Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který jsem zhlédla "jedním dechem" a při některých scénách jsem na nějaké dýchání pravda úplně zapomněla. Po dlouhé době film, který mnou nějak hnul. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dva sympatičtí mladí lidé se potkají ve vlaku, spolu vystoupí, celou noc couraj po Vídni, melou sračky a pochopitelně si nad ránem vrznou. No a? No a přesto je to jeden z největších zásahů na zbytky romantika v mé cynické povaze. S takovými filmy je radost žít. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Náhodné setkání a nečekaná romance přeroste ve filozofickou debatu nad tím, co je to láska, vášeň. Osobně mi to připomnělo některé okamžiky, záblesky z minulosti, které člověk stále uchovává v paměti a ví, že některé dny jsou jedinečnější než jiné. Přesto, že tento pocit mi moc filmů nedokázalo připomenout, zůstává Před úsvitem trošku za svým potenciálem. Zajímavé zpracování, slabší konec. Nejvíc mi asi vadí, že si nejsem úplně jistý, co mi film chtěl sdělit. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No je to fajn si takhle poklábosit, projít se po Vídní. Rozhovor je dlouhý, velmi dlouhý, možná dlouhý až příliš. Skutečný rozhovor začíná být neskutečná nuda. Pokusy o filosofickou rozpravu visí na hodně tenké niti. Před východem slunce je možná pro ty, kteří se do romantických filmů ponoří bez předsudku, kteří stejně jako ti dva ve Vídni budou chtít, aby noc nikdy neskončila a ne pro někoho, kdo chce jen aby už skončil ten film. Možná mi něco uniklo - nebyl to bedekr z Vídně? ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Opravdu autenticky pojatá, romantická konverzačka. Oba dva herci mají mezi sebou výbornou chemii, film doprovází ruch města, aut, lidí apod - hudba jako taková je zde jen v malé míře. Závěr u vlaku patří mezi ty nejvíce emocionální, se kterými jsem se kdy setkal. NECHTĚL jsem to odloučení. Absolutní pecka, která dost těží nejen z výborných dialogů, ale aj z přirozených hereckých výkonů. Těm dvoum jsem tu vášeň prostě věřil. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to strašně obyčejná slaďárna. Právě ta obyčejnost ale dle mého názoru je hlavním pozitivem v tom, že film působí naprosto uvěřitelně a přirozeně. Ačkoli mi zprvu ústřední dvojice nebyla vůbec sympatická (a díky tomu jsem film velice dlouho odkládal), po zhlédnutí filmů nakonec ani vlastně nevím proč tomu tak bylo. Chemie funguje na 100%, nemáme tu žádné vyumělkované tvářičky, ale prostě dva normální lidi, kteří se potkali a zamilovali se. K tomu nádherné prostředí Vídně, zajímavé dialogy (leč místy možná toho filozofování bylo až moc) a příjemný hudební podkres. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Muž a žena, manželia v stredných rokoch, sa hádajú vo vlaku. Dievčina sediaca blízko nich si presadne. Sadne si vedľa mladíka. Vzťah pred zánikom, pomohol vzniknúť inému. Zvláštne? Jedna prebdená noc v neznámom meste, viacmenej strávená prechádzkami a rozprávaním odhaľujúcim svojich myšlienok a pocitov. Iba to stačilo a vzniklo jedno z najpozoruhodnejších filmových romantických vzplanutí. Zaujalo ma, ako Linklater zasadzuje dvojicu do prostredia a na záver, keď sa kamera znova uberá miestami, ale bez dvojice, aké zostalo prázdno. Po celý čas nesplývali s prostredím, obaja ho vyplňovali. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Nádherná celovečerní konverzace, která mohla být o malinko kratší. Nicméně v lecčem si zadá i s mým oblíbeným Lost in translation Sofie Coppolové. Ethana Hawkea moc nemusím, ale tady byl vážně skvělý. Julie Delpyová je výtečná herečka a ještě k tomu nádherná. A ta atmosféra noční Vídně... něco takového bych rád zažil na vlastní kůži... ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Nemám moc co bych dodal. Film, který silou omamného skotského střiku dokazuje nám, intelektuálským skeptikům, že nejsme jen nádoba hormonů a že je málo vyrvat z pole kytku vlčích máků, když na nás někde čeká orchidej. Tedy.. nedokazuje, klepe na naše srdce tam, kde to sami víme.. a zanechá tam nesmazatelný otisk. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Proste som tomuto filmu založenému vlastne len na dialógu dvoch spoznávajúcich sa ľudí verila od začiatku až dokonca, ba čo viac, bavil ma..veľmi ma bavil. Od prvého videnia srdcovka a treba vidieť aj pokračovania! ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Ano. Jo. Jasně. Může být. Jistě, že. Zkrátka toto je film, na který já 100% slyším. 90 minut dialogu, který mě ani na vteřinku nenudil. Zajímavé úvahy o životě, pohled na něj a 2 lidé, které svedl osud dohromady. Ethan Hawke není úplně ten největší krasavec a mě osobně trochu připadal jako oslizlý Amík, který jezdí po světě a říká si: "Yo, where tha girls are? Where is the place to fuck?". No dobře, přeháním, ale do hlavní role bych si dokázal určitě představit i někoho jiného. Nicméně mě jeho výkon neurážel a jeho proslovy bavily. Stejně tak Julie Delpy, která byla moc fajn. Taková obyčejná sympatická hezká holka. Taky dobře, že to nebyl žádný doják, i když v závěru by se mohlo trochu přitvrdit na lidské city :) Ale ok, takhle to celé působilo velice přirozeně, nenásilně a věřím, že někteří lidé si celý tento příběh někdy prožili ve skutečnosti. Rozhodně plánuji ve velmi brzké době mrknout na pokračování. 80% (with J.) ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Práve takto si predstavujem čistú a ľahkú romantiku medzi dvoma ľuďmi. Ja cestujem často vlakom, ale niečo podobne som ešte nezažil a ani nevidel, ale asi preto, že ja cestujem niekoľko kilometrov a nejdem do Viedne či Paríža. Vždy ma zaskočí, alebo prekvapí, že ako jedna náhoda a v tomto prípade ten hádajúci sa pár ani nevedel, ako zasiahol do životov dvoch  vtedy ešte neznámych ľudí, aby sa mohli stretnúť a prežiť jeden nádherný deň.Tak aj vo vlaku sa dá nájsť láska, ja tam nájdem jedine chrípku alebo žuvačku. Dialógy boli také, ako si situácia vyžadovala. Boli práve zamilovaný a tak aj ich rozhovory boli sústredene na spoznávanie jeden druhého a na to, aby si tento nezabudnuteľný a hlavne nečakaný výlet vo dvojici užili a ja som si ho užil tiež. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa dá vo Viedni zarobiť či veštením z ruky,  nejakou básňou či tancom. Čo mi trocha vadilo bol fakt, že všetci plynulo hovorili po Anglicky, bol som vo Viedni a viem svoje. I keď je to mínus, posledná scéna, kde sa kamera vrátila na miesta, kde sa párik zdržiaval a po nich tam zostalo prázdno a bolo to veľmi cítiť, že tá romanca bola tak krásna, že keď to skončilo, tak zostalo smutno až ponuro. Silne 4*. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Vůbec nedokážu říct, proč mi právě tenhle film celých 22 let unikal. A proč jsem ho neviděla už v roce 95' jako mladá dívčina. Určitě bych ho bývala milovala. Chjo, skoro se mi po té době náhodných pomíjivých okouzlení a celonočních rozhovorů o všehomíru až melancholicky stýská. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadl uplně geniální, vychytaný dialog ve vlaku a ještě asi tak půl hodinu poté jsem byl pevně rozhodnut pro 4-5 hvězdiček. Jenže po hodině filmu už ty dialogy začali být stereotypní a já jen čekal na nějaký převratný anebo alespoň dojemný závěr a na to, že svým tříhvězdičkovým hodnocením pošlu film do vod průměrných. U konce už dávno byla originalita dialogů ta tam a já si jen těšil, když už skončí ty kecy, kecy, kecy... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nelíbil se mi nijak zvlášť ani Ethan Hawke ani Julie Delphy v hlavních rolích. Vůbec jsem se nechtěla koukat na nějakou romantiku a courání po Vídni. No a, světe div se, je to za plný počet hvězdiček ... ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

9/10 Takový sen. Ale kdo by ho nechtěl zažít....Proč dávám 5*? Snad ani nevím, prostě mě to chytlo za srdce a to není málo. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Jsa věčný skeptik jsem se nenechal Linklaterovou vynikající konverzačkou úplně strhnout. Celine je až moc na pěst na to, abych si ji dokázal zamilovat, a i když je Julie Delpy krásná, její postava mi celou tu perfektní romantickou zápletku mírně zčeřila. Přesto se mě Před soumrakem se svou upřímnou a "poctivou" poetikou dotklo. Jen ne až tak niterně. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Napoprvé to na pět nebylo, ale daleko to k tomu nemá. Ona zmiňovaná chemie hlavních představitelů a doslova kouzelná atmosféra noční Vídně je však mocná. Upřímně se těším na zbytek trilogie. 85% ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama