Reklama

Reklama

David Ondříček

David Ondříček

nar. 23.06.1969 (54 let)
Praha, Československo

Zajímavosti (47)

  • Jeho prvotní filmové vzdělávání doopravdy začalo "někdy v roce 1979, kdy táta přivezl ze Států první video, možná jedno z prvních v republice. Koukali jsme na ten zázrak techniky jako blázni. První kazetou, kterou tam táta zasunul, byly Formanovy Vlasy a já svobodě a nespoutanosti toho filmu dočista propadl. Viděl jsem ho na tom videu potom snad ještě stokrát a je to rozhodně můj nejoblíbenější Formanův film. Fascinován jsem byl i Čelistmi Stevena Spielberga! To byl první film, u kterého jsem se opravdu bál. Navíc se mi líbilo, že vážné, hororové téma pojal s určitou poetikou, řekl bych až filozofií." (NIRO)
  • Jedním z jeho "osudových" filmů se stal slavný horor Stanleyho Kubricka Osvícení (1980), který objevil prostřednictvím Václava Juzy, uznávaného kuchaře, který patřil k otcovým kamarádům: "Táta mu řekl, ať mě vezmě na nějaký film a on mě, jedenáctiletýho kluka, vzal právě na Shining. Tři dny jsem z toho pak spal s rodičema v posteli a dodneška vidím tu nádhernou ženskou, jak vychází z vany a promění se v polorozpadlou babičku, která ležela čtrnáct dnů ve vodě. Táta i Forman Vaškovi strašlivě vynadali, byla z toho velká kauza a Vašek má dodneška vůči mně špatné svědomí. Kdykoliv ho potkám, pořád se mi za to omlouvá." (NIRO)
  • Po mládí s videokazemi, dovezenými ze západu, a vzděláním na FAMU, přišel čas, kdy si začal hledat vlastní filmařskou cestu. Vzpomínal na to: "Na FAMU byli na můj vkus lidi až příliš intelektuální a zahledění do sebe - občas mi připadalo, že chtěli být naschvál nesrozumitelní, aby se tím udělali zajímaví. Zjistil jsem, že ze všeho nejraději mám filmy, které jsou zdánlivě pro každého, ale přitom je zdobí lehce elitářský jazyk či humor. K takovým filmům řadím například Zběsilost v srdci, kterou jsme svého času považoval za nejlepší film všech dob. Hodně mě chytla i Pravdivá romance, první realizovaný Tarantinův scénář, který natočil Tony Scott. Ta ni například pomohla natočit Šeptej bez kompromisů. Oblíbil jsem si i oba Andersony, jak Lindsaye, tak Paula Thomase... zajímavé je, že z Hříšného Boogie jsem byl původně skoro zhnusenej, zatímco dneska například z pasáže, ve které chtějí točit pornofilmy s kriminální zápletkou, lezu smíchy po zemi." (NIRO)
  • Součástí jeho rodiny byl odjakživa sport, obzvlášť mu pak zůstala náklonnost k fotbalovému klubu Slavia Praha: "Pamatuju se na úžasnou intelektuální společnost - Kachyňa, Šašek, Hamšík, Kačer a další -, kteří se scházeli na slávistické tribuně a zcela neintelektuálně rozebírali dění na trávníku. Slavii jsem viděl už za koministů díky jejím červenobílým prvorepublikovým národním dresům jako určitý symbol a naději." (NIRO)
  • Ke svým literárním láskám řekl: "Už jako kluk jsem díky jednomu kamarádovi, kteřý mi půjčil Továrnu na absolutno, objevil Karla Čapka a já poznal svět, který mě uchvátil. Přečetl jsem všechny Čapkovy knihy, dodneška se k nim rád vracím a moje drzost je dokonce tak velká, že bych někdy moc rád zfilmoval některý z jeho románů, nejraději Krakatit. Problém je ovšem v tom, že už byl dvakrát zfilmován. Lákala by mě i Válka s mloky, ale to je extrémně těžká záleitost. Jinak mám hodně rád sci-fi, například Bradburyho, který podle mě překročil hranice žánru běžné sci-fi až k určité filozofii. K mým nejoblíbenějším patří jeho knížka u nás vydaná pod názvem Kaleidoskop, v ní je spousta krásných filmových námětů. Hodně se mi líbí i druhý nejprodávanější autor Jižní Ameriky, velký filozof života Borges. V povídce Nesmrtelný mi například jako vůbec první vysvětlil, že smrt je důležitou součástí života, a to dokonce tak předsvědčivě, že jsem se v danou chvíli smrti vůbec nebál. A moc rád čtu i úplný blbosti, například knížky Lee Childa o agentovi Reacherovi, což je takový drsnější Bond. První Childovu knížku jsem si koupil čirou náhodou na letišti a od té doby jsem jeho velký fanoušek a čtu každou jeho novinku." (NIRO)
  • Zhruba v osmi letech "jsem měl na tehdejší dobu neskutečnou možnost vyjet do Spojených států, což pro kluka z východního bloku, který zatím nebyl nikde jinde než jednou v Bulharsku, představovalo obrovský šok. Barevnost a veselost západního světa mě ohromila a už tehdy jsem si velmi jasně uvědomoval, jak moc tu socialistickou šeď nesnáším. Kluci Petr a Matěj Formani, kterým bylo tehdy kolem čtrnácti let a kteří byli se mnou, procházeli zrovna pankáčským obdobím a já chtěl být jako oni. Různě jsem si trhal trička jako oni a dotáhl jsem to až tak daleko, že jsem si na rodičích vyprosil žluté tričko s nápisem Kiss, ustřihl mu rukávy a místo nich tam navěsil sichrhajcky, což mi poradili právě kluci Formani." (NIRO)
  • V roce 2006, tedy už coby etablovaný režisér, reflektoval své první filmy, které měly nálepku "kultovnosti": "Rehabilitoval jsem Šeptej. V jednu chvíli jsem ten film nesnášel. Před dvěma lety jsem ho ale viděl ve Washingtonu s českými důchodci a jejich americkými kamarády, film skončil a ty lidi se mnou vedli diskusi, jako kdyby to byli čeští teenageři. Generace současných amerických důchodců byla ve zkušenostech s homosexuáalitou, drogami a menšinami obecně jako teenageři u nás. Měl jsem radost, že se za ten film nemusím stydět. Co se týče Samotářů, vnímám je s menším nadšením než tehdy. Před premiérou jsem jim moc nevěřil. Před námi šel Návrat idiota a já si v duchu říkal, že kdybychom měli stejnou návštěvnost, jako on, byl bych šťastej. Pak měli Samotáři víc než dvojnásobnou návštěvnost, velký ohlas na festivalech a já na sebe začal být zvláštním způsobem hrdej. Ale když je teď zpětně analyzuju, tak se mi zdají malinko emocionálně prázdní. Jsou založení na skvělé kombinační technice Petra Zelenky a na, dejme tomu, určitém filmovém stylu, který jsem do toho vnesl já. To je síla toho filmu, ale jeho emocionální stránka není tak hluboká, jak jsem si tehdy na obláčku euforie myslel." (NIRO)

Zátopek (2021)

  • Prvý nápad na natočenie filmu o legendárnom bežcovi dostali režisér David Ondříček s hudobným skladateľom Janom Muchowom už v roku 2006. Téma sa im zdala zaujímavá, tak v rámci nej začali pátrať. Oslovili asi štyroch alebo piatich scenáristov, ktorých  požiadali, aby napísali synopsu alebo námet, ale nepáčili sa im, tak sa rozhodili, že si napíšu scenár sami. (Raccoon.city)

Zátopek (2021)

  • Film nie je podľa tvorcov náučný. „Mám skúsenosť, že ľudí, ktorí film už videli, snímka aktivovala k pohybu. Išli behať, išli do prírody. Vidím to aj na svojom synovi, ktorému je šestnásť rokov. Od doby, keď prvýkrát videl film, behá a venuje sa behu skutočne veľmi intenzívne,“ citoval web Českého olympijského výboru režiséra Davida Ondříčka. (Raccoon.city)

Zátopek (2021)

  • Václava Neužila na roli Emila Zátopka připravoval atletický trenér Jan Pernica pět let. Zadaní od režiséra Davida Ondříčka doslovně znělo: „Tohle je herec Václav Neužil, potřebuju, abys ho naučil běhat jako Emil Zátopek.“ Hned jak přišel, předvedl Zátopka na první dobrou. (Posheidon)

Zátopek (2021)

  • „Když odhlédnu od samotné sportovní přípravy, kdy jsem se musel fyzicky proměnit, musel jsem se pokusit najít Emila v sobě. To je jasný. Když se na to podívám zpětně, myslím, že David Ondříček ve mně styčné body s Emilem viděl dřív než já sám,“ uvedl Václav Neužil ml., který ve filmu ztvárnil Emila Zátopka. (SONY_)

Dukla 61 (2018)

  • Matka Roberta Mikluše (Eda), Zdeňka Miklušová, která se stala poradkyni režiséra pro hornický dialekt a která v době natáčení pracovala v herně, se tak vžila do své role filmařky, že když se jí David Ondříček zeptal ve studiu, co říká na uvedenou scénu, odpověděla, že se jí natočená scéna zdá málo upřímná. Ondříček ji musel vrátit zpátky na zem slovy: „To nech prosím na mě, já se ptám na hornický žargon.“ (sator)

Dukla 61 (2018)

  • „Musím říct, že při pohledu na nominace Na mezinárodním televizním filmovém festivalu v Monte Carlu se mi podlomila kolena. Považuji to za obrovský úspěch všech lidí, kteří se na Dukle 61 podíleli. Co mě ale nesmírně potěšilo, je nominace v ženské kategorii. Patricia Arquett, Penélope Cruz a Martha Issová jsou moje vůbec nejoblíbenější herečky,“ říká režisér snímku David Ondříček. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (SONY_)

Anthropoid (2016)

  • Místo, kde Gabčík (Cillian Murphy) fotí Lenku (Anna Geislerová), je tramvajový vratný trojúhelník Zvonařka, poslední tramvajová konečná svého druhu v Praze. Lokaci americkým filmařům doporučil David Ondříček, jenž se podílel na produkci Anthropoidu a sám zde například točil scény k vlastním filmům Ve stínu (2012) a Samotáři (2000). Na Zvonařku byla situována i kancelář Leeevně.cz ze sitcomu Marta a Věra (od r. 2014). (Šéfik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

17.01.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 29. ročník udělování cen Český lev. Mimo to byly během dnešní tiskové konference oznámeny i dvě nestatutární… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

28.08.2021

Dnes večer proběhlo slavností zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu letošního festivalu si vysloužil snímek v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Režisér

Filmy
2021

Zátopek

2018

Dukla 61 (TV film)

2012

Ve stínu

2006

Grandhotel

2003

Jedna ruka netleská

2000

Samotáři

1996

Šeptej

Seriály
2022

Král Šumavy: Fantom temného kraje

 

Nevěsta (S01E03)

 

Most (S01E02)

 

Hranice (S01E01)

Dokumentární
2016

Zátopek (TV film)

1996

Mystic Skate Cup (TV film)

1993

GEN - Galerie elity národa (seriál)

1992

Janáčkovy Hukvaldy (koncert)

 

Prouza a Priessnitz (TV film)

1991

Theodor Pištěk

1990

Lucie Tour

 

Óm

Pořady
2013

Deník Dity P.

1994

Videománie

Producent

Filmy
2021

Zátopek

2015

Ztraceni v Mnichově

2012

Ve stínu

2006

Grandhotel

2003

Jedna ruka netleská

2000

Samotáři

Seriály
2024

Mozaika

2022

Král Šumavy: Fantom temného kraje

Dokumentární
2016

Zátopek (TV film)

Krátkometrážní
2018

Single Lady (seriál)

 

Pryč (S02E10)

 

Rekonstrukce (S02E09)

 

Svědek (S02E08)

  více epizod (7)
 

Světlu vstříc (seriál)

 

Poslední přání (E12)

 

Růženka (E11)

 

Babička (E10)

  více epizod (9)
2017

Single Lady (seriál)

 

O pár měsíců později (S01E10)

 

Pinďouři z automatu (S01E09)

 

Bankrot (S01E08)

  více epizod (7)
 

Single Man (seriál)

 

Levá, kam se podíváš (E08)

 

Slepá důvěra (E07)

 

Neviditelná (E06)

  více epizod (5)
 

Taxikář (seriál)

 

Utrpení herce Mikluše (E08)

 

Revival pitomců (E07)

 

Férová rajda (E06)

  více epizod (5)

Scenárista

Filmy
2021

Zátopek

2012

Ve stínu

2003

Jedna ruka netleská

1996

Šeptej

Seriály
2022

Král Šumavy: Fantom temného kraje

 

Nevěsta (S01E03)

 

Most (S01E02)

 

Hranice (S01E01)

Dokumentární
2016

Zátopek (TV film)

Herec

Filmy
1996

Šeptej

1980

Trhák

1977

Příběh lásky a cti

Dokumentární
2021

Film o filmu: Zátopek (TV film)

2018

CzechMate – Hledání Jiřího Menzela

2014

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Miroslava Ondříčka (S09E21)

2003

Film o filmu: Jedna ruka netleská (TV film)

2000

Film o filmu: Samotáři

Krátkometrážní
1976

Bakaláři (seriál)

 

Fotbal (S05E34)

1975

Bakaláři (seriál)

 

Medvěd (S04E35)

Host

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

Cenu filmových fanoušků získal Zátopek!

17.01.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila kompletní seznam nominací pro 29. ročník udělování cen Český lev. Mimo to byly během dnešní tiskové konference oznámeny i dvě nestatutární… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

Ocenění 55. ročníku MFF Karlovy Vary

28.08.2021

Dnes večer proběhlo slavností zakončení 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hlavní cenu letošního festivalu si vysloužil snímek v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska… (více)

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama