Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyvatele malebné vesničky pyšné na svou starobylou lípu postihne rušivá událost - má tudy vést dočasná silniční odbočka. Figurkovitě načrtnuté obyvatelstvo nejprve protestuje proti zvýšenému provozu, ale nakonec si na přítomný ruch a vzrušení zvykne. Ostatně některým, třeba hostinskému, přináší taková situace prospěch... Režisér Josef Mach chtěl vytvořit jakousi domácí nápodobu francouzských "Zvonokos", avšak došel nanejvýš do půli cesty. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (42)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ne všechno se povede a Josef Mach tu byl již za zenitem svých nejúspěšnějších komedií. Pokusil se v satiře ukázat povahu českého národa, který není vlastně s ničím spokojen a vždycky chce to, co nemá. Kvůli opravě dálnice je vyvedena doprava přes malou ves, kde navíc v cestě stojí stará lípa, které je vesnickým symbolem a památkou. Dík četným haváriím a ucpávkám v provozu jsou nuceni řidiči seznamovat se s místními občany a především pro ženy jsou lákavou změnou v nudném životě s jejich manželi. Na filmu je ale zřetelně znát, že samotní herci museli mít už při čtení scénáře pocit, že nemají co hrát a bylo to leckdy vidět na jejich otrávených civilních obličejích (Skopeček, Velen, Libíček). ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, disponuje skvělou hereckou sestavou a rovněž muzika (často převzatá) je výborná. Chybí ovšem více dějových zápletek. Po patnácti minutách bych dal klidně čtyři hvězdičky, postupně však mé počáteční nadšení přece jen ochablo. P. S. Je vidět, že i Josef Mach se dal strhnout novou vlnou, krásné jsou scény, kdy se mladá dívka koupe nahá. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Průměrná a dá se říci dost svobodně udělaná komedie z Pražského jara. Příliš přegagováno a některé postavy vyznívají nerealisticky střeleně. Hezké role tu sehrály: Sovák předseda MNV co se nebojí vynadat ministrovi( má na drátě milenku Hlaváčovou). Květa Fialová má na starosti počítání aut a sní o maďarském tirákovi, je profesionálně věrná jako vždy. Vlasta Chrarmostová je pošťačka s dospělou dcerou, stále sexuálně nevybouřená a snaží se to napravit. Nevěrohodně působil Bek, Neděla a další. Určitě je to český film z rudých dob s největším počtem hrajících zahraničních automobilů. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Obrovská koncentrace výborných herců, skvělý potenciál, ideální doba vzniku a... Zklamání. Na satiru málo třeskuté, na lyriku zlatých šedesátých moc doslovné, jako by si režisér (nebo kdo měl to hlavní slovo) nemohl vybrat směr. Krom pár povedených scének zaujmou určitě i dobové reálie, koupání v rybníku a ukápne slza nad dobou, kdy ještě neexistoval ekoterorismus... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Satirická komedie, kde se nezapomnělo ani na klasickou grotesku, o lípě uprostřed náměstí poklidného městečka a vzniklé objížďce, která způsobí mnohé patálie, nedorozumění, starosti, nehody, náhody a vůbec všelijaké taškařice. Film vyniká smyslem pro humor za použití významných herců své doby. A je to také jeden z mála filmů, kde se objevuje neobvyklé množství různých aut, takže v této oblasti má v jistém smyslu dokonce i historickou hodnotu. Inspirací režiséra Josefa Macha, stojícího i za námětem a scénářem, byla francouzská filmová tvorba. Jak se mu to povedlo může ocenit snad jen skutečný filmový znalec. Pro české diváky se jedná o neobvyklou taškařici, kde se místy až moc tlačí na pilu, se smyslem pobavit za každou cenu. A místy i skutečně pobaví. Jen je potřeba pochopit smysl, podstatu a uchopení humoru. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o jediný film v kariéře Milady Koubové. (M.B)
  • Filmovalo se v Jílové u Prahy. (M.B)

Reklama

Reklama