Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

hippyman 

všechny recenze uživatele

smrtící epidemie americké krásy oko bere - i dech - a obvyklým podezřelým z toho není nikdo jiný než fenomenální Kevin Spacey... tenhle herecký superman se vrací a nikoli měsíc, leč svět podle Prota je sedmý jeho film, co jsem měl možnost vidět, a už teď se prostě těším na další... a jelikož to není přísně tajné, s chutí napíšu, že tenhle snímek pohladí po duši, dojme, napne, přiková a nepustí. santa má asi bráchu na K-PAXu, jelikož Spacey nám nadělil úchvatný zážitek. pošli to dál, kdož můžeš, ať u babylonské věže i mezi žraloky vědí, že je to tenhle film, a nikoli kozy, na co se musí zírat... nové sčítání hlasů signalizuje v průměru 4,86 hvězdičky za Tvé filmy, a proto jsi v mojí topce, Prote! 90% ...p.s.: kdo najde všech 15 názvů Spaceyho snímků, použitých v tomto komentu, vyhrává let domů - ale místo je jen pro jednoho! ;-) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Lahůdka stojící na hluboké studii psychických poruch, ale zejména na virtuozitě Kevina Spaceyho a Jeffa Bridgese. Děj se ubírá pomalým téměř pohodovým tempem, ale přitom v každé minutě je přítomné napětí a nesmírná divákova zvědavost, jak to vlastně je. Úspornými prostředky, mezi nimiž čelné místo zaujímá mimozemšťanský úsměv Spaceyho, se zde dosahuje maximálního účinku po všech stránkách, z jakých se dá film hodnotit. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten film, kde si člověk buď řekne, že to je sci-fi, kde je strašně málo mimozemšťanů, tak strašně málo, že se o nich vlastně jen mluví - anebo, je jeden z nich furt v každým záběru a jen se čeká, kdy konečně odletí na ten jeho slavnej Kejpek. Víc asi nemám, co bych k tom řekl. Ať je to tak či onak, pořád je to pěknej film. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý film. Přestože patří částečně do žánru sci-fi, nejsou tu vůbec žádné speciální efekty - to nejzajímavější z celého filmu jsou výborně napsané dialogy a hlavně výborně napsaná a zahraná postava Prota. Kevin Spacey v černých brýlích ukusující banán i se šlupkou je prostě boží. A ta rozhodně neměl snadnou úlohu, neboť asi od poloviny si už nevystačí jen s jedním pohodovým výrazem a ukáže se jak náročná jaho role je. Výborným protihráčem mu ovšem je Jeff Bridges. Od poloviny se film láme do poněkud temnějších poloh, což někomu může vadit, ale mně tento zvrat nijak nevadil. Nakonec bych snad ještě vyzdvihl výbornou hudbu Edwarda Shearmura. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Po svém zmizení se Prot (Kevin Spacey) objevuje na stromě. Na otázku dr. Powella (Jeff Bridges) kde byl, mimozemšťan odpoví, že cestoval na severu "Newfoundlandu a Labradoru". V Newfoundlandu Spacey shodou okolností v roce 2001 natáčel film Ostrovní zprávy. (don corleone)
  • V jedné ze scén nejmladší dcera ukazuje, že jí vypadl zub. V dalších scénách je však zub zpět. (Dalfor)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama