Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (956)

Marius 

všechny recenze uživatele

UPOZORNENIE ! Nasledujúci koment obsahuje vety, ktoré by niektorí uživatelia videli ako SPOILER. Ja nie som toho názoru ale ďalej čítate na vlastné nebezpečenstvo. Vynikajúci thriller zo šedivej anonymity nočného LA. Na rozdiel od väčšiny mi digitálna kamera vôbec nevadila, ba niektoré zábery podľa môjho názoru skôr umocnila takým dokumentaristicko - chladným spôsobom. Tom Cruise tu po svojich dvoch najlepších rolách (Interview + Magnolia) opäť strihol výborného záporáka . Fandil som mu tak ako sa len dalo, ale nanešťastie nie som kamarát so scenáristom takže mu to bolo houby platné. Jamie Foxx bol tiež dobrý, i keď jeho premena bola na mňa tak trochu moc "zázračná". Filmu sa dá vyčítať jedine (mierna) rozvláčnosť a záverečných 5 minút pretože takúto chybu by profík Vincentovho kalibru proste nespravil. No a ak dobre počítam, tak slečna prokurátorka ráno ten proces prehrala lebo jej odbachli svedkov. :-)))))))))))))))) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stuart Beattie .. Ne tak dobré, jak jsem očekával.. A ten konec (pozor spoiler!), kdyby ta přestřelka skončila obráceně a něž by Max umřel, tak by Vincent před jeho zrakem oddělal tu žalobkyni s nějakou cynickou hláškou, střih a několik záběrů na město a východ slunce a odlétající letadlo s Vincentem.. Ale to by asi Holywood a celé americké publikum nezvládlo... Škoda! 75%. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Netradiční a nutno říct velmi povedený thriller, který silně vybočuje z vyjetých kolejí žánru. Dá se říct převážně konverzační krimi-thriller s prvky nezávislé kinematografie. Digitální kamera občas narušuje esteticky dojem z filmu, neb vypadá paradoxně příliš uměle a nepřirozeně, zároveň však její použití nemohu zahrnout do kolonky 'zápory', jelikož bez jejího přispění by se možná Mannovi tak skvěle nedařilo vykouzlit vynikající melancholickou náladu spícího velkoměsta. S obrazovou složkou pracuje režisér se stejnou jistotou jako s proměnlivou hudbou a především s herci. Jamie Foxx je fajn, přesto na sebe více pozornosti strhává prošedivělý Tom Cruise, jemuž role cynického zabijáka překvapivě sedla jako ulitá. Ale přerušme chválu, jako mnoho jiných snímků má i Collateral své mouchy. Abych mu mohl s klidným svědomím dohodit pátou hvězdičku potřeboval bych od něj větší přítlak na pilu (těch 119 minut je přeci jen trošku moc), důmyslnější vykreslení vzahu Maxe a Vincenta a především ne tak typicky Hollywoodský závěr. 75% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ke kladům se vyjadřovat moc nebudu, napsalo to tady již hodně jiných přede mnou. Collateral je prostě chytrý film a Tom Cruise je po Eyes Wide Shut a tomto kousku v žebříčku mých oblíbených herců hodně vysoko. Trošku mě zamrzelo, že některé části filmu mi připadaly jako úlitba masovému publiku - nějaké ty zbytečně vtipné dialogy atd. Cruisův zabiják patří mezi jedny z nejlepších. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Newton Howard: 1. Briefcase - Tom Rothrock [2:10] ,2. The Seed - The Roots/Cody Chesnutt [4:30] ,3. Hands of Time - Groove Armada [4:24] ,4. Guero Canelo - Calexico [3:01] ,5. Rollin' Crumblin' - Tom Rothrock [2:23] ,6. Max Steals Briefcase - James Newton Howard [1:50] ,7. Destino De Abril - Green Car Motel [5:17] ,8. Shadow on the Sun - Audioslave [5:44] ,9. Island Limos - James Newton Howard [1:35] ,10. Spanish Key - Miles Davis [2:27] ,11. Air - Cuba Percussion/Klazz Brothers [5:48] ,12. Ready Steady Go - Paul Oakenfold [4:18] ,13. Car Crash - Antonio Pinto [2:21] ,14. Vincent Hops Train - James Newton Howard [2:04] ,15. Finale - James Newton Howard [2:20] ,16. Requiem - Antonio Pinto [1:58], ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Film se odehráva v noci z 24. na 25. ledna 2004. (Kulmon)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama