foto

Miloš Černoušek

  • nar. 8.5.1954 (62 let)
    Kroměříž, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Nová doba! Host vyhazuje vrchního!“

Touto větou z filmu DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG (1992) lze řadovým divákům nejlépe přiblížit osobnost Miloše Černouška, jehož herecká práce je pochopitelně mnohem pestřejší a zahrnuje i několik prestižních divadelních ocenění. Narodil se v Kroměříži, vyrůstal ale v Prostějově. Již na základní škole navštěvoval dramatický kroužek, poté studoval herectví na brněnské konzervatoři (1969-1972). Po dokončení konzervatoře krátce působil v Těšínském divadle v Českém Těšíně, od roku 1975 patří k nejvýraznějším osobnostem brněnského HaDivadla.

V HaDivadle se Miloš Černoušek představil v řadě důležitých představení, například Tři sestry, Na hrázi věčnosti, Panoptikum, Guliver aneb Guliver nebo Král Oidipús. Mezi brněnskými herci nebyl výjimkou v tom, že první příležitosti před kamerou dostal na Slovensku (INÁ LÁSKA, 1985; O ŽIVEJ VODE, 1988), v českém filmu se objevil poprvé až v režii Fera Feniče ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI (1990). Právě po roce 1989 se aktivity HaDivadla i jeho herci začali více zviditelňovat před širší veřejností, čemuž napomohly televizní záznamy některých představení (DNES VEČER NA CHMELNICI, 1991). Z polistopadové éry HaDivadla vyniká hra Lidská tragikomedie, která byla nominována na Cenu Alfréda Radoka jako nejlepší inscenace za rok 1991; na této hře měl Miloš Černoušek i autorský podíl, protože od roku 1990 byl dramaturgem divadla, krátce působil i na pozici šéfa uměleckého souboru.

Do této doby spadá také Černouškova nejslavnější role rozvášněného vrchního ve Slávii v již zmíněné komedii Věry Chytilové DĚDICTVÍ ANEB KURVAHOŠIGUTNTAG (1992). Po několika dalších menších rolích v různých filmech i participaci na produkci brněnského studia České televizi dostal menší, ale zajímavé příležitosti od začínajících režisérů Bohdana Slámy a Marka Najbrta. Ti mu svěřili například role otců (DIVOKÉ VČELY, 2001; MISTŘI, 2004). Jako ředitel školy se pak představil v dalším Slámově filmu VENKOVSKÝ UČITEL (2007) a Marek Najbrt jej obsadil do menší úlohy kurátora výstavy německého umění (PROTEKTOR, 2009).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Reportérka (TV seriál)
2014 Indián v ohrožení (divadelní záznam)
2012 Příliš mladá noc
2011 Guláš (studentský film)
2009 Pouta
Protektor
Saharské písky (studentský film)
2007 Venkovský učitel
2006 Letiště (TV seriál)
Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
2005 Doblba!
Štěstí
2004 Mistři
2001 Divoké včely
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Táta (S02E07)
Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
1998 Císař a tambor
1994 Noční stráž (TV film)
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntág
Hat-Trick (studentský film)
Případ s černým vzadu (TV film)
1991 Dnes večer na Chmelnici (divadelní záznam)
O bláznech jen dobré (TV film)
Poslední (TV film)
1990 Zvláštní bytosti
1985 Iná láska
1984 Vrah (TV film)

Dokumentární

2010 Co by kdyby (TV seriál)
2008 Muž, který měl nebýt (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace