Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (502)

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Vskutku nápaditý thriller, ale nějak na mě nefungovalo jeho velmi pomalé tempo a Matt Damon v roli psychopatického zabijáka mi také moc neseděl. Každopádně mě příběh zas tak nenudil, do poslední chvíle jsem byla zvědavá, jak to s "Mattíkem" teda nakonec dopadne. Kdyby stopáž filmu byla o půl hodiny kratší, věřím, že s hodnocením půjdu výše než na 66%. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho mi tento snímek zůstane ležet v hlavě... Škoda, že režisér takového formátu, jakým Minghella bezesporu byl, musel předčasně zemřít - protože by jistě širokou obec diváckou ještě mnohokrát potěšil čistým filmovým jazykem, vynikajícím hudebním podbarvením, skvělým scénářem či bezchybným castingem. Protože tohle všechno dovádí "Talentovaný pan Ripley" k dokonalosti. Na začátku bezstarostné léto s šancí na život, po kterém Ripley vždycky jen marně toužil, se pozvolna mění v tu nejhorší noční můru. "No matter what you do, no matter how awful, no-one ever thinks that they're a bad person. Don't you just take the past and put it in a room in a basement and lock the door and never go in there? That's what I do." Lze vůbec to, po čem celý život toužíte, nezávidět, pokud to máte celý den před očima? Nezabili byste, nekradli byste, jen abyste zachovali pro sebe alespoň odlesk toho snu? Matt Damon byl v tomto případě sázka na jistotu, povedlo se i ostatní obsazení: Dickie Jude Lawa je přesně ten typ hejska, kterému odpustíte takřka cokoliv, jen aby vám věnoval 5 minut svého pohledu, Marge v podání Gwyneth Paltrow se mění z bezstarostné dívky ve zlomenou ženu, potěší i obsazení vedlejších rolí: Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman či Jack Davenport. Jednou z postav je ve filmu také hudba: My Funny Valentine, Tu vuo' fa l'americano... to jsou naprosto nezapomenutelné střípky po všech stránkách vynikajícího sountracku. Pokračování nikdy neměla vzniknout! Zaplať bánbůh s nimi nikdo ze zúčastněných nemá nic společného. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý výkon Matta Damona. Hraje tady člověka, který je vlastně nijaký a jen se přizpůsobuje okolí. V Itálii se přisaje na jednoho bohatého synka v podání Juda Law a jeho snoubenku Gwyneth Paltrow. Postupně se spřátelí a vybudují si silné pouto. Pak ale nastane zvrat a film se začne ubírat trochu jiným směrem. Tom se začne zamotávat ve svých lžích a vše se komplikuje. I tak se mu ale stále daří v tom nějak chodit. Podaří se mu prolhat až do konce? "Kdo je Tom Ripley?" ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ja celkom chápem, že točiť v Taliansku a hrať akúsi prapodivnú, sexuálne podfarbenú hru na mačku a myš mohlo byť na konci 90. rokov zaujímavé. Minghella má cit pre vykreslenie prostredia a istou rukou vedie charaktery ku každému jednému zvratu alebo komplikácií. Tie v rámci samotného príbehu fungujú a tým, že sa tam neustále niečo deje to má prímes žánrovej funkčnosti. Potešil skvelý Hoffman. Bohužiaľ mi tu Matt Damon strašne liezol na nervy. Mám obrovský problém stotožniť sa s nesympatickou postavou, ktorá má len šťastie. Viem, že je to účel, ale toto ma skrátka nechytilo. Posledných dvadsať minút mi už bolo celkom jedno, čo sa stane. Hoci stále oceňujem tých pár posledných scén. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vskutku neobyčejná herecká pětka v čele s Mattem Damonem a Gwyneth Paltrow se sešla v napínavém dramatu dnes již bohužel zesnulého tvůrce Anglického pacienta (taktéž tento týden), aby divákovi společně přichystala nejednu infarktovou scénu. A přitom to všechno začíná jako malá, zdánlivě nevinná lež, kdy se jeden fešný mladík rozhodne, vydávat se protřele za svého zámožného přítele... Atmosférické krimi je jako dělané pro filmový odpočinek uprostřed pracovního týdne. Mozek však nevypínejte! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (23)

  • Natočeno podle novely Patricie Highsmith se stejným názvem. Má další čtyři pokračování. (don corleone)
  • Z hlediska českého trikařského studia Universal Production Partners byl pozoruhodný vznik scény, v níž loď Queen Mary vplouvá do New Yorku. Slovy ředitele UPP Víta Komrzého ji "sice bylo možné složit z 'nějakých' záběrů, ale Minghella trval na autenticitě Manhattanu z padesátých let a kdesi v archivu dokonce našel dobový záběr přesně téhle scény. Ten nám poslali s tím, že ho máme 'vylepšit'. Ale ono to nešlo, protože kvalita archivního materiálu byla hrozná, takže jsme museli celou scénu vytvořit znovu. Nejdřív jsme si nafotili Queen Mary, která dnes kotví v kalifornských docích, a pak jsme začali shánět 'starý' Manhattan. Nejdřív jsme chtěli použít fotografie z různých 'image banks' z Londýna i z Ameriky, ovšem přestože šlo o mnohdy velmi drahé diapozitivy, byly do té míry nekvalitní, že jsme nakonec, už pod značným časovým tlakem, zjistili, že nám nezbývá než si Manhattan znovu nafotit. Je tam dodnes část starých domů, které jsme potřebovali, k nim fotograf navíc nafotil fasády jiných mrakodrapů a z materiálu, který přivezl, jsme na computerech podle fotografií 'vystavěli' starý Manhattan - něco jsme domalovali, něco přidali, něco upravili. Do popředí jsme pak umístili loď, vodu jsme natočili na Vltavě, dodělali k ní vlnky, a scénu jsme pak oživili ještě tím, že jsme na ulici natočili nějaké ptáky a ve Vršovicích pohybující se lidi, které jsme jako maličké postavičky naklíčovali na loď. Celá scéna vznikala v polních podmínkách, ale ve filmu nakonec je." (NIRO)
  • Ve filmu je to opravdu Damon, kdo zpívá píseň "My Funny Valentine". (don corleone)

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama