Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Hrozně rozpolcené. Politickým náhledem ukotvené někdy v 60. letech (co není rudé, je dobré), filmařsky zase nesmírně moderní řemeslo, jakým se pyšnili jen ty nejlepší akčňáky let osmdesátých. Hvězdné obsazení zase podtrhují bizarní castingové volby (vyhublý Sutherland jako suverén numero uno, jemný Pleasence si střihl Himmlera). Hudba vybrnkává cosi mezi Morriconem a pochodovým Williamsem. Celkové dojmy ale míří rozhodně k plusu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Bude to zbytečná práce a mrhání cenným časem. Pusťte se do toho ihned." Musím se přiznat, že studie proveditelnosti únosu Churchilla z Anglie do Německa mě dost pobavila. Její realizace až tak zábavná nebyla, ale bavily mě postavy. Neskutečně zábavnej byl bojovník IRA Devlin, přesvědčivej byl i oblafnutej plukovník Radl, ale hvězdou je bezesporu zásadovej plukovník Steiner. Týpek, kterej prostě odmítal pochopit, že slova "Židi" a "plyn" mají nějakou souvislost. Tomu prostě divák musel fandit. A mezi tím fanděním jsem si našel novou práci - chci bejt strážce blat. Jen nevím, kde se na to studuje. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

COLONEL, MY ONE CONSOLATION IS THAT THANKS TO MY SISTER, YOUR PLOT HAS FAILED! REALLY? I THOUGHT THE PLOT FAILED BECAUSE ONE OF MY MEN DIED SAVING THE LITTLE GIRL OUT THERE!! Naprosto výborný válečný film. Jak to, že jsem o něm až do dnes neslyšel. Naprosto zapamatovatelná scéna hned ze startu, kde Steiner zachraňuje židovskou dívku před SS-Obergruppenfuhrerem a vojáci stejné armády proti sobě míří zbraněmi. Neskutečný. Dále. Robert Duvall je tu naprosto vynikající a nic mu už nikdy nepřistane tak jako německá uniforma s páskou přes oko. Sutherland není můj nejoblíbenější herec a znovu mi to tu dokazoval jak dokáže být slizký, to když balil 18 letou dívku v minovém poli, ale navýšil si u mě kredit, když praštil toho debilního faráře za ty jeho stupidní kecy. Akční scény neskutečné a když Rangeři přijedou ve svých Willysech do malebné anglické vesničky v čele s velícím důstojníkem J. R. Ewingem, tak se začnou dít věci. Chcípají jako kuřata na farmě u Colonela Sanderse a německá výsadková jednotka bez ztráty jediného muže, má kostel i s jeho zajatci pevně pod kontrolou. Ale jak už to tak bývá. I umřít se musí umět se ctí. I HAVE NO INTENTION OF DYING NOW, BUT IF I'M GOING TO, ALLOW ME TO CHOOSE WHERE AND HOW!! ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kdoví, jak by dopadla 2. sv. válka, kdyby se akce povedla ...:o) Je nesmírným zážitkem a potěšením ( alespoň v mém případě tomu tak bylo ) sledovat takové herecké velikány jako M. Caine, R. Duvall, D. Pleasence, či " posledního světového dobrodruha " :o) D. Sutherlanda ve svých rolích a vidět, jak si to náramně užívají. Po celou dobu snímku jsem měl ten blažený úsměv na rtech, doslova visel pohledem na obrazovce a vychutnával si každičký okamžik. Napomohl tomu ( vyjma hereckých výkonů ) bezesporu kvalitní scénář, vše pod precizním vedením " statečného "Johna Sturgese, vše navíc umocněno silným hudebním doprovodem L. Schifrina. Nebýt lehkého zvolnění v prostřední části, šel bych " do plných". Přesto silných 90% p.s. mrknutí krásné dívky na večírku zřídkakdy vede k jejímu klínu, ale člověk by byl blázen, kdyby se tou cestou nevydal. JÁ DĚKUJI Johnu Sturgesovi za to, že se vydal cestou k uskutečnění ( natočení ) tohoto snímku. ZÁVĚREM mi dovolte jedno krátké ale velké povzdechnutí....ŠKODA, že takovéto snímky se již netočí a točit nebudou a světlo světa jak na běžícím pásu spatřují sladkobolné kýče typu Pearl Harbor aj...... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Aby Donald Pleasence co nejlépe zahrál roli Heinricha Himmlera, strávil hodiny v Imperial War Museum v Londýně sledováním jeho záběrů a zapamatováním si Himmlerových gest, chůze a výrazů obličeje. (Marek06)
  • V Himmlerovej kancelárii je portrét Hitlera. Ide však o fotografiu z konca vojny (posledný oficiálny Hitlerov portrét), a teda bola vyhotovená neskôr, než sa odohráva dej filmu. (Arsenal83)
  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

dnes

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama