Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Joey miluje Dawsona, Dawson miluje Jen, Pacey miluje Andie, Dawson miluje Joey, Andie si vzala jedno éčko, Joey miluje Jacka, Jack miluje kluky, Joey miluje Paceyho, Jack McFarland miluje Jamese Van Der Beeka, a já na Dawsonovi miluju hlavně přátelství Jacka a Jen, to ostatní osciluje od lepšího průměru (všechno ostatní kolem Jen, všechno kolem Paceyho mimo Joey) až do odpadu (všechno kolem Joey). Rozhodně nepatří mezi topku, k mizérii českých a jihoamerických seriálů to má ale stejně daleko. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší z teenage seriálov. Na markíze som videl pred x rokmi prvú sériu a potom až v roku 2007 som si behom dvoch týždňov dal maratón celého seriálu. Takže nejaké podrobnejšie detaily mi už vyfučali z hlavy. V prvej sérii sa ešte okrem nekonečného milostného trojuholníku Dawson, Joey a Jen zápletky venovali aj miliónom zábavných popkultúrnym odkazom, keďže Dawson bol amatérsky filmár a diely boli neraz štylizované ako pocty rôznych 80siatkových klasík. Najviac ma na celom seriály emocionálne zasiahol vzťah Paceyho a Andie a jeho tragické vyústenie. To bolo fakt smutné. Jack McPhee bola typická deväťdesiatková gay postava, ktorá nejaký čas zisťovala, že je gay a akonáhle to verejne priznal, tak už sa mu scenáristi viac nevenovali, lebo by museli zabrdnúť hlbšie do tejto problematiky a to by bolo v tej dobe príliš. Z ďalších stálych postáv si pamätám ešte Audrey, ale tá ma extra nenadchla. Hlavné postavy boli ale skvelé. Najviac ma bavil problémový chlapec Pacey a dievča od vedľa Joey. Dawson bol príliš naivný a občas prudérny a Jen až príliš často trpela. Prvých 5 sérií si podľa mňa seriál držal vyrovnanú vysokú úroveň kvality a keby to ukončili piatou, tak by sa seriál skončil v najlepšom. Šiesta už bola taká naťahovaná a záverečný dvojdiel odohrávajúci sa po rokoch bol už taký vlažný a príliš ma nenadchol. Zase sa tam po x-tý krát narýchlo dávali dokopy Dawson a Joey a už to bolo otravné. Takže výsledkom je kvalitný teenage seriál s nemastnou poslednou sériou a vlažným vyústením. Z dabingov sa mi páčil SK dabing Markízy, ale vznikol len pre prvú sériu. Dabing Jojky mi nesadol. CZ dabing bol ale skoro tak dobrý ako ten Markízácky. 8/10. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se tváří, že má vyšší úroveň než Beverly Hills 90210, ale ve skutečnosti je na tom jen o chloupek lépe. Stále tam o něčem mluví a Dawson řeší svoje problémy s Katie Holmes - každý díl ta samá otázka: "Máme se spolu vyspat nebo ne?" Navíc Dawson je ta nejvíc antisympatická hlavní postava seriálu všech dob - do kalhot by ho strčil i Jar Jar Binks. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Kdesi na začiatku to fungovalo takmer stopercentne, problémy hlavných postáv boli dôveryhodné a dokázal som sa s nimi stotožniť. Postavy však starli, opustili strednú školu a scenáristi nezvládli vymýšľať a riešiť dospelé problémy s takou ľahkosťou ako tie pubertiacke. Seriál klesol na úroveň všetkých ostatných, podobných, nevýrazných, priemerných... Škoda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem zbožňoval, a to jak kvůli sympatickému "mysliteli" Dawsonovi, tak především kvůli překrásné a přesympatické Joey - Katie Holmes. Kam se na ni hrabeJen! S ice se nakonec ukázal sympatičtější než Dawson Pacey a s ubíhajícím časem a přenesením děje na vysokou školu ztrácel seriál na kouzlu, postavy byly čím dál tím chytřejší, stále je u mě ale milou vzpomínkou na věk mládežnický. Každopádně "Dawson" po 10ti letech v HIMYM je boží :-) ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Tvůrci se při natáčení první série dostali do neobvyklé situace, kdy měli dotočeno všech 13 dílů dříve než byl vůbec odvysílán pilot. (novoten)
  • O roli Dawsona se ucházelo téměř 500 zájemců. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama