Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dobrá sonda mezi fotbalové bezmozky, se závanem nostalgie, která však už dnes neřekne tolik, co na konci 80. let. Škoda ale je, že už se dnes na film nemůžeme podívat s nakyslým úsměvem, pod dojmem civilizovaného fotbalového národa, který má ukázněné a slušné sportovní příznivce a tento ožehavý problém dávno vyřešil... ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak po tomto filme som futbal začal neznášať ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej skutočnými udalosťami a taktiež beztak celková úroveň filmu nič moc dohromady, miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/ ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Obdobie Perestrojky je poznať, ešte aj režisér sa snažil byť šokujúcejší. Tento film je zaujímavý pre mňa detailami správania sa ľudí, pretože je to možno pre mňa šokujúce, ale mnohé názory a jednania sa nezmenili ani po skoro 20. rokoch, iné prežili aj 30 rokov, napríklad také, že dnes sa už nedá chodiť na futbal, dať veľké tresty nech sa ostatní zľaknú a mnohé iné. Zaujímavé bolo vidieť Landu v tzv. komunistickom filme hlavne preto, akým bol o pár rokov neskôr, ale vzhľadom na to, čo hral, to nebol až taký šok. Zaujímavé je tiež to skandovanie Brusel a Liverpool, lebo v realite ten vlak bol zdemolovaný tesne po tých udalostiach a zaujímalo by ma, či skutočne boli tí výtržníci tak idiotskí, to by mohlo trocha filmu uškodiť, ak by to u tejto veci režisér prehnal, ale inak 80. roky podľa mňa autentické a dnes je to zaujímavý dobový film, na ktorý sa dá pozerať s otvorenými ústami. Samo o sebe to zničenie vlaku oproti iným tragédiám vo svete nie je nejakou veľkou témou, nejakým extra príbehom, no spracovanie, prestrihy, všetko skvele filmársky zvládnuté, má to svoju atmosféru, no narozdiel od niektorých ľudí by som nerád znižoval hodnotu filmu len skrz to, že niekto nemá rád chuligánov, lebo ani ja ich nemusím. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na dobu a místo vzniku docela progresivní styl - že je film pojatý jako nechronologické polo-reportážní vyprávění je od ponormalizačního filmu příjemně překvapivé, a dokazuje to že Radek John měl za psacím strojem sakra velké koule (než se mu v záři politických reflektorů scvrkly do velikosti burských oříšků). Proč! tak od začátku táhne solidní dravostí, s jakou střídá řádění fotbalových kriplů ve vlaku, s jejich "afterparty" soudem a civilním životem v komunistické nádeničině. Ovšem jakmile toto střídání poloh skončí tempo filmu poněkud klesá a tak je poslední třetina trochu méně zajímavá, nicméně pořád až do konce se drží poměrně inteligentního přístupu v tom, že nestojí jen na obviňování samotných "fanoušků", ale hlavně komplexněji rozebírá prostředí ve kterém žijí a vyrůstají. Už proto patří film k tomu nejzajímavějšímu co u nás v době okupace vzniklo. 8/10 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film, který mi do té doby prostě nějak nezapadá. Překvapilo mne, že něco takového mohlo projít komunistickou cenzurou bez jakýchkoliv připomínek. Ale na druhou stranu lze na tomto filmu vidět, že za komunismu se fandilo na fotbale stejně jako dnes a hooligans (či se hodí spíše slovo rowdies nebo ultras?) byli tehdy stejní jako dnes, tak aspoň v něčem se tahle republika nezměnila. Každopádně velmi mne pobavily prology, kdy se redaktor (pokud se nemýlím, tak to byl pan Smyczek) ptal lidí na ulici na jejich názor. U mnohých odpovědí jsem se opravdu srdečně zasmál (například u odpovědi jedné paní, která reagovala slovy to jsou ty jejich decibely a diskotéky a pak to takhle dopadá). Prostě na tehdejší dobu pozoruhodný počin. A pro mne je ten film ještě zajímavější, že v roce, kdy vzniknul jsem se já narodil a dnes patřím také mezi fotbalové fanoušky, věrné svému klubu... Dávám tři hvězdičky, protože film mne zaujal a měl náboj od začátku do konce... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Ve snímku jsou použity záběry ze skutečných zápasů. Na jednom z nich je ležící hráč, na něhož vulgárně pokřikují sparťanští fanoušci. Oním hráčem byl současný trenér Leoš Kalvoda, který se o svém vystoupení zmínil v jednom z rozhovorů takto: "Jinak já už su mediální hvězda. Jestli jste viděla film Proč?, jak tam skandují -Vyneste to hov.o-, tak to jsem byl já". Tento výrok vyhlásil deník Sport za vítěze ankety TOP 50 hlášek českého fotbalu roku 2014. (Olík)
  • Jako komparz hráli i skuteční spartanští vlajkonoši. (Pesosek)
  • Scény demolice vlaku se točily ve Velimi. (M.B)

Reklama

Reklama