Reklama

Reklama

Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů

(seriál)
  • Česko Faktor Psí: Z kroniky paranormálních jevů (více)
Drama / Sci-Fi / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
Kanada, (1996–2000), 66 h (Minutáž: 45 min)

Hrají:

Dan Aykroyd, Nancy Anne Sakovich, Paul Miller, Barclay Hope, Colin Fox, Matt Frewer, Nigel Bennett, Kristin Lehman, Peter MacNeill, Michael Moriarty (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(88)

Obsahy(1)

Grécke písmeno psí je znakom pre všetko neznáme, nejasné či nevysvetliteľné. Faktor Psí je teda súčasťou paranormálnych javov. Sú to podivuhodné a nevysvetliteľné javy, ktoré sa vyskytujú všade na svete a vzpierajú sa logike a zákonom našej dimenzie. Výskumom paranormálnych javov a s nimi spojených aktivít sa roky zaoberá nezisková, nevládna organizácia so sídlom v Kalifornii OSIR Úrad pre vedecké vyšetrovanie a výskum (Office of Scientific Investigation and Research). Pomocou špičkovej techniky a najmodernejších vedeckých poznatkov skúma javy, ako sú UFO, zmeny stavov, posadnutosť, psychokinéza, teleportácia, telepatia, channeling, geofyzikálne záhady, jasnozrivosť, poltergeist, vyháňanie diabla, okultizmus, zázraky, kryptozoológia, zážitky na pomedzí života a smrti, život po smrti, astrálne projekcie, reinkarnácie, neznáme tvory a zvieratá či kozmické úkazy. Seriál predkladá divákom zaujímavé príbehy z oblasti ufológie, paranormálnych javov, mystiky. Seriál uvádza Dan Aykroyd. Známy herec (napr. Krotitelia duchov), režisér, hudobník a producent je vášnivým milovníkom záhad a nadšeným bádateľom paranormálnych javov. Je členom Britskej spoločnosti pre parapsychologický výskum. Osobne inicioval vznik a realizáciu seriálu, a tiež ho koprodukoval. Až po dlhoročnom naliehaní sa podľa tvorcov rozhodol OSIR (ešte raz upozorňujeme, že ide o fiktívnu inštitúciu) rozhodol odtajniť niektoré z uzavretých prípadov a poskytol materiál pre štyri série seriálu Faktor Psí, z ktorých každá obsahuje 22 epizód. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

oje 

všechny recenze uživatele

Najdou se totožné rysy s běžnými kriminálka-seriály vznikajícími po roce 2000. Lze vnímat stejnou snahu o dynamické zpracování a obsazení představitelů o sympatických křivkách. Rozdílem je pouze trochu více napětí a fakt, že hlavní náplní není snímání otisků prstů a hledání motivu, nýbrž zahrávání si s mysterióznějšími a záhadnějšími fenomény. Občas tam proletí nějaké to UFO, nebo vykoukne nějakej Mimák a já tak hned ostřím zrak o něco víc, než při expertýzách vlasu. I tohle se ale po čase okouká a ne všechny epizody překypují nápady. Podobným seriálem, kde o paranormální jevy není nouze, jsou tradiční Akta X. Alternativa: X Files. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

A sakra tak na tenhle seriál jsem se koukal jako malej a doslova jsem ho hltal, ale dnes je to o dost horší a to taky díky faktu že jsem viděl všechny díly Akta x takže mě tenhle seriál dost opomíjel. Navíc všechno vyšetřování se mi zdálo tak nechutně zjednodušené že se mi chtělo brečet, k postavám jsem měl nulovou sympatii. Ale i tak jsem neměl zas tak moc problém dokoukat a navíc některé díly stály zato. ()

Reklama

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi slušný seriál, ktorému v neskorších sériách dochádzal dych. Podľa mňa to mali nechať na štýl prvej série, aj keď by im takto rýchlo došli nápady. Ale ten dokumentárny spôsob natáčania bol fantastický. Mali ste pocit, že ste súčasťou vyšetrovania. A nechať zomrieť Connora Doyla, tak to ma naštvali rovnako ako keď nechal Chris Carter odprásknuť prvého Mulderovho informátora na konci prvej série Aktov X. Matt Praeger už nebol taký dobrý. A Lindsay Donner bola fantastická kočka. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hodně slušné, i když v porovnání s jinými povídkovými seriály poněkud slabší. Danu Aykroydovi moderátorská role sedne a některé příběhy jsou vskutku krásně mrazivé, i když třeba hned první díl ukazuje kolísavost jednotlivých případů, ale za 65% je to určitě. Podobné látky mám rád a Faktor Psi má takové zvláštní kouzlo, které mě k tomu pořád táhne... Ale Jonathan Frakes je Jonathan Frakes. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Tak tento serial jsem hodně hltal jako malej. Hrozně jsem se a každý díl těšil. Dlouho jsem ho ale neviděl. Je možné že po shlédnutí někdy v této době bych hodnocení změnil.EDIT.: nedávno shlédnuty první 2 serie znovu po těch letech- na hodnocení se nicnemění. Občas je pár dílů slabších, ale ty jsou bohatě vyváženy těmi výtečnými. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Seriál se natáčel v Torontu, hlavním městě kanadského Ontaria. (Terva)

Reklama

Reklama