Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Tomáš má rád koně a trpělivě se o ně stará. Ve volných chvílích sní o drsné romantice skutečných kovbojů. Netuší, že právě on pomůže odhalit pachatele skutečné loupeže. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Rozhovor 4 - Rudolf Jelínek

Recenze (81)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdo by od táboráků neznal ústřední píseň. "Seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž, a nad údolím, kde zdvihá se dým, dusot koní uslyšíš..." Myslím, že právě ta mírná naivita je ve filmu na místě. Je to prostě láska k dobrodružství, k boji s bezprávním, ke koním, k hrdinům bez bázně a hany, ba i k těm proradným padoušským skunkům, bez kterých by žádné opravdové dobrodružství nemohlo fungovat. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pestrobarevná, širokoúhlá kovbojka má v sobě nepochybné, filmařské možnosti uvolňující se doby. Koňáci zcela pohlceni Rodokapsy a filozofií Divokého západu, se svým zálibám přiblíží až nebezpečně blízko. Pedantský Sovákovo Lojzík, který má na starosti i lehký humor, Růžkovo výborné vyšetřovací metody a klasický spravedlivě přísný dobrák v podání R. Lukavského. To jsou jistě výrazné klady, ke kterým lze přičísti výbornou hudbu a skvělé vyústění děje. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Jen seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž... a nad údolím, kde zvedá se dým, dusot koní uslyšíš.. '' Kvůli tomuhle filmu jsem se naučil v mládí celou úvodní píseň -- a mezi klasikou písniček ,,k táboráku´´ celkem zapadla. Smrt v sedle je takový pokus o kriminálku šmrncnutou westernem. V tomto případě vyjímečně přecházím dobu vzniku filmu i jeho jistou naivitu. Bavilo mně to a na tohle se někdy klidně podívám znova. * * * ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poválečné období bylo ve znamení oblibených rodokapsů, plných westernových dobrodružství. Daly se koupit v novinových stáncích a držely se v oblibě do doby, než je totalitní mašinérie po osmačtyřicátém postupně vytlačila jako nevhodnou a pokleslou literaturu kapitalistického západu. Tedy rok 1958 byl nejzažší možnou dobou pro vznik "Smrti v sedle", kriminálního příběhu s pozadím zavánějícím koňským pachem připomínající Divoký západ a přitom ničím westernový Divoký západ nenapodobující. Nepovažuji "Smrt v sedle" v žádném případě za ubohý pokus o český western, i když o koně a westernové sny mladého naivního Tomáše není nouze. Jde o běžný dobrodružný film s kriminální zápletkou, romantikou oblíbených westernů a mírným závanem budování socializmu. Na dobu kdy začínaly vznikat různé škváry s rudými hvězdami a budovatelskými myšlenkami vymývající mozky, dost dobrý. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zdařilý pokus o důvtipnou žánrovou inovaci, které v té době byl vážně nedostatek..Ale i jako kriminálka a dobrodružný film dobré, reálie nádherné..Sám Jelínek byl ve své roli více než výtečný, byla to velmi náročná role a to hlavně tedy po fyzické stránce..No je vidět, že v ní prodal všechny své plody svého dlouholetého aktivního sportování.... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (15)

  • Stanislav Fišer namluvil Jana Přeučila. (pávek)
  • Rudolf Jelínek měl na pády z koně zkušeného dabléra. (M.B)
  • Rudolf Jelínek  (Tomáš) absolvoval před natáčením kurz jízdy na koni v jezdeckém oddíle na Invalidovně. Řekl, že tam měli dobrou formu výuky: kdo spadl, dal láhev kořalky do místního baru. Ten prý byl přeplněn různými druhy alkoholu. (Terva)

Reklama

Reklama