Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tajná akce na nepřátelském území, která se nestala a i kdyby se náhodou stala, tak se nestala. Ano, je to lehce metafyzické, ale zároveň velmi zábavné. Ať už se jedná o procedurální stránku plánování a přípravy, která se mlýnským incidentem změní na improvizaci, nebo o rozmanitost postav zaštítěnou hvězdným obsazením. Sekci pragmatismu a cti zastupují Caine v eastwoodovské poloze a oberst Duvall, který o polovinu sníží náklady popravčí četě za pásku přes oči. Sekci komediantství a furianství zase opanují zrzavý Ir Sutherland, co kvůli lásce vstoupí i na minová pole a jeden horlivý americký plukovník s budoucností v texaském ropném průmyslu. Churchill na tohle téma řekl, že za války je pravda tak drahocenná, že ji musí vždy doprovázet tělesná stráž lží. Pokud to teda řekl on.. ()

Reklama

tadejda 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film chystal , čekal jsem se že uvidím tři herecké hvězdy na jednom místě a tudíž jsem se vcelku těšil. hvězdy hrály skvěle, ale zásadní chyba byly jejich role. Nikdy předtím jsem neviděl tak "americké" němce. Žádný z hlavních představitelů není rodilý němec a tím pádem všichni postrádali tu německou strojovost, přesnos, krutost, a striktnost byli to prostě američani v německých uniformách. Zápletka se zprvu vyvíjí velmi slibně a to až do příchodu lovestory, které je značně nereálné. Dál se děj drží jakš takš dobře a celkem úspěšně graduje až k povedenému vyvrcholení. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kdoví, jak by dopadla 2. sv. válka, kdyby se akce povedla ...:o) Je nesmírným zážitkem a potěšením ( alespoň v mém případě tomu tak bylo ) sledovat takové herecké velikány jako M. Caine, R. Duvall, D. Pleasence, či " posledního světového dobrodruha " :o) D. Sutherlanda ve svých rolích a vidět, jak si to náramně užívají. Po celou dobu snímku jsem měl ten blažený úsměv na rtech, doslova visel pohledem na obrazovce a vychutnával si každičký okamžik. Napomohl tomu ( vyjma hereckých výkonů ) bezesporu kvalitní scénář, vše pod precizním vedením " statečného "Johna Sturgese, vše navíc umocněno silným hudebním doprovodem L. Schifrina. Nebýt lehkého zvolnění v prostřední části, šel bych " do plných". Přesto silných 90% p.s. mrknutí krásné dívky na večírku zřídkakdy vede k jejímu klínu, ale člověk by byl blázen, kdyby se tou cestou nevydal. JÁ DĚKUJI Johnu Sturgesovi za to, že se vydal cestou k uskutečnění ( natočení ) tohoto snímku. ZÁVĚREM mi dovolte jedno krátké ale velké povzdechnutí....ŠKODA, že takovéto snímky se již netočí a točit nebudou a světlo světa jak na běžícím pásu spatřují sladkobolné kýče typu Pearl Harbor aj...... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Má to sice trochu pomalý rozjezd (těch 134 minut je mírně znát), ale jakmile Orel doopravdy přistane, je z toho netradiční válečná podívaná ze staré školy s výborně obsazenými hereckými esy a takovým trochu konspiračním pohledem na jisté aspekty druhé světové války, ale nebudu víc prozrazovat, to se musí vidět. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • V Himmlerovej kancelárii je portrét Hitlera. Ide však o fotografiu z konca vojny (posledný oficiálny Hitlerov portrét), a teda bola vyhotovená neskôr, než sa odohráva dej filmu. (Arsenal83)
  • Aby Donald Pleasence co nejlépe zahrál roli Heinricha Himmlera, strávil hodiny v Imperial War Museum v Londýně sledováním jeho záběrů a zapamatováním si Himmlerových gest, chůze a výrazů obličeje. (Marek06)
  • Natočené podľa knihy Jacka Higginsa, ktorý pri vydaní knihy tvrdil, že 50 percent z deja filmu je historická pravda a 50 percent jeho fantázia. Príbeh bol inšpirovaný odtajnenými dokumentami z novembra 1943, o plánovanom únose britského premiéra Winstona Churchilla, z vidieckej vily v Severnom Noffolku. (andykovac)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama