Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (473)

triatlet 

všechny recenze uživatele

George Orwell v roce 1945 v eseji Sportovní duch charakterizoval nepřiměřené "fanouškovství": "Na mezinárodní úrovni je sport otevřenou nápodobou války. Podstatné však není chování hráčů, ale postoj diváků: a za diváky postoj národů, které tyhle směšné soutěže dohánějí k zuřivosti a vážné, přinejmenším krátkodobé víře, že běh, skok a kopání do míče jsou zkoušky národní cti." Snímek Karla Smyczeka a Radka Johna je pozoruhodný, netradiční a nadčasový. Bohužel sport bývá i nadále zneužíván... Sportu zdar. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Konečně film, který vysvětluje současný stav vagonů ČD. Každopádně tenhle vhled do socialistického buranova mnou prostě tak nějak prošuměl. Nevím, v jakém stavu byla subkultura hooligans na konci 80. let, ale když byste se dnes potkali s partou sparťanských (anebo jakýchkoliv jiných) ultras, myslím, že rozbitý vagon bude to poslední, co budete řešit. Proč? tak působí trochu úsměvným dojmem. Smyczek se snaží být syrový a nekompromisní, ale vlastně hned na samém začátku filmu se dozvíte, že se bude řešit "pouze" zdemolovaný vlak. Kdyby se podobný film točil dnes, pochybuju, že bysme se právem nedočkali nějaké té dlažební kostky v lebce. Fotbal mám opravdu rád, co nemám rád jsou naopak fanatičtí náckové v kotlích, nicméně tenhle snímek už silně postrádá na aktuálnosti a namísto filmové obžaloby vymaštěných idiotů je spíše už jen nechtěně úsměvnou výpovědí 80. let. 5/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V roku 1992 som bol na Tehelnom poli na zápase Slovan Ssparta. Dostali sme nakladačku 0:3, ale vedeli sme, že už budeme majstri. Nič sa na štadióne, v jeho okolí ani na železničnej trase Praha Bratislava nestalo.....Vyčítať filmu niektoré slabšie momenty, doslovnosť v snahe pomenovať pravým menom príčiny chovania chuligánov mi pripadá zbytočné a vzhľadom na závažnosť témy a rok vzniku bezpredmetné. Čs filmov, založených na skutočných udalostiach je ako šafránu (v porovnaní so svetovou produkciou a nerátam otrepanú 2. svetovú vojnu), takže filmová rekonštrukcia niečoho tak filmovo originálneho, ako chuligánstvo našich fanúšikov a ešte k tomu v totáči je výnimočne záslužný čin. Zároveň je film na naše pomery objavne poskladaný, i keď sme sa s týmto typom rekonštrukcie a polodokumentárnym štýlom stretli v zahraničných produkciách pred Proč? mnohokrát, ale tieto udalosti natočiť jednoduchým naratívom, končiacim záverečnou 5 minútovkoubna súde by bolo oveľa jednoduchšie. Som rád, že John so Smyczekom si dali na spracovaní otrasných udalostí patrične záležať. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

80-roky už v Československu prerastali do určitej anarchii, resp. vzývaniu pozornosti na presadzovanie si prvkov slobody, ktorú v "real life-time" mohol zastrešovať napríklad aj futbal. Pálčivá téma chuligánstva mladistvých a prevýchovy naráža k určitej disproporcii otáľania sa voľnosti, bezbrehosti a zásad, ktoré ju vracajú do hodnôt (či už skomolených a pochybných) pôvodného sveta. Proč? je aj preto taká kvázi nasilu rebélia, ktorá sa aj zrejme prezentuje takto výstredne, aby bola očividná, všímavá a pejoratívna a rovnako i viazaná k serióznejšej sociálnej výpovedi. Tam už je však látka svojou doslovnosťou a strnulým psychologickým líčením trochu nevýrazná a začína sa z pôvodne zakotvených tematických deklarácií trochu vykrádať. Skrátka používa rovnakú metodológiu a nesnaží sa jej príčiny analyzovať z viacerých uhlov. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film už sice letos dosáhl věku největšího z tesařů, ale pořád to v sobě má. Myslím tím tu dokonale zachycenou atmosféru, líbila se mi i pěkná prorežimní anketa v ulicích, která mi trochu připomínala pečlivě připravenou hru na otázky a odpovědi v Aktualitách, ale nejvíc mě zaujalo, že je snímek i po těch třiatřiceti letech stále aktuální. Dneska dokonce možná víc než tehdy. A teď nemluvím o fotbalových "fanoušcích". Spíš o vztazích v rodinách a o "výchově". ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Scéna, ve které vlajkonoši vystrčí z vlaku průvodčí na půl těla, se skutečně v jedoucím vlaku natáčela. (hot_spot)
  • Súd nakoniec uznal vinnými iba dvanásť z obvinených výtržníkov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Závěrečná scéna, kdy dav fanoušků pochodujících po ulici křičí: „Co, je? Co je? Co je?“, měla podle scénáře proběhnout mlčky. [Zdroj: Stream.cz] (ForGump)

Reklama

Reklama