Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

Janek 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že jsem film viděl v příšrném dabingu, to možná zapříčinilo fakt, že jde jen o *** hvězdičky...a možná taky ne. Některé scény jsou působivé, ale americký patriotismus je cítit na sto honů (a to hlavně /SPOILER/, když jdou ti černí nasmrt - Washington podpírá nemohoucího avšak odhodlaného vojáka - to je na mě prostě moc). Nemyslím si, že je Washington špatný herec, ale na oscara to není ani v tomto případě (training day to samé). Možná budu za žluvu, ale Poslední samuraj mi připadá mnohem lepší (i když měl taky své chyby). Možná, že až to uvidím v originále, tak půjdu výš...ale nevidím důvod, proč bych si to pouštěl znovu... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o plukovníkovi Robertu Gouldovi Shawovi a jeho černošském 54. pluku z Massachusetts se mi moc líbil. Uvědomil jsem si, že se historie bohužel stále opakuje. Zde černoši toužili po tom aby mohli bojovat za svá práva po boku bílých proti armádě Jihu, za druhé světové války letka z Tuskegee usilovala o to aby mohla létat navzdory rasistickým přesdstavám části armádního velení, že černoši jsou v podstatě opice a nejsou schopni pilotáže. Jak jim kluci, kteří naštěstí dostali příležitost ukázat co umí vytřeli zraky zná každý fanda do letadel. Rudé ocasy, to je pojem. Neskuteční borci tihle hoši. Ona totiž někdy obrovská vůle se prosadit, ukázat, že na to mám, píle a trpělivost přináší až neskutečné ovoce. A podobně tomu bylo i s tímto plukem. Bohužel byl vyslán na skoro až sebevražednou misi a výsledek jeho nasazení zaúčinkoval více politicky než vojensky. Broderick se dobře hodil do role z prvu vyjukaného kapitána a docela by podobný i svéhu historickému protějšku. Je opravdu paradoxem doby kam se dnes protirasistická otázka v Americe dostala. Řada bělochů se stěhuje do jižních států, protože je tam bezpečněji. Největším paradoxem je fakt, že herci Washington a Freeman dnes BLM vysvětlují, že v Americe žádný rasismus není, stejně tak potřeba poklekávat. Paradoxně si oba zahráli v tomto filmu. Vždy jsem byl názorově na straně Unie. Ale to co se teď děje nejen v USA začíná být šílené... Pár lidí se tu zmiňuje, že ve filmu je hodně patriotismu. Ani bych neřekl. Glory je povedeným filmem ze začátku devadesátek, skvělé a svobodné éry kinematografie. Dávám za 4 páry bot! * * * * ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americká občianska vojna je pre mňa dosť zaujímavá téma, preto som bol zvedavý na tento snímok. Snímka sa miesto typickej vojny zaoberala skôr černošskou tématikou, respektíve černochov, ktorí túžia bojovať za Úniu proti Konfederácii. Z hlavných úlohách sa mi najviac páčil Morgan Freeman. Danzel Washington tiež perfektný výkon, ale bohužiaľ Matthew Broderick mi prišiel dosť slabý, povedal by som, že tú rolu mohol zvládnuť lepšie. Kvalitný vojnový snímok. Záverečná scéna, kedy ide černošská čata prvý krát do boja (je jasné ako to dopadne) dobývať pevnosť Fort Wagner, je smutná a krásna zároveň. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu toho patosu s nesením vlajky i historické nepřesnosti, které mají za úkol zvýraznit nerovnoprávnost (společenský status rekrutů, chybějící výstroj, bičování v armádě), připišme na účet silnému poselství boje za svobodu. Celkovou částku pak podtrhnou rebel na straně Unie Denzel Washington, rázné promluvení mu do duše v podání seržanta Freemana a Zwickovy řemeslně nadstandardní momenty z pekla válečných vřav. Dokážu si představit, že útok na Fort Wagner pozoroval někde za dunou schovaný Blonďák a s doutníkem v koutku úst u toho procedil: „I've never seen so many men wasted so badly..“ ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tady se potkalo silné téma, s dobrou a přehlednou režií Zwicka, a fajn výkonem hlavní herecké skvadry. Kdyby to bylo ještě o chlup lépe napsáno, dám ty čtyři ještě s čistčím svědomím, protože jiných chyb tenhle film moc nemá. Ale i tak je Glory dám. Got some letters here, personal things. Also, if I should fall, remember what you see here. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (14)

  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)
  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno