Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (824)

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem slyšel už před lety, ale dokonale mě odradil svým béčkovým plakátem (jasně - přitom taková blbost, ale já na to prostě dám). Když jsem se k němu tedy konečně - po dlouhých 17 letech od jeho premiéry - dostal, zjistil jsem, že mě to hodně bavilo, byť toho béčkového dojmu jsem se částečně nemohl ubránit ani při jeho sledování, a ten film v mých očích snižují dvě věci: to, že to natočila ženská (navíc mně naprosto neznámá, a když se dívám na její filmografii, tak to mé mínění o ní nijak nezvyšuje, naopak), a za druhé fakt, že se v tom filmu nevyskytuje žádná hezká holka - všechny herečky do jedné jsou zde vyloženě nehezké, což je minimálně zarážející. Co mě tam naopak bavilo asi nejvíc, byla skvělá kamera, výtečný hudební doprovod (všechny repliky hlavní postavy o hudbě jsou strašně zajímavé a skvělé), a především pak v první řadě famózní herectví Christiana Bala, který je zde naprosto fantastický a očividně si tuto roli hodně užil. (Velmi pozitivně hodnotím i to, že byl době natáčení stejně starý jako postava, kterou ztvárnil - snad na nic nejsem víc alergický, než na to, když je příliš starý / mladý herec obsazený do role, které věkově absolutně neodpovídá). Překvapivě mě tam bavil i Willem Dafoe, ačkoli ho jinak moc nemusím. Ještě mě na tom filmu trochu zarazilo, že mě uvedl částečně ve zmatek - asi jsem to úplně nepobral, jak bych měl, ale nakonec mi to nebránilo si ho užít. Čili u mě dobrý. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

První půlka byla super, hlavně vnitřní monology ústředního hrdiny, když třeba nasraně komentoval, že má někdo něco lepšího než on. Pak to bylo už nějaký divný a vlastně už jsem ani moc nevnímal, jak má do sebe co zapadat, proto sem to úplně asi nepochopil. Každopádně Christian Bale byl fakt super, scénu jak tam klátí dvě prostitutky a u toho se v zrcadle narcisticky prohlíží, si budu ještě nějakou dobu pamatovat, soundtrack byl fajn a vizuální stránka filmu vypadala docela pěkně na to, jak to bylo nizkorozpočtový. Jo a Reese Witheerspoon tam měla asi nejzbytečnější roli ve svý kariéře, fakt mi tam připadala úplně jalová. 60% ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

I když závěr Amerického psycha nepobírám, má pro mne zvláštní kouzlo. Je to pro mne zajímavá společenská satira se skvělým Balem v hlavní roli, kterému zdatně sekundují Leto s Defoem. Například scéna s porovnáváním vizitek je naprosto perfektní a i díky ní bude mít Americké psycho své místo v mém srdci a budu se k němu rád vracet... 90% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý mierne kriminálne ladený thriller. Má výborný príbeh o finančnom maklérovi, ktorý má na prvý pohľad úplne ideálny a normálny život, má dobrú prácu, snúbenku a aj priateľov, lenže v skutočnosti vedie aj druhý život, o ktorom už nikto iný nevie. Je psychopatom a sociopatom, ktorý nedokáže zastaviť svoje vražedné nutkanie a tak potrebuje vraždiť nevinných ľudí, či už kvôli maličkostiam alebo často aj bezdôvodne. A v poslednej dobe jeho druhé ja nad ním čím ďalej viac získava kontrolu. Spracovanie je na tom dobre, síce sa neviem zbaviť pocitu, že tvorcovia nemali až také veľké ambície, aké táto látka ponúka, vzhľadom na tému to pôsobí možno aj trochu béčkovo, ale aj tak som spokojný aj s touto verziou. Celé to stojí na hlavnej postave, ktorá je skutočne perfektná, samozrejme myslené pre potreby tohto typu filmu, všetky jeho vnútorné pocity, premýšľanie nad tým, čo vlastne je správne, alebo v akej spoločnosti to vlastne žije, keďže každý je len pokrytec, boj medzi jeho obomi životmi, to všetko sa vydarilo. Celé to pôsobí tak nezameniteľne, veľmi dobrou voľbou je výber prostredia a spoločnosti, keďže v tomto prípade je vrah z vyššej spoločenskej triedy žijúci vo veľkomeste, nájde sa tu plno zaujímavých scén a skvelo mi sadlo aj to čiernohumorné podanie, vytknúť tomu môžem skutočne len detaily. Čo sa týka vražedných scén, tak som nadmieru spokojný. Toto samozrejme nie je primárne žiadna vyvražďovačka a tak ich nie je zase až tak moc a ani na samotné krvavé scény nie je kladený až taký dôraz, ale nezabudnuteľným zážitkom sú vďaka celkovým situáciám, prípadne tomu, čo samotným vraždám tesne predchádza. S nadšením rozprávať o hudbe a následne sekerou zabiť priateľa sa len tak často nevidí a podobne ladené sú prakticky všetky tieto situácie, len likvidácia policajtov je až príliš nerealistická a určite si mohli odpustiť dosť nepríjemnú scénu so psom. Herecké obsadenie je výborné, Christian Bale to zahral perfektne a celé to s ľahkosťou ťahá, ale dobre zvolené sú aj vedľajšie postavy, ako napríklad Willem Dafoe alebo Reese Witherspoon. Réžia a technická stránka síce nie sú prvotriedne, ale viditeľne všetko vyšlo tak, ako aj malo, takže nemám žiadny problém. Na plné hodnotenie to nie je, ale aj tak Americké psycho považujem možno až za tský menší kult, síce podobných filmov je relatívne mnoho, no aj tak mi tento príde svojom spôsobom pomerne originálny. 76% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela psycho film. Christian Bayle tu má skvělou roli. Je neuvěřitelně posedlý krásou a dokonalostí. Má svou práci na Wall Street a ve volném čase rád zabíjí lidi. Nejoriginálnější je asi hod motorovou pilou. Nakonec ale zjistí, že je všechno jinak, než si myslel... Menší roli tu mají i Jared Leto a Reese Witherspoon. :) Místy je to i docela vtipné. "Ted si zkus udělat rezervaci v Desire!" :D ()

Galerie (108)

Zajímavosti (53)

  • Ačkoliv je Patrick Bateman (Christian Bale) prezentován jako velmi bohatý muž, nikdy jej není ve filmu vidět dělat žádnou práci. (Angelic-77)
  • Při natáčení scény, ve které se Christian Bale sprchuje, se celé dámské osazenstvo natáčecího štábu nahrnulo za kamery. (Ai.ma)
  • Na konci filmu můžeme spatřit nápis: THIS IS NOT AN EXIT. Stejnou větou končí i román. (Ai.ma)

Reklama

Reklama