Reklama

Reklama

Hop - a je tu lidoop

  • angličtina Monkey's Playtime
Československo, 1977, 87 min

Obsahy(1)

Rybář Fuksa vyloví z řeky láhev a prodá ji vedoucímu hostince Mertovi, který vzápětí zjistí, že její obsah je poněkud neobvyklý. Je totiž příbytkem džina, který chce svého majitele učinit šťastným a jediným slůvkem dokáže splnit každé přání. Merta toho samozřejmě využije k hromadění majetku. Stejně si počíná další vlastník, chamtivý řezník Tureček. Ten se navíc rozhodne každého, kdo se mu jen trochu nelíbí, proměnit v šimpanze. Zázrakem nabyté bohatství poznamená také Turečkovu dceru Blanku, což se vůbec nelíbí sympatickému Ondrovi, o kterého dívka stojí víc než o svého nápadníka Viktora, syna odklizeného Merty. Její otec má ovšem s Ondrou jiné plány. Chce se mu pomstít za to, že se od něj nenechal okrást, a nastraží mu léčku. Ve zmatku, který tím vyvolá, se však rozbije džinova láhev a on se přestěhuje do jiné. Shodou okolností do té, kterou si domů odnese Ondra. Nechá se džinem proměnit ve štěně a odnést Blance. Může tak být stále s ní, aniž by o tom dívka věděla. Ta se již začíná probouzet z opojení bohatstvím a hledá jiné hodnoty. Zdá se, že džinovo přání učinit svého pána šťastným se konečně naplní. (TV Nova)

(více)

Recenze (130)

Lish84 

všechny recenze uživatele

Scénář Miloše Macourka sice není vyloženě špatný, ale je vidět, že je to jen takový zbytek z jeho tvůrčí dílny a to lepší si nechával pro Václava Vorlíčka. To, co mám na Macourkových scénářích rád (bláznivě popletený, ale přehledný gradující děj), z toho v Lidoopovi zbyly jen náznaky. Režiséru Milanu Muchnovi se moc nedaří zkombinovat reálné a fantastické prvky, oceňuji snad jedině českokrumlovské exteriéry. Z hereckých výkonů pobaví Josef Kemr a Josef Vinklář. ()

MM11 odpad!

všechny recenze uživatele

Muchna je tragéd a o tom nemíním diskutovat. Tenhle diletant snad v životě nenatočil aspoň trochu dobrý film, takže nechápu, kde získával možnosti dalšího uplatnění. Herci pod jeho vedením, byť mají sebeznámější jméno, vypadají tragicky, což přitom zdaleka není největší problém. Dále režie je zvráceně amatérská a společně s idiotským scénářem tvoří hybrid tj. kravinu nebývalích rozměrů se kterou zcela jistě nestojí za to ztrácet čas. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený pokus o satirickou komedii s pohádkovým motivem, kterýztroskotal na mizerném scénáři. Může se pochlubit snad jedině zajímavým hereckým obsazením. Režie je nanicovatá a humoru jako šafránu. Celkový dojem 20 %. Ten film je ze všeho nejvíc hloupoučký. Už ten základní prvek - majitele kouzelného džina nenapadne využít jeho schopností k ničemu jinému, než proměnám nepohodlných lidí v opice... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hop - a je tu lidoop si může podat ruce s takovými normalizačními emblémy jako Kdo hledá zlaté dno, Hvězda padá vzhůru nebo Můj brácha má prima bráchu. Námět je sice čistý Macourek a v obsazení najdeme každého, kdo v té době neměl zákaz, společně s partou konzervatoristů... ale zoufalost a křeč nezachraňují ani českokrumlovské exteriéry. Ona i ta mladá láska si musí mezi sebou vyměňovat dialogy o tom, jak to ten feudál tehdy dělal špatně a my už dnes víme vše. Jediné, co má nějakou (alespoň historickou) hodnotu, je Miloslav Šimek v malé roli učitele. Šimek vytrvale hrané filmy odmítal, v letech 1962 - 1987 svolil jen k pěti problematickým titulům, nicméně tady se navzdory všemu podařilo vytvořit na malé ploše to, o čem tak často hovořil, když ve svých divadelních scénkách nebo v povídkách vzpomínal na své původní povolání. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V dávných dobách to na mne působilo. Džin z láhve, šimpanzi, spousta kouzel a záměn... Po čase jsem se na to opět koukl a jsem nucen konstatovat, že je to již vyčpělé. Dnes mne spíše zaujaly pohledy na na můj milovaný Krumlov, tehdy ještě oprýskaný a opršelý. Kemr jako džin však byl kouzelný :-) . Dávám dvě lahve od mirindy. * * ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

Reklama

Reklama