Reklama

Reklama

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O'Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (37)

  • Vodopád, před kterým jdou Walter (Ben Stiller) se Šerpy v Himalájích, je Skógafoss na Islandu. (apwbb)
  • Ze Stykkishólmuru k Eyjafjallajökullu je to ve skutečnosti asi 300 km. Mapa v záběru je vymyšlená. (apwbb)
  • Loď na Island připlouvá do městečka Grundarfjörður. V pozadí je několikrát dominantní záběr na slavný Kirkjufell. (apwbb)
  • Když Walter (Ben Stiller) přistává v Grónsku, z okénka ve skutečnosti vidí městečko Stykkishólmur na Islandu. (apwbb)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. října 2013 na Newyorském FF. (Varan)
  • Předloha - stejnojmenná povídka Jamese Thurbera - má jen asi 5 stran a celá se odehrává během jediného odpoledne, stráveného na nákupech. Film s ní má společný pouze název a námět denního snění. (scharkan)
  • Když loď dopluje na Island, členové posádky řeknou Walterovi (Ben Stiller), aby pospíchal k tomu jedinému kolu, které tam je, protože na něj mají zálusk i nadržení Chilané, kteří se chtějí dostat do striptýzového klubu. Ve skutečnosti ale islandský parlament striptýzové kluby v roce 2010 zakázal. (Polinecka)
  • Na Islandu žádná restaurace řetězce Papa John's není. Pro účely natáčení na ni bylo předěláno místní pekařství. (Polinecka)
  • Při focení leoparda by podle hledáčku při nasazeném 400mm objektivu muselo být zvíře vzdálené jen cca 80 m aby byl výřez fotografie stejný jako ve filmu. (McFee)
  • Film utržil celosvětově krásných 188,1 milionů amerických dolarů (z toho 58,2 mil. v Severní Americe). Pro zajímavost - předchozí režijní počin Bena Stillera Tropická bouře (2008) nastřádal 195,7 milionů dolarů, což byl v obou případech přibližně dvojnásobek nákladů. (uterox)
  • Fotoaparát Nikon F3/T, který používá ve filmu Sean O'Connell (Sean Penn), je speciálně upravenou verzí typu F3/T vyráběného v letech 1980-2001 s titanovým tělem. Na něm nasazený objektiv je Nikon 400mm f/2,8 AF-S. Fotoaparát v tomto barevném provedení se vyráběl v letech 1982-1985. Pozdější verze byly celé v černé. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy Walter (Ben Stiller) běží z kanceláře kolem obálek časopisu, je na té poslední vyobrazen sám Ben Stiller jako kosmonaut. (necisty)
  • Scéna, v níž se Walter (Ben Stiller) v půjčovně aut rozmýšlí mezi modrým a červeným autem, je odkazem na Matrix (1999). V něm se Neo (Keanu Reeves) rozmýšlí mezi modrou a červenou pilulkou a nakonec zvolí tu červenou, stejně jako Walter zvolí červené auto. (gurmanfilmu)
  • V úvodní části filmu gratuluje Walterovi (Ben Stiller) jeho sestra ke 42. narozeninám. Ve skutečnosti bylo Benovi už 48 let. (SirTraged)
  • Při skateboardových tricích za Bena Stillera (Walter Mitty) zaskakovala skateboardová legenda (a bývalý člen dnes již legendárního skateboardového týmu Bones Brigade) Rodney Mullen. (Popluh)
  • Časopis Life dřív skutečně existoval. Byl vydáván od roku 1883, v roce 1936 se přetransformoval na fotožurnalistiku a skončil v roce 2000. V období 2004-2007 byl vydáván pod hlavičkou společnosti Time. (ricky4)
  • Erupce sopky Eyjafjallajökull se podle filmu odehrála 2. května, ke skutečnému výbuchu, který zahltil dýmem celou Evropu, však došlo 17. dubna. (ricky4)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama