Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

atmen 

všechny recenze uživatele

Mám pro tento film slabost, mám k němu určité pouto, chci si ho přivlastnit, říci já jsem objevil jeho dokonalost. Vím, že to není pravda, ale přesto… Pamatuji si jako dnes, když běžel poprvé v TV. Nic jsem o něm nevěděl, dávali ho hluboko po půlnoci, končil tuším kolem 02:15. Říkal jsem si, kouknu na začátek a půjdu spát, vždyť ráno v půl čtvrté vstávám. Ale nešlo to. Film mě pohltil. Když jsem usínal, nemyslel jsem nato, že za hodinu půjdu do práce, ale na „moje hrdiny“…. P.S.: Scéna, kdy se naše dvojice loučí a jsou nám zpětně ukázána místa, kde se tvořil vztah těch dvou, nyní již opuštěná , je pro mě nejromantičtější, těžko to může něco překonat. A snad ani nechci…Jakoby režisér tím chtěl říci, viděli jste něco úžasného, neopakovatelného a teď je vše všední, obyčejné, sice život půjde dál, ale tomu co se odehrávalo se nemůže nic vyrovnat…kdo viděl snad mě pochopí… ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo milé, také uveriteľné no postupom času film skĺzol na hranicu klišé a témy rozhovoru boli z môjho pohľadu príliš vymyslené. Pravdou je, že romantické duše si prídu na svoje aj vďaka hereckej dvojici, ktorá stvárňuje ich vlastné neuskutočnené sny bez ohľadu na zrejmú nereálnosť takéhoto snaženia. ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to docela zajímavý příběh a ze začátku mě i ten jejich hlubokomyslný rozhovor i celkem bavil(a jedna myšlenka celkem zaujala), ale pak už mě film jen nudil a nudil a nic jiného... ()

Beranek 

všechny recenze uživatele

Výtečný romantický film plný emocí založený na působivém dialogu dvou lidí co se náhodou potkají a rozhodnou se spolu strávit den ve Vídni. Jejich rozhovor plný hlubokých myšlenek mne chvílemi inspiroval až jsem se přistihl jak sním a stává se ze mne romantik :-) ()

kacirek_ 

všechny recenze uživatele

Dle mého by se to dalo považovat za vrchol v kategorii romatických filmů, 97min. rozhovoru dvou lidí a člověka to baví, unbelievable! Konec mě tak nějak zvláštně dojal, že mi bylo úplně úzko z rozloučení naší dvojice. Taky bych si přála prožít jednu takovou noc v cizím městě s cizím chlápkem - což zavání písničkou "s cizí ženou v cizím pokoji":-). No, možná by mi stačila i jedna taková noc v cizím městě s Maynardem. Těším se na před soumrakem... 70% ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejupřímněji nasnímaných romantických snímků ever. Pokud nejste vyloženě cynik, nemůže vás nechat BS chladným. Kouzlo náhodného setkání je tady reálně vygradováno do emotivního konce, respektive poločasu :-). Opravdu fantastický filmový projekt, jenž má pokračování, které doporučuji zkouknout ihned. 100% ()

studo 

všechny recenze uživatele

Toto bolo konverzačka :) Možno by sa mal Appatow inšpirovať, ako sa robí film, v ktorom ide hlavne o to, aby tie dlhé konverzačky nevyzneli trápne a aby to malo aj dušu... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem o té trilogii nevěděl! Až jsem si přečetl rozhovor z Ethanem Hawkem a ten v něm prezentoval třetí část pod názvem "Před půlnocí". Hned jsem po tom začal pátrat a udělal jsem dobře. Tak překrásný romantický film, odehraný prakticky ve dvou lidech se jen tak nevidí. Co ti dva probrali za tu hodinu a půl. Všechno ze svého života i takové obecné pravdy, ze kterých šel až mráz po zádech. Bylo to něco neopakovatelného a neuchopitelného, co ti dva mladí lidé zažili během jediného dne ve Vídni. Někdo by řekl, hodina a půl keců. Já říkám 90 minut zážitku, na který se nezapomíná! ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Před úsvitem začíná velice zajímavým dialogem o všem možném nahodilého páru, kdy dáváte zavděk otevřenost s jakou se zdánlivě neznámé postavy sblíží při krátké cestě vlakem z Budapešti. S postupem času tento pár skrz nahodilé atrakce poznává místo jejich hlavních úvah a životních teorií, Vídeň, nedochází k nějakému dramatičtějšímu obratu a celý ten kratičký úsek jednoho dne vyobrazený ve filmu je naplněn dialogem, který nemá žádné větší vyústění. Můj názor na tento jednodenní "roadtrip" není v žádném případě negativní, ale schází mě v něm více živelnosti, nadšení či zábavy, která by pozvedla dění ve filmu k lepšímu výsledku a hodnocení. ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Ľahký, taktne podaný, hlboký, výborne zahraný, očarujúci, sentimentálny, realistický, čarovný... dá sa tomu nájsť toľko prívlastkov.. DIELO Videl som v originálnom znení s českými titulkami ------------ 95%!!! ()

