Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte na planetě Brooklyn, průvodce vám budou dělat trafikant Auggie a jeho zákazníci z filmu Smoke... Scenárista Paul Auster a režisér Wayne Wang si při improvizovaných zkouškách na natáčení svého filmu Smoke uvědomili, že řada vedlejších postav v sobě skrývá potenciální náměty, jež se do jednoho filmu nevejdou. Proto se rozhodli (s finančním požehnáním společnosti Miramax) souběžně natočit další snímek Vztek, který velmi volnou, improvizační formou představuje situace a lidská setkání, spojená prostředím nárožní trafiky (a také jejího blízkého okolí). Jednotícím tématem tentokrát nejsou lidské interakce, ale vztahy obyvatel Brooklynu k jejich svérázné čtvrti. Velmi úsporně realizovaný snímek, natočený během pěti dnů, vychází ze „zbytkové metody“ průkopníka laciných filmů, producenta Rogera Cormana, který často používal dekorace a stavby z jednoho filmu do svých dalších děl. Na režii se tentokrát společně podíleli Wang i Auster a nezanedbatelným tvůrčím vkladem přispěli i herci. Vedle hlavní postavy trafikanta Auggieho Wrena (Harvey Keitel) se v drobných úlohách objevuje celá řada známých představitelů – Michael J. Fox (sociologický průzkumník Peter), Madonna (zpívající doručovatelka telegramů), Mira Sorvinová (okradená blondýnka) či Lily Tomlinová (bezdomovkyně). I když Vzteku schází dramaturgická ucelenost předchozího snímku, je bezesporu zajímavým dokladem o tvůrčích možnostech nezávislé tvorby a herecké improvizace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

troxor 

všechny recenze uživatele

Americká nezávislá komedie, trošku podobná Smithovým Clerks. Jedná se o sled jednotlivých historek/gagů (nosný příběh se jaksi nevyskytuje), které spojuje jejich dějiště - Brooklynský obchod s zde všemožným kuřivem. K Harveymu Keitelovi sem chodí různé podivné existence, nakoupí si a potom se věnují "hluboce filosofickým" debatám nad zapálenou cigaretou. O kouření ve filmech si zapřemýšlí Jim Jarmusch, někdo zase řeší, jak zbavit místní park pytlíků a Madonna si tu zazpívá malý štěk. Všichni brečí nad tím, že se jim odstěhoval před 40 lety jejich baseballový tým... Docela pěkně si podle tohoto filmu můžete udělat obrázek, jak to v Brooklynu vlastně vypadá a jak se tam žije, ale nějakou extrémní informační hodnotu od něj zase nečekejte (rozhodně ne dokument!), protože hlavní co film chce, je pobavit a to se mu celkem daří! ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Konverzační záležitost plná různých upovídaných lidských postaviček, snažící se navodit atmosféru "snad" Brooklynu. Pohodovka jakoby ze starých časů. Mě tak nějak tentokrát nezasáhla, hodnocení 74% (srpen 2014) mě přijde maličko nadsazené - ovšem evidentně nálada filmu si svoji cílovou skupinu našla ;-) ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak Smoke, ale při sledování Vzteku jsem měl skutečně Vztek. A to proto, že jsem 80 minut strávil úplně zbytečně. Dialogy o hovně, žádný děj, žádný posun, jen ubohé žvatlání, které kdyby alespoň bylo vtipné, tak by to bylo něco jiného (viď Kevine Smithe), takhle šaškárna, kterou nevytáhne z hlubiny ani Harvey Keitel. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Natočit Vztek za pět dní je kumšt a já si myslím, že se jim to celkem povedlo. Očekávala jsem sice trochu víc komediálnosti, ale zklamaná určitě nejsem. Měla jsem pocit, že tam v tom obchůdku v Brooklynu sedím někde nenápadně v koutku a tiše se pro sebe usmívám. Jejich filozofování, dialogy a hádky byly jak vystřižené ze života. Statistické údaje mohli sice vynechat, ale jinak jsem byla spokojená. Nicméně budu v hodnocení zdrženlivá a podívám se ještě na Smoke, pak se možná ještě vrátím. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument kde se vyskytuje mnoho známých postaviček a spostu různých charakterů a národností. Perfektní dialogy Keitela s Jarmuschem, velmi krátký štěk Madonny, šílené kecy o brýlích Lou Reeda. Proste výborný konverzační film o tom jak se žije a žilo v Brookllynu. Otom jaké to bylo za doby Dodgers. O míchání kultur a národností. A prostě jen tak o životě na kousku místa uprostřed džungle. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (14)

  • Film vznikl naprosto neplánovaně, režiséři Wayne Wang a Paul Auster byli nadšeni při sledování improvizace mezi Harveyem Keitelem a dalšími herci. Rozhodli se, že improvizace jsou tak zábavné, že po natáčení filmu Smoke (1995) stráví několik dní natáčením filmu, který je téměř úplně improvizovaný. (sator)
  • Madonna se ve filmu objevila jen na velmi krátkou chvíli jako "zpívající telegram". (hippyman)

Reklama

Reklama