Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V případě BUFFY, PŘEMOŽITELKY UPÍRŮ platilo, že její neprávem nízké hodnocení je odvislé od převažujících hodnocení lidí, kteří viděli pouze několik dílů z počátku seriálu. ANGEL jakožto spin-off netrpí typicky whedonovskou nevyrovnaností mezi první a dalšími sezónami, protože není třeba představit ústřední postavu a zadefinovat pravidla fikčního světa, ale v případě několika epizod úzkou sepjatostí s buffyversem, s jehož událostmi je nutné být velice dobře obeznámen pro pochopení celkového rámce. Zprvu se může zdát, že vyprávéní o dospívání jedné mladé dívky-přemožitelky je přeci jenom lepší, což je dáno nejenom vzrůstající kvalitou, ale i řadou originálních a snadno zapamatovatelných epizod i whedonovskými trademarky, na které si člověk zvyknul a které již tolik nepřekvapí (odchody či úmrtí kladných postav, k nimž si divák vybudoval vztah, všudypřítomná temnota a absence šťastných konců, hravé si pohrávání s klišé a očekáváními). Její upírský melancholický kolega je však pro mě zdařilejší, protože si víc než zapamatovatelnosti vtipných nápadů cením celkové soudržnosti a vypravěčské důmyslnosti, jež se projevuje především v třetí sezóně, v níž se smazává hranice mezi flashbacky a flashforwardy, a páté, u které díky proroctvím má divák zdání, že je napřed, ale není tomu tak. Zároveň je patrný posun v oslovování jiného diváckého spektra, u kterého se počítá, že je odrostlejší, a tak na místo seriálu o dospívání dostáváme seriál o dospělosti se vším, co k tomu podle konvencí - ozvláštněných upírskou tematikou - patří. Ačkoliv poslední díl páté sezóny končí cliffhangerem, i díky navazujícímu komiksu považuji ANGELA za uzavřeného, a tudíž pro mě - na rozdíl od nedořečeného FIREFLY a na žádost televize ze začátku nepovedeného DOLLHOUSE - nejlepšího "Whedona". Jen škoda explicitnosti v případě odkazování se na problémy nedávné i přetrvávající a své inspirační zdroje - komiksová dobrodrudružství (na místo X-MENŮ je zde hlavním předobrazem BATMAN). ()

demented 

všechny recenze uživatele

Prvá séria vlažnosť sama, kde by sme kvalitné epizódy napočítali na jednej ruke nešikovného drevorubača. Dej postupne graduje s treťou a štvrtou sezónou, ktoré sú takmer dokonalé. Lenže výšledný dojem kazí séria piata, ktorá všetko, čo sme videli predtým neskutočne rozmelnuje a čo sa týka kvalitatívnych výkyvov, je na tom takmer ešte horšie ako sezóna prvá (sorry, ale nepomohol ani príchod Spika). No a posledný diel je inferno samo o sebe a necháva človeka čumieť s otvorenou huboou. Čas vrhnúť sa na šiestu sériu, ktorá ale vychádza v inom médiu :) ()

Reklama

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Začínám koukat... Podobně jako Buffy má tento seriál na ČSFD naprosto směšné hodnocení (a to i od některých "elit", které určitě viděly jenom pár dílů a odvažují se hodnotit), a protože tuším že podobně jako v případě Buffy (ale i třeba Xeny) se v tomto seriálů skrývá mnohé, co není na první pohled vidět. 1 SÉRIE: Seriál začíná celkem vlažně, Angel řeší v každém díle jeden případ. Epizoda se Spikem výrazně vybočuje a je jednoznačně nejlepší. 13. epizoda byla hodně zajímavá, skoro až připomínala Deep Space 9.. ;-) Tak první série je za mnou, občas mě Angel bavil i víc než Buffy. Poslední díl mě pořádně nažhavil na druhou sérii, která věřím, že bude po této rozjezdové daleko lepší. Angel je vlastně, alespoň zatím, takovým odkladištěm postav z Buffy. Překvapivě to ale vůbec nevadí a z velké miry i díky charismatu hlavního hrdiny je hodně koukatelným seriálem... 2. SÉRIE: Do druhé série vlítl Angel po hlavě, konečně je tu větší návaznost mezi jednotlivými díly a atmosféra a napětí houstne... jen tak dál... Byl jsem zvědav na závěr série, protože v paralelně běžící sérii Buffy byl závěr zatím nejlepší se zvšech sérií. A ani Angel nezklamal, někalikadílový výlet do jiného světa byl parádní a přinesl seriálu oživení v podobě nové postavy. 3. SÉRIE: Seriál si drží výbornou úroveň, epizoda Billy měla parádní horrorovou atmosféru. Wesley se mi zamlouvá čím dál víc, od té doby, kdy se poprvé objevil v Buffy, prošla jeho postava velmi zajímavým vývojem. O Cordelii nemluvě. Od sedmé epizody se tato série rozjíždí velmi, velmi zajímavě. Dal jsem tři díly hned po sobě, což se mi snad ještě nestalo... 4. SÉRIE pokračuje v podstatě ve stopách třetí, častěji se ovšem mluví o nějakém velkém zlu, které se blíží. Což už ovšem začalo v 1. sérii, a zatím nic moc... hmm, závěr byl sice fajn, ale na souběžně běžící závěr Buffy to nemělo. 5. SÉRIE už mě nějak nebaví. Nejspíš to bude tím, že Buffy skončila a Angel mě prostě samostatně nebaví? Nevím, on se seriál hodně proměnil, hrdinové vylezli v podstatě z podsvětí a teď si hrají na právnickou firmu? WTF... A teď už je to definitivní. Pátá série je slabá. Až na pár (myslím, že dva) vtipné díly (s plyšákem a v Itálii) jsem to celé dokoukal jenom se sebezapřením. Ale i tak jsem rád, že jsem dal celého Angela, i když Buffy je lepší. Nejvíc se to projevilo na závěru. Zatímco konec Buffy je epický, až monumentální, konec Angela snad ani nestojí za zmínku. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

David Boreanaz má charisma na rozdávání, Charisma Carpenter ho má dokonce ve svém jménu, ale teprve až další projekt Josse Whedona si mne dokázal plně získat. Angel rozhodně není špatný seriál, právě naopak, ale je potřeba ho sledovat opravdu pravidelně, aby si divák vychutnal propracované vztahy mezi postavami i atmosféru. Jelikož si ale Angel zatím mou pozornost nedokázal udržet na delší dobu, než několik epizod, nemohu hodnotit výše, než 3*. Snad někdy v budoucnu. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

1. séria Ja viem, že je to sympatické. Je to aj príjemne detsky temné. Napriek tomu nechápem to tunajšie nadšenie... uvidím časom, možno to aj mňa dostane (ako ma stali KOSTI...). Je tu zase raz jeden paradox ČSFD - pretože podľa mňa je Blade: The Series dosť podobne lacno a zároveň cool vyzerajúci počin... ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Název pilotní epizody "Město andělů" odkazuje na jméno protagonisty i seriálu, jde o nedokončenou přezdívku Los Angeles. City of Angels (Město andělů) je přezdívka Los Angeles. (GreatestFan)
  • Angel (David Boreanaz) se jako člověk narodil v roce 1727 jako Liam v malém irském městečku Galway. V mládí byl opilecký záletník, který měl špatné vztahy s otcem. Po jedné hádce s ním v roce 1753 v 26 letech potkal prostitutku Darlu, která jej přeměnila v upíra. Když povstal, jeho malá sestra si ho spletla s andělem a pozvala do domu, kde zabil celou svou rodinu. Na to přijal přezdívku Angelus (latinsky "anděl") Následujících 145 let vraždil po celé Evropě a Asii, dokud nezabil v roce 1898 cikánku a její rodina ho nepotrestala návratem duše, aby cítil výčitky za své činy. O více než 100 let později v moderním Los Angeles hledá vykoupení. V seriálu za své skutečné datum narození považuje 1753. Lidské roky a 100 (pekelných) let, které strávil Acathlově diimenzi nepočítá. Na konci seriálu mu je tedy 251 let. (GreatestFan)
  • Ve 2. epizodě 1. série "Osamělá srdce", když je Angel (David Boreanaz) v démoním doupěti hozen do vzduchu proti stolu, ve spodním pravém rohu je vidět kamera a ruka kameramana. (GreatestFan)

Reklama

Reklama