Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je horké léto, dva roky po skončení druhé světové války. Mlčenlivý hospodář Ondřej Baran (J. Kukura) žije na osamělém statku v Beskydech se ženou Terezkou (M. Vančurová) a dvěma dětmi. Jen občas dojíždí do městečka v dolině za nákupy. Má mírumilovnou povahu a konfliktům s místními lidmi se zásadně vyhýbá. Jednoho dne se na jeho statku objeví skupina pěti banderovců. Ukrajinští nacionalisté, kteří mají na svědomí mnoho mrtvých civilistů, se po válce pokoušejí dostat do Rakouska. Jeden z nich je zraněný a než se uzdraví, musí se o ně Ondřej se ženou postarat. Kromě nich zadržují zabijáci na statku i lékaře (G. Valach), kterého musel Ondřej přivézt. Pokud by se muž pokusil přivolat pomoc, zaplatily by to životem jeho děti i s Terezkou. Zatímco policisté v městečku nemají o dění na statku tušení, Ondřej pochopí, že banderovci v zájmu vlastní bezpečnosti nakonec stejně všechny na statku pozabíjejí. A že se bude muset postavit sám proti přesile pěti vycvičených vrahů... Působivé drama scenáristy Jiřího Křižana a režiséra Františka Vláčila vzniklo v roce 1977. Kromě řady jiných ocenění získalo i Velkou cenu Křišťálový glóbus na XXI. MFF v Karlových Varech (ex aequo se sovětským filmem Bílý Bim, černé ucho). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (185)

Radko 

všechny recenze uživatele

O pozitívach filmu výstižne popísali iní. Dodávam dve poznámky. 1. V komentároch som sa dočítal, že ide o alegóriu, hoci ja som film takto širokospektrálne nevnímal. Ale ak aj film je alegóriou okupácie ČSSR cudzími vojskami, tak potom celkom iste je zároveň alegóriou znárodňovania a zdruštevňovania, vykonávaného často hulvátmi bez spôsobov a vysvetľovania (mlčiace zlo). Druhá poznámka - počas návštev Ukrajiny často navštevujem miestne múzeá, no a na západnej Ukrajine som našiel minimálne dve (bývalé izby revolučných tradícií), kde je veľká časť expozície venovaná pamiatke Stepana Banderu - podľa tam dostupných archiválií a popiskov - historického nezlomného hrdinu, symbolu nacionalizmu a boja proti boľševizmu. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

František Vláčil mě i svým třetím filmem, který jsem od něj viděl, dokázal zaujmout, přestože musím říct, že to nebyla úplmě zábava přesně dle mých představ. Ale o tom to není, film je výborně natočený, syrový, spějící ke svému finále sice pomalu, ale o to člověka víc napne. Když k tomu přičtu skvělé herecké výkony a úchvatnou hudbu Zdeňka Lišky, musím dát ty 4 hvězdičky, ať chci nebo ne. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A opět vynikající drama, které díky komponovaným obrazům i hudbě, rozsévá neopakovatelnou hutnou atmosféru skutečnosti až do divákova srdce. Silný příběh o osobní nepatetické odvaze a odpovědnosti za své blízké. Těžká doba, tíživá minulost, jejíž ozvěny ještě nedozněly, úmorná lopotná práce v každodenním zápase o lepší život, malebné prostředí horského kraje, nejtěžší zkouška života. Tvrdý kraj, tvrdá doba, tvrdý muž, tvrdá zkouška. Život ve své nejkrutější podobě napadá a sráží k zemi odhodlaného muže Ondřeje Barana (skvělý Juraj Kukura). Aby ten znovu povstal a přichystal se na svoji životní bitvu a střet o holý život svůj a své rodiny. Z dalších rolí: oddaná Ondřejova manželka Tereza (šarmantní Marta Vančurová), Ondřejův zprvu zklamaný a naivně odhodlaný syn Lukáš (Robert Lischke), doktor zatažený nedobrovolně do smrtelné hry (dobrý Gustáv Valach), skupina odhodlaně krutých banderovců (zajímaví Karel Chromík, Zdeněk Kutil, Jiří Bartoška, Augustín Kubán a Gustav Opočenský), poručík SNB Grygar (Ilja Prachař) s nejistým podezřením, či závistivý opilec (Michal Ladižinský). Těžký život s krutou realitou dokáží v některých ryzích charakterech vydolovat z lidí to nejlepší, co v nich je. Čestnost, pokora a slušnost nejsou překážkou při dokazování vlastní statečnosti a likvidování těch nejtěžších překážek života. Válečná džungle s malou váhou života jedince se vrací, aby dokreslila svou ukázku jedinečného chování skromného hrdinství. Poutavé, silné, jedinečné. S nezaměnitelným rukopisem výjimečnosti autora. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Někdy ani ten nejsilnější chlap sám nic nezmůže...." Nebo že by přece? Jen Terezka, žena Ondřeje Barana tuší, čeho všeho je její muž schopen.... Tak tenhle baladistický film s atmosférou hustou tak, že by se dala krájet (do značné míry díky Liškově geniální minimalistické hudbě) mě totálně rozsekal. Asi ho sice zařadím do kategorie filmů, které mě asi jednou zhlédnout stačily, ale to nic nevypovídá o kvalitě tohoto filmu. Jen jsem zvědavý, jak tento film bude za takových 30-40 let hodnotit generace našich dětí a vnuků...Tedy pokud se na něj někdo v té době bude ještě vůbec chtít dívat.... Protože to co se ve filmu odehraje na ploše celovečerního filmu by dnešní režisér natočil na ploše sotva čtvrtinové... Ale přesto smekám klobouk jak před hereckými výkony Juraje Kukury a Gustava Valacha, tak před režií Františka Vláčila. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Františka Vláčila, ve kterém rozehrává takřka antickou tragédii odvahy, zodpovědnosti, zoufalství a statečnosti. Ondrej Baran je postavou, jež je se všemi těmito stavy konfrontována a musí ukázat, co v ní vlastně je. Příběh je více než symbolistický a přesto nepůsobí nikterak nerealistickým dojmem. Za nejgeniálnější Vláčilův počin zde považuji charakteristickou málomluvost, která je nejpřiznačnější pro pětici banderovců (zajímavě zamaskovaný Jiří Bartoška, Karel Chromík, Augustín Kubán, Zdeněk Kutil a Gustav Opočenský), jež za celý film nepronese ani slova a dorozumívá se pouze skrovnými gesty. I mluva, která je tu použita, zní zas z úst horalů neuvěřitelně nepřítomně a archaicky. Juraj Kukura tu pak odehrál snad svůj největší part celé kaiéry. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • Scéna, kde si Jiří Bartoška jako Banderovec bere nůž od Ondráše (Juraj Kukura) a bodá si nožem postupně mezi prsty, je podobná scéně ve filmu Vetřelci (1986). Ve filmu Vetřelci předvedl podobnou dovednost ve slavné scéně android Bishop. (Horryx)
  • Jiří Bartoška si musel kvůli roli odbarvit vlasy. Barva mu ale poté slezla a nakonec hrál v bělovlasé paruce. (jenik71)

Související novinky

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

Cyklus filmů českého génia stříbrného plátna

23.01.2008

Strašnické divadlo se již od svého počátku snaží návštěvníkům nabídnout i jinou než divadelní produkci. Každý měsíc má své místo v programu promítání filmu a koncert. Až do konce této sezony povládne… (více)

Reklama

Reklama