Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro je borec. Že už jsem to říkala? To je jedno, tak to zopakuju. Prostě tenhle pán hrát umí a nemusí se spoléhat jen na svého kámoše Martina Scorseseho. V Dospívání po americku si (zase) vystřihl jednu z těch rolí, kde mu věříte každé slovo, hraje takovýho tyrana rodiny, hajzlíka, kterýmu byste zpočátku nějakou tu facku v obličeji mladého Leonarda DiCapria asi nezazlívali, jenže pak ta agrese přejde do rovin, kde sympatická rozhodně není. Pokud to vezmu trochu z ženského pohledu, tak ač považuju Roberta zvlášť v tomhle období za mimořádně pohlednýho chlapíka (Casino, Nelítostnej souboj, slint, slint), v Dospívání po americku se mu podařilo díky něčemu, co už naprosto překračuje dimenze toho, co obvykle nazýváme hraním, všechny tyhle hezký rysy překonat a nastavit jakýsi pocit, že s tímhle chlapíkem bych fakt nechtěla zajít ani na kafe. Dobře, přestanu se rozplývat nad Bobbym, stejně to už za mě udělala na CSFD řada lidí. Ti samí také často zmiňovali ještě perfektního Leonarda DiCapria a já se k potlesku pro tohoto mladého herce přidávám. Málokdy byl tak fenomenální, ne ani Skrytá identita, ani Titanic, ani Chyť mě, když to dokážeš, z něj nedokázala dostat to, co role mladého Tobyho (pardon Jacka) Wolffa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na stále aktuálnejšiu tému domáceho násilia. Tentoraz medzi dorastajúcim chlapcom a jeho otčimom. Neprináša prakticky nič nové, obdobné situácie, postupy, dialógy, to všetko už som videl vo viacerých variáciách. Nové sú iba dva výnimočné herecké výkony. Mladučkého Leonarda DiCapria, ktorý rovnako dobrý výkon odviedol v tom istom roku aj vo filme Čo žerie Gilberta Grapea? A neprekonateľného Roberta De Nira s jeho dokonalým stvárnením postavy zakomplexovaného malomestského primitíva, ktorý k svojmu prežitiu potrebuje mať pocit moci nad niekým normálnym, najlepšie nad takým, ktorý jeho postavenie začína ohrozovať. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vyklubat se ze skořápky, postavit se na vlastní nohy a roztáhnout křídla bývá pořádná dřina. To celé bude mít hlavní postava hutně komplikované, jeho matka se vdala a svěřila ho na několik týdnů do péče otčíma. Počáteční výměny jsou celkem pochopitelné a požadavky zcela oprávněné. Ovšem poté se začne projevovat skutečná otčímova povaha, impulzivní primitiv a krutý despota se na uzdě dlouho neudrží a nachystá adolescentovi hodně velké sousto k sežvýkání. Polepši se nebo chcípni. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Opätovné pozretie a snaha o potlačenie nostalgie jedného z filmov teen veku mi ukázalo aj zopár vecí, ktoré mi na filme nesedia. Matka je nás síce zobrazená ako milujúca a charakterná osoba, ale neustále si vyberá nesprávnych partnerov a keďže sa skáče aj v čase, je dosť nepochopiteľné, prečo trvá takéto toxické manželstvo niekoľko rokov. Ale rozumiem, že život skrátka taký je, len vo filme sa podľa mňa trochu "šidilo", aby vyzeralo všetko uveriteľne. Zabúda sa aj na Dwightove deti, aké majú vzťah s Tobym sa príliš nedozvieme a tiež by ma zaujímalo, aký mali vzťah s vlastným otcom. Ich konfrontácií s ním sa vyhýbame. Vďaka hercom a skvelej dobovej atmosfére ide stále o kvalitný film. 70% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Napíšu to upřímně, ale na film táhne prakticky pouze duo De Niro/Di Caprio. Setkání postav, které tito dva hrají většinou vyvrcholí v nějakou potyčku, v lepším případě slovní. Myslel jsem si že jsem z Robertova hereckého rejstříku již viděl vše důležitého, ale tady hraje svého vesnického idiota, přecejen trošku jinak. Leonardovi bych určitě dvacet let nehádal. Klidně i nějakých 14. 75% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Tachometr ukazuje ve scéně, kdy se Dwight (Robert De Niro) pokouší vyděsit Tobyho (Leonardo DiCaprio), stejně jako v sekvenci, kdy se Toby vydal Dwightovým autem bez dovolení na projížďku. (bfa)
  • Tobyho bratr se ve filmu jmenoval Gregory, ve skutečnosti se jmenuje Geoffrey. (CliffLee)

Reklama

Reklama