, z průměru se však nedostane. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Paul Newman, ktorý si zahral právnika - alkoholika, ktorý sa momentálne nachádza v životnej kríze, stroskotalo mu manželstvo, tak pije, či sem - tam si zahrá nejakú hru... Frank má výhodu, že je čestný - ako tak, ale má čo robiť, že neľutuje čiastku, za ktorú by odmietol ísť na najvyšší súd, mal byť podplatený, čiže stal by sa skorumpovaným debilom, ... tam bude rozhodovať 12. členná POROTA : o VINE, či NEVINE doktorov, ktorí spackali pôrod ženy, ktorá sa po tomto ocitla v KÓME, dieťa zomrelo, a teraz sa to všetci snažia ututlať, aby sa v tom nikto nevŕtal, nešťúral sa v niečom, čo mu môže priniesť problémy, našťastie, Frank sa nezľakne, i keď proti nemu stojí, extra úspešný obhajca, Edward J. Concannon, no žalobca, právnik - Frank Galvin, ak chce vyhrať, musí vyvinúť nemalé úsilie dokázať vinu renomovaných doktorov, kde jeden z nich si ani nepozrel kartu pacientky, vďaka tejto nedbanlivosti, zničil život človeku i budúcemu dieťaťu, ale povedzte : „ Takýchto prípadov, keď pochybili lekári, je veľa, i u nás, či tam, i zase tam... ” Svedkovia takmer nie sú, ale kľúčovú rolu zohrá asistentka, ktorá o všetkom vedela, ale mala to zahrať do autu a zmeniť údaj z 1. hodiny na 9. hodín, t.j - týka sa to údaju, kedy naposledy jedla pacientka, a od toho sa udalosti začali rapídne meniť a zhoršovať, až došlo k veľkému KIKSU !!! Výborná dráma, ktorá má občas hluché miesto, t.j strih a scény, ale inak film odporúčam všetkým, ktorí túžia po zadosťučineniu, spravodlivosti, kiež by to takto FUNGOVALO vždy a všade, budem sa za to modliť !!! , aby spravodlivosť platila pre všetkých, ktorí na to ešte len čakajú ! Bravo, Sidney Lumet, kvalitná réžia ! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Režisér slavných kousků (Dvanáct rozhněvaných kusů, Psí odpoledne, Serpico) tentokrát představuje zkrachovalého právníka, který víc než v knížkách leží se sklenkou něčeho ostřejšího. A má proti sobě zatraceně velkou přesilu. Dnes by se při četném pochybení nemocnic Newmanův právník sakra otáčel, protože právě na žaloby proti nim se specializuje. A na tomhle případu mu sakra záleží. Hodně pomalé tempo vyprávění, hlad po spravedlnosti, zaujatý soudce, nefér hrající obhajoba. A čestný Newman, který si oscarovou nominaci rozhodně zasloužil. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Sidney Lumet a soudní prostředí, tak se člověku okamžitě vybaví to nejlepší co lze v daném žánru shlédnout. Paul Newman tentokrát jako zkrachovalý právník, i přes nesouhlas svých klientů, jde jako jediný po spravedlnosti místo po penězích, i když mu všichni okolo hází klacky pod nohy. Další jeho nezapomenutelná herecká kreace, kterou jsem si vychutnával každým okamžikem. Pokud máte rádi soudní dramata, tak jako já, určitě by jste si neměli nechat ujít, protože se jedná o špičkový film a jeho závěrečné scény jsou něco nezapomenutelného. Jeden z nejlepších filmů Sidneyho Lumeta....... ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Maximálne vydarený a nadpriemerný film, ktorým som bola veľmi milo prekvapená, ba až priklincovaná k vankúšu :) Súdne siene majú pre mňa svoje čaro a obrovské čaro má aj jeden z najlepších hercov, akých máme na bielom plátne možnosť obdivovať... Boj s vlastným utrpením a s mocnými pákami, ktoré sú ovládané peniazmi a bezcitnosťou zvládol Newman geniálne. A spravodlivosť predsa vyhrala. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Časopis Empire zařadil snímek v žebříčku 500 nejlepších filmů všech dob na 254. pozici. (Terva)
  • Jedno z prvních filmových vystoupení Tobina Bella, který se objevuje jako komparzista v závěru snímku během čtení rozsudku. (kiddo)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku a Bostonu. (Rocky62)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama