Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mordparta rady Vacátka je i na prahu nastupující normalizace stále ve výborné formě. Jako vždy jde o herecký koncert pomalu odcházející generace těch nejlepších českých herců... Parta ze ,,čtyřky" je tentokrát ochuzena o pana Mrázka a dostává se před zapeklitý případ, kde podezřelých je až příliš mnoho a který je v brilantní metafoře ke konci filmu reprodukován coby partie šachových figur. Detektivka Jiřího Sequense se, jak je u něj zvykem, dotýká toho nejsmutnějšího v lidské povaze - hrabivosti a nekřesťanského mamonu po penězích, ve své stylizovanosti je ale až příliš realistická... ,,Koukejte, pane Brůžek, udělejte, co vám říkám a neptejte se po spravedlnosti..." Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výborná detektivní zápletka, která zaujme při prvním zhlédnutí, avšak kvality film netratí ani tehdy, když již víme, jak to vlastně bylo. Velice trefně vykreslené charaktery celého příběhu, nanejvýš realistické prostředí i způsob policejní práce v mém případě však přece jen ustoupí do pozadí smutnému, dojemnému a tak vpravdě lidskému osudu ubohého Ludvy Krále, mistrně zosobněného skoro shodnou postavou Vlastimila Brodského. Takový konec, to si nezasloužil! Oh, jak příznačné! ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní půlhodinová scéna pitky v hostinci a cesty domů je úchvatná. Vacátko se objeví vlastně až pětatřicet minut po začátku. Film je načichlý starou dobou pražských floutků a poloprostitutek, krásně plyne a jak vidno, nikdo není bez hříchu. Moc se mi tenhle film líbil, je asi nejpodařenější z celé série. 100% ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka. Dojem mi kazí můj "neoblíbenec" Ota Sklenčka - na ten jeho hlas jsem trochu alergický. Taky jsem pozdvihl obočí, když insp. Brůžek na konci říká, že by se ty peníze snad měly rozdat chudejm. Jojo, fabrikanti s nima čachrujou - tedy zabavit a fabriku taky. To komunisti opravu uměli... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy s Vacátkem si drží vysoký standard. V případě filmových verzí je děj sice trochu moc dlouhý, ale není to na škodu. V tomto případě byl pro mě začátek cca 30 minut trochu rozpačitý a zdlouhavý, ale poté již vše bylo perfektní. Nádherná je scéna s výborným Čepkem, kdy mění svou výpověď o falešném podpisu. Skvostná hudba Pavla Lišky. Bohužel se ukazuje nešvar českých filmů, kdy herci se nenaučí "hrát" na hudební nástroj - zde v případě Kemra je to až trapné, jak mačká klapky klarinetu úplně mimo melodii a rytmus. Celkově 80-85%. 6.12.10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Točilo se v místech dnešní stanice metra Vltavská. Scény na vlakovém nádraží se pak filmovaly na dnes již neexistující stanici Praha - Těšnov. (M.B)
  • Približne v 35. minúte filmu, keď sa Král, študent, záhradkár a klarinetista vracajú v noci každý domov, je vidieť v diaľke za rodinným domom záhradkára vytŕčajúci veľký kus paneláka. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama