Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (451)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veterán S. Lumet, ktorý má na konte pecky s Al Pacinom, ako Dog afternoon a Serpico, je stále ešte v slušnej forme a natočil solidný thriller s výborným hereckým obsadením. Niektoré strihy a opakované scény z rôznych pohľadov jednotlivých postáv miestami trošku narušujú rytmus, ale základ je dobrý príbeh, a ten tu je. Nepriehľadnuteľný je oscarový P.S.Hoffman, ktorému sa situácia úplne vymkla z rúk. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro filmy, kde není jediný kladný hrdina... Každý v tomto snímku je víceméně sketa - někdo poměrně velká, jiný jen malá rybka, ale každý má svá tajemství, svou 13. komnatu - někdo spí s bráchou svýho manžela, jinej nikdy nebyl synovi dobrým tátou, někdo si občas odskočí z práce na dávku... Až se to jednoho pěknýho slunnýho dne vážně pos*re. A pak přichází na řadu buď a nebo, všechno nebo nic. A taky mám slabost pro Philipa Seymour Hoffmana ;-) ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, ve kterém Sidney Lumet dokazuje, že ještě nepatří do starého železa a že ještě ve svém požehnaném věku umí natočit dynamickou a napínavou podívanou. To přepínání mezi jednotlivými postavami je místy sice nepřehledné a nevíte v jaké době se zrovna nacházíte, jinak ale nemám filmu moc co vytknout. Herci hrají jako z partesu a celý je to takový mile oldschoolový.80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na to, ze je Lumetovi pres 80, se fakt vytah. Pribehove je film hodne zajimavej, otazka je, jesli to prehazovani casu bylo skutecne nutny, neodhalujou se tady zadne prekvapive veci, takze se podle me vubec v case litat nemuselo, ale zrejme to chteli nejak ozvlastnit, pak si ale holt museli napomahat vysvetlivkama, kterej je zrovna den, aby se v tom dalo orientovat. Ale prislo mi, ze pribeh neni moc ukoncenej, nedozvime se, co se stalo s Ethanem. Jinak sice se to misty tahne, ale zase to vyvazujou fakt hodne dramaticky, perfektne vygradovany a drsny sceny, takze misty to je fakt narez. Navic se film muze oprit o dokonaly herce, ktery tady predvadej fakt perfektni vykony, hlavne teda Hoffman a Finney. I kdyz jsem se misty drobet nudil, jedna se o hodne nadprumerny drama. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, kde vládne herecké obsazení a nápad. Největší problém jsem měl vžít se do příběhu, jelikož do poloviny filmu mě bylo naprosto ukradené jak to celé dopadne. Závěrem je to už o něčem jiném, skoro bez minuty nudy. Kdyby byl film o několik minut zkrácen tak by to byl lepší divácký prožitek, takhle je to dobrý nápad s nudným provedením. Mé hodnocení 2,5 hvězdičky... Marisa Tomei je okouzlující... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu byl převzat z irského přípitku, jehož celé znění je: "May you have food and raiment, a soft pillow for your head; may you be 40 years in heaven, before the devil knows you're dead." (Matty)

Reklama

Reklama