Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Ale jo, tenhle film se docela povedl. Sandra tu roli zvládla a zahrála docela dobře. Sice to byla spíše taková komedie, jako by to tvůrci ani někdy nebrali moc vážně, ale jinak dobrý a sem tam jste si z tohoto filmu mohli odnést i nějaké to poučení... Jen kdyby to záleželo na mě, udělala bych jiný konec. Něco na způsob toho, že by Sandru propustili z léčebny a poslední záběr by byl opět na ni, kterak pije z flašky alkohol. To proto, že v životě to taky většinou nedopadne dobře a možná by to bylo více realističtější... Ale jinak spíše chválím. ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Podle mýho soukromýho názoru je tohle asi nejlepší film, jakej Sandra Bullock natočila. Jde o přímo luxusní alkoholickej úlet, plnej nejrůznějších legračních taškařic. Gwen Cummings (herečka Sandra Bullock) je novinářka, která má velký problémy s nadměrným užíváním alkoholu a drog, ale zato si umí užívat života, kterej je pro ni jako JEDEN DLOUHEJ A NIKDY NEKONČÍCÍ MEJDAN. Na začátku filmu má jít za družičku na svatbě svý sestry Lily Cummings (herečka Elizabeth Perkins), ale má pořádnou kocovinu. S úsměvem na tváři urazí svatebčany, poničí svatební dort a pak jen v kombiné se vydá ukradenou limuzínou sehnat novej dort. Auto nabourá a skončí před soudem, kterej jí vyměří čtyřtýdenní odvykací kůru. Musí se rozloučit se svým věrným kamarádem a rovněž alkoholikem Jasperem (herec Dominic West), s nímž dosud brala život jako jeden nekonečnej večírek a podrobit se osmadvacetidenní odvykací kůře v léčebně pro pacienty závislý na alkoholu a drogách. Ředitelem v tomto ústavu je Dr. Cornell Shaw (herec Steve Buscemi), dřívější závislák, kterej je zastáncem tvrdýho režimu. A právě tohoto člověka potká Gwen v zahradním parku ústavu, kterýho požádá o cigáro a zeptá se ho, kde by se dal sehnat chlast. Až pak zjistí, kdo to vlastně byl. Divák je pak svědkem několika legračních situací, který vznikají při kontaktu Gwen s velice svéráznými pacienty tamní kliniky. Musím podotknout, že někteří z nich se chovají opravdu dost bizarně a šíleně, zvláště pak militantní důchodci. Jedním z pacientů, s nímž se Gwen seznámí, je i někdejší hráč baseballu Eddie Boone (herec Viggo Mortensen), kterej začal chlastat a brát drogy. Ale nakonec se téměř všechno vyvrbí v dobrým. Tuhle podařenou alkoholickou komedii natočila americká režisérka a herečka Betty Thomas (nar. 27. 7. 1947), která se proslavila skvělým filmem „Soukromé neřesti“ (1997). Celosvětová premiéra filmu „28 Days“ se stopáží 104 minuty proběhla v americkejch kinech 6. dubna 2000. Do českejch kin snímek pod názvem „28 dní“ zavítal v premiéře 15. června 2000. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Stačí si přečíst oficiální text distributora a je vám všem hned jasné, že následovat bude srdceryvné drama, ve kterém se křehká květinka, zalitá hektolitry alkoholu, snaží vydrápat ze strastiplné situace a postavit se zpět na sluncem zalité místo v květináči na parapetu. Čeká ji nelehká cesta, na které bude mít nejednou klacky pod kořínky a občas ji nahlodá zákeřná bestie alkohousenka! Vskutku jsem se těšil na pohled do pekelné laboratoře, kde ze zahnívajících zombíků opět dělají lidi. Však běda! Celý film je jen nudnou šarádou a se skutečnými dramaty, které stojí za to zhlédnout, nemá nic společného. Atmosféra, herci, prostředí, dialogy a nejspíš celý stupidní scénář. Nic z toho se ani trochu nepodobá tíživé situaci alkoholika, který si potřebuje dát frťana a upocený, spoutaný a napůl šílený se zmítá na nemocničním lůžku, kde mu sestra otírá zvratky ze smyslné bradičky. Kdepak, přátelé. Tohle je jen další film, který není třeba vidět a já udělal tu chybu. Procházka růžovým sadem, kde pobyt v léčebně vypadá spíš jako měsíc dovolené s polopenzí na Lipně. Původně jsem chtěl dát dvě hvězdy, ale nenapadl mne rozumný důvod, proč bych tak měl učinit. 20% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nad alkoholem prý nejde zvítězit, jen Moraváci umí zremizovat, ale to autoři tohoto rčení asi neviděli Sandru. Za necelé čtyři týdny v suchým triku.. Za celou dobu se to nestačí plnohodnotně vyprofilovat ani jako komedie, ani jako drama a už vůbec ne jako kombinace obojího. V tomto ohledu mělo jasno jen těžce návykové Santa Cruz.. Raději Sandru v busu než na Antabusu.. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Nepresvedčivý príbeh o premene jednej alkoholičky. Dívalo sa no to dobre, páčilo sa mi prostredie aj osadenstvo liečebne. Menej už klišovité vytesnenie celého okolia do osoby Dominica Westa. Z takéhoto príbehu sa však dalo vytrieskať omnoho, omnoho viac. Téma, ktorá je dnes globálnym problémom a ničí množstvo ľudí, poskytuje priestor pre viac, ako zhustených a navyše zjednodušených 28 dní. Keby to šlo tak jednoducho nebol by to totiž problém. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Většina obrazů na zdech v léčebně byla opravdu vytvořena reálnými pacienty. (Bauer)
  • Sandra Bullock pár dní pobývala v léčebně, když se připravovala na tuto roli. (Bauer)
  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)

Reklama

Reklama