Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 509)

castor 

všechny recenze uživatele

Arnie trošku z jiného soudku, přesto další z jeho vrcholů 80. let!! I když člověk asi nikdy nezapomene na jeho znamenité zarovnávání přerůstající flóry kulometem (Komando). Predátor je jiný, i na zvolený žánr „reálnější“. Nejprve se Arnold ocitne v čele záchranné čety, která má zlikvidovat tábor nepřátelských partyzánů a osvobodit rukojmí. Následně potřebuje zachránit on sám a jeho lidé. Nakonec se ocitá tváří v tvář neznámému nepříteli s neviditelným brněním, kde s pudem sebezáchovy ožijí i Arnoldovy zvířecí instinkty. Producenti poměrně riskovali, když do party přizvali prakticky neznámého Johna McTiernana, ten však udržel nejistotu a napětí na vysokých příčkách, dokonale využil guatemalské džungle s vysokou vlhkostí vzduchu, takže z těchhle ostrých chlapíků neustále teče pot. Trefou do černého pak bylo samozřejmě angažování Stana Winstona, díky němuž Predátor nevypadá ani po letech legračně. Alan Silvestri na jedničku, stejně jako kamera Donalda McAlpinea!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Človek versus mimozemská háveď ... Poviem rečou S.Leoneho, že v 80.a 90.rokoch boli dva druhy ľudí. Tí, čo milovali Arnolda a tí, čo zbožňovali Stalloneho. Pravda, bola tu ešte jedna skupinka (Van Damme, Lundgren, Ch.Norris...), ale akýkoľvek úspešný film tejto dvojky, ktorí akčnému filmu kraľovali ich zadupal čoraz hlbšie do zeme. Súperenie týchto hviezd o to, kto natočí lepší film, prinášalo fanúšikom iba radosť. McTiernan Predátorom a Smrtonostnou pascou dosiahol svoj vrchol kariéry a nám ostáva si iba želať, aby naňho nadviazal, no zatiaľ sa mu to nedarí. O Predátorovi sa hovorí, že to bola najlepšia reakcia na úspešného Ramba. Nepochybne najlepší Arnoldov akčný film, u mňa súperiaci o prvú priečku s T2. Neskutočne pozerateľný film. Celý film ani na sekundu nenudí a od druhej polovice, keď je Arnold na Predátora sám, má pre mňa dodnes zvláštne čaro. Človek a príroda proti mimozemskej hávedi. Samostatnú kapitolu tejto akčnej pecky tvorí dokonalá Silvestriho hudba. Spolu so Stoneovou Čatou, je to film, ktorý som videl najviac krát. Príchod DVD techniky mi rýchlo dala možnosť zabudnúť na snáď najhorší dabing (síce boli aj horšie) z VHS, ani nie tak hlasový ako zvukový. Arnoldove nočné asi 10-sekundové zrevanie lesom s ozvenou, zdabovali na odporné 3-sekundové škreknutie bez ozveny. Takýto "profesionálny" dabing mi vždy vedel dokonale pokaziť zážitok, preto už roky rokúce pozerám filmy zásadne s titulkami. Zo zatiaľ vydaných DVD je určite najlepšie 2DVD vydanie s DTS. Kúpil som ho za 1.199,- Sk a o mesiac na to som ho videl v Tescu vo výpredaji za 300,- Sk. Skoro ma jeblo od zlosti. No čo už. Takto mi ostáva si svoju zlosť zmierniť tým, že si film pustím znovu a spolu s Arnoldom opäť nakopeme Predátorovi riť. Adios! 100%. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní a dnes již zaslouženě legendární akčňák, jehož tvůrce dokázal z minima vytěžit maximum. To ovšem bylo v dobách, kdy měl McTiernan ještě formu a netočil nesmysly typu posledních několika výplodů. Predator obsahuje všechny atributy, které má správný akčňák mít. Drsné hlavní hrdiny, nemilosrdného zabijáka, strhující atmosféru, výtečně použitou drsnou přírodu, která za pomoci solidní práce s kamerou dost často nahání hrůzu i bez přímé přítomnosti lovce. A v neposlední řadě je zde i skvělý Arnold, který je drsnější než celý tábor teroristů dohromady. Milník, který se zařadil již velmi dávno mezi klasiku svého druhu. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

I pronesl onehdy mladý retardant pištivým hlasem: bafte mě! Pak usadil se v kinosál, vnořil úd svůj do nádoby s tepelně upravenou kukuřicí a počal mocně bzdít. I opona se rozevřela, jas elektrických svic pohasl a započaly se díti věci věru zvláštní. Rakouský mistr sportu přizval několik schopných jedinců na výlet do hájů exotických, by tam dobro a lásku šířili, byť spíše za pomoci meče světského než slovem Božím. Protivník pak, jak z hlubin pekla vzešlý, šálil nezemskými šalbami hrdinův zrak, krvácel v barvách reflexních a v štrozoku měl pro moment prohry i nukleární kejkle ukryty. Náš nedovyvinutý jedinec nechal sanici svou poklesnout..... Ok, pár drobnůstek bych mohl uvést na pravou díru. Kinosál byl ve skutečnosti olezlý autobus z roku neplakej, do něhož ruka porevolučního podnikavce nainstalovala video a dvě úzkoúhlé tesly. Já, místo abych držel všech pět palců vítězným disidentům, aby si to tu pěkně poladili k obrazu svému a tak, lozil snad šest dní za sebou na Pridejtra do zmíněného kulturního ráje a chcandil blahem. O pár měsíců později jsem kvality dabéra, který namluvil veškeré postavy svým monotónním hlasem, ocenil i při prvním radostném skouknutí německého fekál porna (při již neveřejné produkci). Jo a popcorn jsem neměl, žvýkal jsem langoše a zapíjel broňou! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jedna z nejlepších rolí legendárního Arnolda Schwarzeneggera, ale nejen to, řekl bych, že Predátor je jedna z nejsilnějších rolí jakéhokoli akčního hrdiny. Když souboj muže proti muži přestává stačit, přichází na scénu Arnold proti nadpřirozenému vraždícímu lovci. Film jsem si připomenul po téměř 35 letech a vnímám, jak dnešním hercům schází ono maskulinní charisma, které je v Predátorovi patrné nejen u Arnolda. Film bez okolků vyvolá velká očekávání hned v prvních vteřinách a poté pomocí tajemných prostřihů z pohledu Predátora a perfektního použití hudby buduje a udržuje napětí na maximu. Tahle vynikající podívaná nijak nezestárla. 9/10 ()

Galerie (165)

Zajímavosti (174)

  • Ačkoli se Dutch (Arnold Schwarzenegger) zahalil do bahna, jeho oči stále vydávaly značné množství tepla, což by Predátorovi umožnilo ho vidět. Také by Dutchově tělesné teplotě trvalo jen pár minut, než by zahřála bahno na stejnou teplotu jako on sám, zejména v teplém prostředí jako je džungle a zvláště pokud běhal či se jinak fyzicky namáhal. (Jan.Kanak)
  • Po tom, ako Dilonovi (Carl Weathers) začne utekať zajatkyňa, po jej páde a následnom zdvihnutí ma viazaciu pásku vyvlečenu z ruky a len simuluje zviazanie držaním rúk pri sebe. (Zdroj: ČSFD)
  • V několika scénách je vidět, jak se Mac (Bill Duke) holí. Typický voják by něco podobného v džungli nikdy neudělal z důvodu hrozící infekce. Za těchto podmínek může člověka i zabít. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama