Reklama

Reklama

Západní křídlo

(seriál)
  • Česko Západní křídlo Bílého domu (více)
USA, (1999–2006), 109 h 56 min (Minutáž: 41–50 min)

Tvůrci:

Aaron Sorkin

Hrají:

Allison Janney, John Spencer, Bradley Whitford, Martin Sheen, Janel Moloney, Richard Schiff, Dulé Hill, NiCole Robinson, Melissa Fitzgerald, Rob Lowe (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(154)

Vydejte se do zákulisí Bílého domu v tomto neotřelém dramatickém seriálu s humorným podtextem, který vytvořili John Wells, Thomas Schlamme a Aaron Sorkin. (HBO Max)

Recenze (28)

danecek24 

všechny recenze uživatele

Zlatý Glóbus - cena (2) - 58. ročník (za rok) 2000 - *Nejlepší seriál (drama), *Nejlepší herec v seriálu (drama) - Martin Sheen + nominace (18) - 57. ročník 1999 - Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herec v seriálu (drama) - Rob Lowe, Nejlepší herec v seriálu (drama) - Martin Sheen, 58. ročník 2000 - Nejlepší herec v seriálu (drama) - Rob Lowe, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Allison Janney, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Bradley Whitford, 59. ročník 2001 - Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herec v seriálu (drama) - Martin Sheen, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Allison Janney, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Bradley Whitford, 60. ročník 2002 - Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Allison Janney, Nejlepší herec v seriálu (drama) - Martin Sheen, Nejlepší herec ve vedlejší roli - John Spencer, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Bradley Whitford, 61. ročník 2003 - Nejlepší seriál (drama), Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Allison Janney, Nejlepší herec v seriálu (drama) - Martin Sheen ()

tron 

všechny recenze uživatele

Iste, amerikanizmus ako vráta. Lenže to atraktívne prostredie! Pútavé scenáre! A hlavne - vynikajúce herecké obsadenie. V úlohe prezidenta sa objavuje skvelý Martin Sheen (hral prezidentovho poradcu v AMERICKOM PREZIDENTOVI) a jeho poradcov - ktorí na mňa väčšinou pôsobili ako ľudia z mäsa a kostí - exceluje celá galéria hercov (Janney, Lowe, Schiff). ()

Reklama

Wayne 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem od Aarona Sorkina poznal Studio 60, hned vzápětí začal Newsroom, no a vzhledem k tomu, že tyto dva klenoty považuji za vrchol seriálové tvorby, nemohl jsem odolat ani Západnímu křídlu. Od prvního dílu mě bylo jasné, že podobnost těchto seriálů se nedá zapřít. Newsroom ze zákulisí médií, Studio 60 ze zákulisí zábavního pořadu, Západní křídlo z politiky, přesto pořád podle stejně dokonalé šablony. Skvělé dialogy, propracované postavy, humor prolínající konverzace, to vše tvoří jeden z nejinteligentnějších seriálů. A přesto je to pořád z 90% o politice. Žádné rozvíjení milostných vztahů nebo řešení osobních problémů a když už, tak s obrovskou lehkostí zakomponované do příběhu. Stejně jako ve Studiu 60 a Newsroomu klade Sorkin důraz na morální odpovědnost postav a že nic není černobílé. Proto si tady do druhé série vzali do Bílého domu plného demokratů republikánku, která stojí za úplně jinými politickými názory (stejně jako Will v Newsroomu). Někteří v tom vidí ten americký sentiment, ale pravdou je, že když chvíli vydržíte u West Wing uvědomíte si jak moc kritizuje politiku a ukazuje jak by to mělo být. Jak si dokáže dělat srandu právě z Ameriky a jak útočí na extrémismus obecně. Například na náboženství se Sorkin vyloženě vyřádil sice až ve Studiu 60 vztahem Matta a Harriet, ale i tady je to pořádné téma. Vlastně hned první scéna Martina Sheena jako silně věřícího prezidenta je založená na tom, že vyrazí dveře se zástupci nějaké křesťanské show (podrobnosti si už nepamatuju). Právě Martin Sheen je pro prezidenta jako dělaný, i když nejvíc jsem si oblíbil Bradleyho Whitforda, Richarda Schiffa a taky Roba Lowa, kterému ta huba teda jede pořádně. Celé hlavní obsazení řeší každý den vážné, někdy i méně vážné problémy způsobem, že politice nemusíte rozumět a přesto chápete vše co se děje a jako bonus se necítíte jako blbec, což je specialita některých "chytrých" seriálů. Bohužel dnes pokud vím už dabing není k sehnání, titulky nikdy neexistovali a tohle už je trochu odbornější angličtina, takže kdo neumí dobře anglicky a není schopný stíhat rychlé konverzačky tak tady nepochodí. Každopádně pro mě Aaron Sorkin nemá scenáristickou konkurenci. Vytvořit takhle inteligentní a zároveň vtipný seriál o něčem co většinu lidí nezajímá tak, že se z toho stal obrovský hit je umění (i když u nás podle hodnocení zřejmě neudržel spoustu lidí u obrazovek déle než dva díly). Se Studiem 60 šel o laťku výš a s Newsroomem ještě výš, ale i tak bych Západní křídlo zařadil mezi špičku americké televizní tvorby. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Pod mimořádně lacinou a kýčovitou úvodní znělkou se schovává jeden z nejlepších seriálů všech dob. Západní křídlo není rozhodně pro každého a uspokojí jen ty nejvybíravější a nejpozornější diváky. Nestárnoucí scénář, perfektní obsazení a vzhledem k dosti suchému námětu naprosto nečekaně chytlavá atmosféra obzvlášť díky skvělým charakterům. Nemohl jsem si pomoct ale seriál ze zákulisí Bílého domu mi přišel příšerně ale opravdu příšerně nesympatický. Aspoň tedy do té doby než jsem po letech odkládání shlédl pilot. 10/10 ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že dobré seriály unás v hlavním vysílacím čase asi nikdy neuvidíme. Starostovi muži, Jsem do tebe blázen, Six Feet Under. Sledoval jsem to velmi, ale když to ta Prima začala dávat někdy v půl druhý byl jsem donucen přestat sledovat, něvadš se to už nedalo zvládat. No hlavně že na všech televizích běží nějakej den v 20:00 nějaká Kriminálka Kolína apod. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (15)

  • Tento seriál byl v roce 2008, magazínem Empire zařazen na čtvrtou pozici nejlepších 50 seriálu všech dob. (Pumiiix)
  • Seriál vyhrál cenu Emmy, za nejlepší seriál v kategorii drama a to za první až čtvrtou sérii. (Pumiiix)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama