Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prostřednictvím několika smluvených prostředníků se do Československa, konkrétně do Karlových Varů, pašují drogy ze Západního Berlína. Jedním z významných členů zločinecké organizace je elegantní Eva Krausová (J. Březinová). Ani příslušníci české bezpečnosti však netuší, že je to ve skutečnosti pracovnice naší kontrarozvědky. Díky jejím informacím mohou kriminalisté, vedeni podplukovníkem Kořánem (J. Vinklář), spustit masivní akci, zaměřenou proti pašerákům, českým překupníkům i samotným narkomanům. Přítomnost tajných policistů mezi „mravenci“ však nezůstane dlouho utajena a šéf pašerácké bandy vyšle do Československa nájemného vraha, který má za úkol zneškodnit všechny zúčastněné osoby… (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

sud 

všechny recenze uživatele

Josef Vinklář, Jan Kanyza, Rudolf Jelínek a Jiří Zahajský jsou herci, které mám rád a kteří hrát umějí. Ovšem tento film je po všech stránkách tragédie. Autoři zřejmě nevěděli nic o drogách a feťákách a dostali stranický úkol ukázat občanům, jak dokáží zatočit ze svinstvem ze západu a ukázat, že akční film nemusí být jen z USA. Jenomže akční scény jsou tak strašné a konec tak neuvěřitelně debilní, že dávám jedinou špinavou a urousanou hvězdičku ze soucitu k na začátku vyjmenovaným hercům. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(3x) Kultovní film! Podle stylu i vzpomínek pamětníků odhaduju, že ve své době určitě! Chápu dle průměrného hodnocení, že diváci, kteří vyrůstali na obdobných akčních thrillerech z produkce USA, se u tohohle musí asi pořádně nudit. Pro mne skoro jako další díl Majora Zemana, tentokrát v moderním světě 80. let. Josef Vinklář exceloval snad ve všem, kde hrál, stejně tak i v roli policisty řešící feťáky (,,Tohle se nemělo stát!"), byť postava jeho příslušníka VB budí spíše dojem smíchu než jakéhokoliv respektu a zákona. Proč ne? Já to vnímám z velké části především jako zdařilou PARODII na socialistické kriminálky, jaké mimochodem dělal i samotný režisér tohto filmu Zbyněk Brynych, bohužel touto částí tvorby spadající spíš do podprůměru. Konečně zde se mu podařilo z této škatulky vyjít se zcela odlišně pojatým filmem. Tolik kultově působících postaviček: Mrkvička jako eskamotér Cejp, Kratina jako DJ Harry Moučka, Kanyza jako pašák-fízl Železný, Hrušínský ml. jako lázeňský masér Černý, Jana Březinová jako drsná kšeftující krásavice, Vršťala jako šéf zápaďáckého gangu,... kdo ovšem v tomhle filmu kraluje, je vedle celé záporácké party obchodníků Rudolf Jelínek coby profesionální vrah Barták (nevídané akční kreace včetně zápasu ve vrhání nožů!!...top! :-)) Pozor, není to celých 83 minut pouze legrace a akce, i depresivní chvilky varující před drogovou závislostí, což dodáva filmu hlubší smysl. Bez výčitek svědomí dávám krásných 90% // Aktualizace 26.5.2017: Škoda, že už nemůžu přidat žádnou další hvězdičku, protože se mi to celé líbí nějak čím dál víc, ať už to vemem vážně nebo ironicky. :-)) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela akční scénář 1)  je zpracován unylým stylem tehdy převládající oficiózního zobrazování příslušníků Sboru národní bezpečnosti a Veřejné bezpečnosti. Jen aby náhodou neutrpěla důstojnost našich strážců šťastného a spokojeného života._____ 2)  Pár záběrů ze západního Berlína se snaží dát snímku větší rozměr, než je malý český dvorek...když už je to o těch drogách, že..._____ 3)  Nejvíce mě dojalo, jak šéf mafie Marcel v západním Berlíně s uznáním hovoří o práci české policie._____ 4)  Jazykové okénko. Jestlipak víte, jak se česky řekne drogový dealer? No přece drogový rozdělovač._____ 5)  V podstatě odpadovému snímku dávám dvě hvězdičky za kouzlo nechtěného. O některých momentech jsem se tu zmínil, ale film jich obsahuje mnohem, mnohem víc. Nezbývá, než popřát příjemnou zábavu, nejlépe v partě a se silným alkoholovým dopingem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Je to zidealizovaná komoušská blbost, to je jasný. Akční scény nebo záběry s feťákama jsou prostě hodně prdel a naivitou hýřící. Policajti jsou taky k smíchu. Skon nájemného vraha Bartáka na hromadě hlíny a jeho teatrální pád je neskutečná sranda a svým způsobem připomíná tanec Leatherfaceho z Texas chainsaw massacre z roku 76. ALE! Já ten film viděl poprvé ve své době, když jsem byl asi ve druhé třídě základní školy a večer ho dávali v televizi "s hvězdičkou" a jak Jelínek likvidoval Mrkvičku a házel po něm nože, které se mu zapíchly do břicha a do krku, tak máma mě a bráchovi zakrývala oči rukou (stejně jsme to všechno viděli :)) a druhej den ve škole se třídní učitelka ptala, kdo se předešlý večer díval na televizi, tak jsem zdvihl ruku já a ještě jeden spolužák a učitelka se strašně divila, že nás na to rodiče nechali se dívat. Tato vzpomínka vynahrazuje všechny předešlé připomínky :). ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Češi hold kriminálky neuměj a tahle propagandistická sračka je toho vřelým důkazem. Ubohý scénář, nahlouplé "akční scény", dost umělý námět, který zastírá politický účel tohohle filmu, příšerné herecké výkony a skrytá dobová hyerarchie......jeden z nejhorších krimi počinů vůbec..slabá jedna hvězdička za Vinkláře... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Filmovalo se v Karlových Varech, Horšovském Týně, Klínci a Chodové Plané. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natočeno podle stejnojmenného románu Vladimíra Vítka, což byl pseudonym důlního inženýra Vladimíra Popova (1930–2005). (sator)
  • Poté, co nájemný vrah Barták (Jelínek) omráčí Masseura (R. Hrušinsky ml.) odnese ho do vany. Lze si všimnout, že ruka, která napouští vodu, nemá rukavice. V dalšim záběru ma Barták rukavice na sobě. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama