Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Watson: (pohoršený bučaním na princa z Walesu v divadelnej sále) „Je to strašná hanba!“ Holmes: „Naopak. Dávam prednosť zlým mravom v divadle pred aktívnym násilím na ulici.“ Príbeh Jacka Rozparovača je notoricky známy, v tomto prípade je obzvlášnením filmu postava Holmesa, ktorej sa výborne zhostil Christopher Plummer. Prostredie Londýna je správne desivé, hmlisté, zákutia plné krčiem a prostitútok vystihujú atmosféru. Mínusom pre mňa boli dialógy, bolo to rýchle a strácala som sa v známom deji. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je v podstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD. Update: 20.2.2016 nám televize přinesla tento film v příhodných nočních hodinách, mohl jsem proto porovnat záblesky z dětské paměti s viděným dílem. Nu, viděl jsem to rád, i když spíš než strach už budí film takovou nostalgii a vzdor obsahu i jistý nádech romantického dobrodružství odehrávajícího se v potemnělých křivolakých uličkách viktoriánského Londýna. Plummer a Mason jsou brilantní a Watson je tu zase jednou za víc než jen naivního přihrávače, daleko více tvoří sympatický sehraný tým. K atmosféře přidává i to, že film se vyhýbá krvavým detailům, ale chytře je divákovi naznačuje např. v podobě záběrů na tváře pachatelů skrz okno. A navíc jsem si užil krásný starý dabing, pastva pro uši. Kolegyně elizabeth_ba zmiňuje film s Michaelem Cainem, docela rád bych si ho také zase zopakoval. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příspěvek do rubrik Sherlock Holmes a Jack Rozparovač. Jen mě trochu mrzí nevyrovnanost jednotlivých scén. Atmosféra zamlženého nočního Londýna plného strachu z brutálního vraha je vskutku velmi sugestivní - jen se s ní poměrně dost šetří. Jakmile se rozední a odejde z křivolakých uliček, chybí filmu patřičný tah. V první půlce navíc působí poměrně těžkopádně. Díky nadupané závěrečné půlhodině (Sherlockův monolog před soudem je možná nejsilnější scénou), několika drsnějším scénám a skvělému tandemu Plummer / Mason se z toho nakonec vyklube nadprůměrný thriller, i když nejlepším Jackem Rozparovačem pro mě zůstane ten s Michaelem Cainem a nejlepší Holmesovkou Pes Baskervillský z třiaosmdesátého. 75%. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Plynové lampy mdle svítící v mlze, špinavé uličky chudinských čtvrtí i zářící boulevardy, neviditelná chapadla vražedného spiknutí a SH & JW na stopě zločinu. To je všechno jak má být, jen ten SH je zde jiný. Namísto gentlemana, pro nějž jsou city jen překážkou chladné racionální úvahy, namísto přesvědčeného ultraviktoriánce, génia dedukce, který si udržuje svůj odstup a nadhled nad hemžením společnosti, je zde najednou SH mnohem lidštější,soucítící, angažující se a nakonec obžalovávající sloupy své společnosti, pro které je pokrytectví běžnou pracovní metodou. Citové a občanské probuzení myslícího lidského stroje. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, ve kterém herecky exceluje Christopher Plummer coby představitel nejslavnějšího detektiva v dějinách, jenž na svou obranu žádnou střelnou zbraň nepotřebuje. I když hlavní roli si tu pro sebe zabraly špinavé a děsivé ulice nočního Londýna zahalené tak hustou mlhou, že už od úvodních záběru mě začal šimrat mráz na zádech. Tempo možná místy trochu polevovalo, ale dou Holmes-Watson bylo opravdu nesmírně sympatické, atmosféra pěkně mrazivá a Bob Clark se za svůj příspěvek do dlouhé řady filmových adaptací podle mistra Doyla nemusí vůbec stydět. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Peter O'Toole byl původně obsazen jako Holmes a Laurence Olivier jako Watson. Ale v minulosti jim to spolu herecky neklapalo, proto se od tohoto záměru ustoupilo. (Kulmon)
  • Film byl nominován na 8 cen Genie Awards. Získal jich celkem pět - Bobb Clark za režii, Christopher Plummer za mužský herecký výkon, Genevieve Bujold za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli, Stan Cole za střih a Paul Zaza s Carlem Zittrerem za nejlepší hudbu. (mahler)
  • Jediná scéna s dubléry byla ta, kdy Holmese a Marry Kelly pronásleduje dostavník. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama