Reklama

Reklama

Epizody(6)

Láska a nenávist k sobě mohou mít nečekaně blízko... Anglie, počátek 19. století. Ctihodný venkovský gentleman pan Bennet žije s rodinou v malebném Hertfordshiru a společně s prostomyslnou a přímočarou paní Bennetovou vychovává pět dcer. V rodině chybí mužský dědic, a proto by paní Bennetová ráda viděla své dcery co nejdříve pod čepcem. Když se na nedaleké panské sídlo Netherfield přistěhuje bohatý, mladý a svobodný pan Bingley, činorodá paní Bennetová neváhá a kuje železo, dokud je žhavé. A skutečně, zdá se, že nejstarší z dcer, půvabná Jane, mladíka zaujala a že zásnuby na sebe nedají dlouho čekat. Pana Bingleyho doprovází jeho přítel, bohatý a rovněž svobodný pan Darcy, který je ovšem považován za pyšného a nepříjemného člověka. Mezi druhorozenou dcerou Bennetových – bystrou a temperamentní Elizabeth – a panem Darcym vzniká zvláštní a rozporuplný vztah... Patrně nejznámější román anglické spisovatelky Jane Austenové (1775–1817) "Pýcha a předsudek" (1813) byl na filmové plátno poprvé převeden Robertem Z. Leonardem v roce 1940 s Laurencem Olivierem a Greer Garsonovou v hlavních rolích. Dočkal se i několika televizních zpracování a inspiroval nejen proslavený Deník Bridget Jonesové (2001), ale zejména romantický muzikál Moje velká indická svatba (2004). V roce 1995 se látky chopila britská veřejnoprávní BBC, v jejíž produkci podle scénáře Andrewa Daviese natočil režisér Simon Langton šestidílnou adaptaci v hlavních rolích s Colinem Firthem a Jennifer Ehleovou, která za své ztvárnění Elizabeth Bennetové získala prestižní cenu BAFTA. Tvůrci k románové předloze přistupovali s pokorou a úctou a vznikla tak velmi pietní adaptace, kterou lze již dnes směle označit slovem klasická. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

H4N1CK4 

všechny recenze uživatele

Zamilovala jsem si tento seriál, který je nejen věrným přepisem knihy, ale považuji ho i za její nejlepší zpracování (a to je co říct, protože film zbožňuju)! Seriál disponuje skvělými herci, krásnou hudbou i kostýmy a hlavně nepřekonatelnou ústřední dvojicí – Jennifer Ehle jako Elizabeth je prostě úchvatná a Colin Firth mě jako pan Darcy úplně, totálně a neodvolatelně pobláznil! ♥ ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem viděla snad milionkrát, a dneska si to jdu pustit po miliontý první, tím ovšem netvrdím, že se jedná o dokonalé dílo, místy je to dosti nudné, neboť aplikovat Austenovou na tolik dílů není zrovna nejlepším nápadem, mnoho scén tu akorát leze pro svoji délku a neatraktivitu na nervy a doslova se těšíte na ty scény, kde se objeví ono dechberoucí jiskření mezi hlavními postavami, jako na vánoce. Kdybych se na to měla dívat bez možnosti přetočení v televizi, s debilním českým dabingem k tomu, tak bych si z toho dost možná vyrvala vlasy zoufalstvím, ale díky bohu za ....no, co si tady budem nalhávat.... za možnost si to stáhnout :-) Přesto tomu dávám pět hvězd, a to zejména za ony chvíle, které mi nedovolí dýchat, za chvíle, kde jsou přítomny ony postavy, které mám v literatuře a ve filmu nejraději ze všech. ()

Reklama

zuza99 

všechny recenze uživatele

Myslela jsme si, že mě už nemůže nic překvapit, co se týče Pýchy a předsudku, že to bude prostě klasika, která neurazí, ale ani nenadchne. No spletla jsem se, vůbec to nebylo tak obyčejný jak jsem čekala. Těšila jsem se na další díly, Colin F. byl dokonalý pan Darcy a sestry byly taky bez chyby. Seriál byl o něco věrohodnější než film z roku 2005. trailer ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

O tom, že nejlepší pan Darcy všech dob je Colin Firth, není pochyb. To vám dosvědčí i Bridget Jonesová. Kdybych ale měl volit mezi Keirou Knightley a Jennifer Ehle o to, kdo je lepší Elizabeth, bylo by to nejspíš dlouho nerozhodně a nakonec by na body vyhrála Jennifer (protože je prostě ženštější. :)) Ale vážně - tahle série naprosto úžasně oživuje svět Jane Austinové a jejích silných hrdinek a určitě se k ní s radostí budu vracet. Po všech stránkách skvělá práce. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

Z těžko popsatelných důvodů mi tahle adaptace přijde značně neosobní. Jistě, jde o věrné zpracování knihy a proti hereckým výkonům nelze říct ani popel, ale celé je to studené jak psí čumák, jako by se jednalo jen o otrocké převedení předlohy bez dalšího vkladu ve prospěch televizního zpracování. Nedokázala jsem se sžít s postavami a většina castingu mě rozčilovala, asi nejvíc přestárlé sestry Bennetovy (v tomhle odpovídá filmová adaptace z roku 2005 knize daleko věrněji). Nakonec jediný, kdo to v mých očích situaci vylepšoval, byl Colin Firth coby pan Darcy, ale jinak nevidím důvod, proč se na tuhle minisérii podívat znovu. V tomto případě zůstanu věrná filmu z roku 2005, který je možná volnějším zpracováním knihy, ale má tolik kvalit navíc, že zdejší věrnou adaptaci dalece překonává. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (23)

  • Seriál vo Veľkej Británii sledovalo v hlavnom vysielacom čase, t.j. v nedeľu večer 10 mil. televíznych divákov. (Hedka)
  • Serialové mesto Meryton sa v skutočnosti volá Lacock a je to mesto kde sa tiež natáčali aj niektoré scény z Harryho Pottera. (esterdemi)

Reklama

Reklama