Ivua 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších romantických filmov, ktorý aj napriek svojmu jednoduchému spracovaniu ponúka obrovskú hĺbku, skvelé myšlienky o živote a vzťahoch ako takých ale najmä úžasné rozhovory dvoch cudzincov (ktorí si vlastne rozumejú lepšie, než niektorí ľudia v dlhoročných vzťahoch), ktoré mňa ani po viacnásobnom zhliadnutí nenudili, ale práve naopak - obohatili zas o niečo nové. Celá trilógia rozhodne stojí za pozretie :) ()

Faila 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu (vlastně u celé série) se nedokážu rozhodnout, zda více obdivuji herce, režiséra nebo scenáristu. Všechno tak perfektně klape a zapadá do sebe. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Film som si pozrela po veľmi dlhom čase a s odstupom ho musím hodnotiť trochu triezvejšie. Menej ma zaujímal samotný rozhovor, ktorý mi až tak nemal čo povedať, oveľa viac však jeho herecké stvárnenie. Ethan a Julie boli neskutoční! Zahrať 90 minútový obyčajný rozhovor bez vyhrotených situácií a celý čas byť vlastne úplne v pohode mi príde oveľa náročnejšie než zahrať tragédiu. Scénou v predajni LP ma úplne dostali. Čím šiel príbeh ďalej, tým ma zaujímal menej a menej a tým viac som si užívala len ich dvoch. Čistá radosť. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Tento film má ještě další dva díly, ale nebudu se rozepisovat u každého zvlášť a shrnu to pár větami. Tato trilogie je naprosto geniální. Každý díl je jako dialogová orgie. Příběhy, které se odehrávají na jednou místě a ani ne v 24 hodinách, to je rozhodně zajímavá volba a v tomto případě to dopadlo jak nejlépe mohlo. Jednou větou bych to nazval jako dialog dvou lidí o lásce a životě. Jediný třetí díl je trochu jiný a já osobně jsem se v mužské roli cítil dosti nepříjemně a znechuceně ze ženského feminismu. 90% ()

Pat_rick_fan 

všechny recenze uživatele

Najrealistickejšia romantika, alebo najromantickejšia realita, aká sa dá prežiť? Trailer sa to snaží v duchu 90-tok predať ako nejakú filmovú verziu Priateľov (čo by zase nemusel byť nutne zlý film), ale výsledok je v skutočnosti niečo úplne iné, a chvalabohu. Kedykoľvek to pozerám, cítim, že s hrdinami cestujem nielen vo vlaku, ale aj v čase. Pritom sa tu nenachádza absolútna žiadna vyumelkovanosť, či hollywoodské klišé. Takto nejako by asi vyzeral romantický film od nejakého euro režiséra, napríklad  Thomas Vinterberg, až na to že to je Linklater. A to som ešte pri sledovaní netušil (v tom čase snáď nikto), že v pokračovaní o 9 rokov rozohrajú Jessie a Celine niečo ešte bravúrnejšie. Ak je Titanic (právom) top love story mainstreamu deväťdesiatok, toto tu je pre mňa kráľom "indie". Začiatok jednej skvelej trilógie. ()

Katie88 

všechny recenze uživatele

Jako notorický fanda HEA jsem tento film odkládala, ale jakmile jsem pár měsíců zpět zjistila, že to má dokonce dvě pokračování, bylo jasno. Bohužel ale za ty roky, co mám tento film na piedestalu bylo moje očekávání nezdravě vysoko. Konec byl dojemný a skvělý, to nemůžu popřít, ale opravdu jsem nečekala, že se budu zbytek filmu nudit. Oba představitelé bloumají městem a mluví a mluví a mluví - střídavě o hlubokých věcech a plytkých nesmyslech. Místy jsem si přála, aby konečně sklapli a užívali si sami sebe beze slov, i proto se mi nejvíc líbily scény, kdy na sebe jen hledí. Konkrétně scéna v hudebním koutku je pro mě osobně asi nejlepší. Druhému dílu asi šanci v budoucnu dám, třetímu už spíš ne. ()

levente 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si na film, který by tak láskyplně vystínoval Vídeň v příběhu několika-hodinové lásky. Vídeň proměněná v hodinový hotel, ve kterém se sebemenší náznak hříchu mění v cit. Cit ve slovech, dialozích, upřímnosti, sblížení dvou donedávna neznámých. Červenobílé tramvaje, nábřeží, němčina, zábradlí u Albertiny, ty dva - to vše mi zejména po druhé udělalo obrovskou radost. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama